تأثیر استفاده از نانولیپوزوم ویتامین D3 در جیره بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ مرغان تخم گذار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی شیروان، دانشگاه بجنورد، بجنورد، ایران

2 دانشیار گروه صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

3 دانشجوی دکتری تغذیه طیور، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

چکیده

    به منظور بررسی تأثیر استفاده از سطوح مختلف نانولیپوزوم ویتامین D3 در جیره بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ مرغان تخمگذار، آزمایشی با 120 قطعه مرغ تخم‌گذار لگهورن (سویه تجاری­‌های لاین W-80)، در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، پنج تکرار و شش قطعه مرغ در هر تکرار و به مدت شش هفته انجام شد.  تیمارهای آزمایشی 1 و 2 به ترتیب 3300 و 4950 واحد بین‌‌الملل ویتامین D3 و تیمارهای 3 و 4 به ترتیب 3300 و 4950 واحد بین‌‌الملل نانولیپوزوم ویتامین D3 در کیلوگرم خوراک دریافت کردند.  نتایج نشان داد در سه هفته­ی دوم از آزمایش مرغانی که از 4950 واحد بین الملل ویتامین D3 در جیره­ی خود دریافت کرده بودند، نسبت به سایر گروه‌ها مصرف خوراک بیش­تری داشتند.  میزان ویتامین D3 زرده تخم به صورت معنی‌داری با افزایش غلظت ویتامین جیره افزایش یافت.  در مقدار مساوی از ویتامین، استفاده از نانولیپوزوم باعث کاهش محتوای ویتامینی زرده گردید.  غلظت کلسترول زرده­ی تخم به هنگام استفاده از نانولیپوزوم ویتامین افزایش یافت.  نتیجه نشان داد استفاده از نانولیپوزوم ویتامین D3 تأثیر قابل توجهی بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغان تخم­گذار ندارد.

