اثر اسانس مورد بر بیان ژن پروفایل سایتوکینی در بافت روده جوجه گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

2 دانشجوی دکتری ژنتیک و اصلاح نژاد دام، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

10.22055/ivj.2023.366039.2514

چکیده

    اسانس گیاه مورد اثرات ضدمیکروبی، آنتی­ اکسیدانی و ضدالتهابی دارد.  تانن­ ها و فلاوونوئید موجود در گیاه مورد دارای خاصیت آنتی ­اکسیدانی است.  در نتیجه می­ توان انتظار داشت که اسانس گیاه مورد بتواند سیستم ایمنی جوجه‌ گوشتی را تحت تأثیر قرار دهد.  بنابراین در این تحقیق اثر اسانس مورد بر بیان سایتوکین‌های اینترلوکین 1، 2، 4 و 10 بافت روده کوچک جوجه گوشتی مورد بررسی قرار گرفت.  بدین منظور از ۲۰۰ قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس 308 در قالب طرح کاملاً تصافی با 2 تیمار، 5 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار استفاده شد.  دو تیمار آزمایشی شامل:  1- جیره شاهد، 2- جیره پایه به همراه 250 میلی­ گرم بر کیلوگرم جیره اسانس مورد بود.  در انتهای آزمایش یک مرغ از هر تکرار کشتار شده و بافت آن­ها سریعاً جدا و به همراه ازت مایع به آزمایشگاه منتقل گردید.  بیان ژن‌های پروفایل سیتوکینی به روش واکنش زنجیره­ای پلیمراز در زمان واقعی ارزیابی شد.  تجزیه واریانس نشان داد که افزودن 250 میلی گرم بر کیلوگرم اسانس مورد در جیره غذایی مرغ گوشتی بر بیان ژن IL-2 و IL-10 اثر معنی‌داری نداشته است.  در حالی که بیان ژن­های IL-1 و IL-4 اثر معنی‌داری داشت.  این نتایج نشان دهنده این است که اسانس مورد با کاهش سایتوکین‌های پیش التهابی می‌تواند در پاسخ ایمنی سلولی در روده کوچک مرغ گوشتی نقش ایفا کند.  پس می‌توان با افزودن اسانس مورد در جیره جوجه گوشتی از خصوصیات ضد التهابی آن بهره برد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Asano, M. and Komiyama, K. (2011). Polymeric immunoglobulin receptor. Journal of Oral Science, 53(2), 147–156.
Bouzabata, A., Bazzali, O., Cabral, C., Goncalves, M., Cruz, J., Bighelli, M., Tomi, A. and Salgueiro, L. (2015). Myrtus communis L. as source of a bioactive and safe essential oil. Journal Food and Chemical Toxicology, 75, 166–172.
Chu, WM. (2013). Tumor necrosis factor. Cancer Lett, 328(2), 222-5.
Hotta, M., Nakata, R., Katsukawa, M., Hori, K., Takahashi, S. and Inoue, H. (2009). Carvacrol, a component of thyme oil, activates PPAR and suppresses COX-2 expression. Journal of Lipid Res, 51, 132–139.
Ipu, M. A., Akhtar, M. S., Anjumi, M. I. and Raja, M. L. (2006). New dimension of medicinal plants as animal feed. Pakistan Veterinary Journal, 26, 144-148.
Juergens, U., Dethlefsen, U., Steinkamp, G., Gillissen, A., Repges, R. and Vetter, H. (2003). Anti-inflammatory activity of 1.8-cineol (eucalyptol) in bronchial asthma: a double-blind placebo-controlled trial. Respir Med, 97, 250-256.
Kaetzel, CS. (2005). The polymeric immunoglobulin receptor: bridging innate and adaptive immune responses at mucosal surfaces. Immunological Reviews, 206, 83–99.
Lammers, A., Wieland, W.H., Kruijt, L., Jansma, A., Straetemans, T., Schots, A., den Hartog, G. and Parmentier, H.K. (2010). Successive immunoglobulin and cytokine expression in the small intestine of juvenile chicken. Developmental and Comparative Immunology, 34(12), 1254-62. 
Lee, K.W., Everts, H. and Eynen, A. C. (2004