کلیدواژه‌ها


Adhikari, R., White, D., House, J. D., & Kim, W. K. (2020). Effects of additional dosage of vitamin D3, vitamin D2, and 25-hydroxyvitamin D3 on calcium and phosphorus utilization, egg quality and bone mineralization in laying hens. Poultry Science, 99(1), 364-373.
Akbari Moghaddam Kakhki, R., Heuthorst, T., Mills, A., Neijat, M., & Kiarie, E. (2019). Interactive effects of calcium and top-dressed 25-hydroxy vitamin D3 on egg production, egg shell quality, and bones attributes in aged Lohmann LSL-lite layers. Poultry Science, 98(3), 1254-1262.
Ameenuddin, S., Sunde, M. L., DeLuca, H. F., & Cook, M. E. (1986). Excessive cholecalciferol in a layers diet: decline in some aspects of reproductive performance and increased bone mineralisation of progeny. British Poultry Science, 27(4), 671-677.
Considine, T., Patel, H. A., Singh, H., & Creamer, L. K. (2007). Influence of binding conjugated linoleic acid and myristic acid on the heat-and high-pressure-induced unfolding and aggregation of β-lactoglobulin B. Food chemistry, 102(4), 1270-1280.
Duffy, S. K., Rajauria, G., Clarke, L. C., Kelly, A. K., Cashman, K. D., & O'Doherty, J. V. (2017). The potential of cholecalciferol and 25-hydroxyvitamin D3 enriched diets in laying hens, to improve egg vitamin D content and antioxidant availability. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 44, 109-116.
Dunlop, E., Cunningham, J., Sherriff, J., Lucas, R., Greenfield, H., Arcot, J., Strobel, N., & Black L. (2017). Vitamin D3 and 25-Hydroxyvitamin D3 content of retial white fish and eggs in Australia. Nutrients, 9, 1-15.
Garcia, A. F. Q. M., Murakami, A. E., do Amaral Duarte, C. R., Rojas, I. C. O., Picoli, K. P., & Puzotti, M. M. (2013). Use of vitamin D3 and its metabolites in broiler chicken feed on performance, bone parameters and meat quality. Asian-Australasian journal of animal sciences, 26(3), 408- 415.
Hernandez, J. M., Weber G., & Soto-Salanova M.F. (2012). The importance of optimum vitamin nutrition for the food chain. In: Barroeta A.C. et al., (Eds.), Optimum vitamin nutrition, in the production of quality animal foods. 5M Publishing, United Kingdom. pp: 11-41.
Holick, M. F. (2005). The vitamin D epidemic and its health consequences. The Journal of nutrition, 135(11), 2739S-2748S.
Kiely, M., & Black, L. J. (2012). Dietary strategies to maintain adequacy of circulating 25-hydroxyvitamin D concentrations. Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation, 72, 14-23.
Mattila, P., Valaja, J., Rossow, L., Venäläinen, E., & Tupasela, T. (2004). Effect of vitamin D2-and D3-enriched diets on egg vitamin D content, production, and bird condition during an entire production period. Poultry science, 83(3), 433-440.
Maurya V. K., & Aggarwal M. (2017). Factors influencing the absorption of vitamin D in GIT: an overview. Journal of Food Science and Technology, 54, 3753-3765.
Mohammadi, M., Ghanbarzadeh, B., & Hamishehkar, H. (2014). Formulation of Nanoliposomal Vitamin D3 for Potential Application in Beverage Fortification. Advanced Pharmaceutical Bulletin, 4(2), 569-575.
Morrissey, R. L., Cohn, R. M., Empson Jr, R. N., Greene, H. L., Taunton, O. D. & Ziporin, Z. Z. (1977). Relative Toxicity and Metabwolic Effects of Cholecalciferol and 25-Hydroxycholecalciferol in Chicks. The Journal of nutrition, 107(6), 1027-1034.
Mozafari, M. R., Khosravi-Darani, K., Borazan, G. G., Cui, J., Pardakhty, A., & Yurdugul, S. (2008). Encapsulation of food ingredients using nanoliposome technology. International Journal of Food Properties, 11(4), 833-844.
Mutalik, S., Salian, S., Avadhani, K., Menon, J., Joshi, H., & Hegde, A. (2014). Liposome encapsulated soy lecithin and cholesterol can efficiently replace chicken egg yolk in human semen cryopreservation medium. Journal of Systems Biology in Reproductive Medicine, 60(30), 183-188.
National Research Council. (1994). Nutrient requirements of poultry. National.
Park, S. W., Namkung, H., Ahn, H. J., & Paik, I. K. (2005). Enrichment of vitamins D3, K and iron in eggs of laying hens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 18(2), 226-229.
Pasin, G., Smith, G. M., & O’mahony, M. (1998). Rapid determination of total cholesterol in egg yolk using commercial diagnostic cholesterol reagent. Food Chemistry, 61(1-2), 255-259.
Persia, M. E., Higgins, M., Wang, T., Trample, D., & Bobeck, E. A. (2013). Effects of long-term supplementation of laying hens with high concentrations of cholecalciferol on performance and egg quality. Poultry Science, 92(11), 2930-2937.
Plaimast, H., Kijparkorn S., & Ittitanawong, P. (2015). Effects of vitamin d3 and calcium on productive performance, egg quality and vitamin D3 content in egg of second production cycle hens. Thai Journal of Veterinary Medicine, 45(2), 189-195.
Stadelmann W.J., & Cotterill, O.J. (1995). Egg Science and Technology. The Harworth Press, Binghamton, pp.490.
Talaei A., & Mashayekhi, N. (2015). Correlation between metabolic syndrome and serum concentration of vitamin 25 (OH) D. Iranian South Medical Journal. 17(6), 1188-1194. (In Persian).
Turgut, L., Hayirli, A., Çelebi, Ş., Yörük, M. A., Gül, M., Karaoğlu, M., & Macit, M.  (2006). The effects of vitamin D supplementation to peak-producing hens fed diets differing in fat source and level on laying performance, metabolic profile, and egg quality. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 19(8) 1179-1189.
Wang, H., Xia, N., Yang Y., & Peng, D. Q. (2012). Influence of vitamin D supplementation on plasma lipid profiles: A meta-analysis of randomized controlled trials. Lipids in Health and Disease, 11(1), 1-9.
Wen, J., Livingston, K. A., & M Persia, M. E. (2019). Effect of high concentrations of dietary vitamin D3 on pullet and laying hen performance, skeleton health, eggshell quality, and yolk vitamin D3 content when fed to W36 laying hens from day of hatch until 68 wk of age. Poultry Science, 98(12), 6713-6720.
Zang, H., Zhang, K., Ding, X., Bai, S., Hernandez, J. M., & Yao, B. (2011). Effects of different dietary vitamin combinations on the egg quality and vitamin deposition in the whole egg of laying hens. Brazilian Journal of Poultry Science, 13(3), 189-196.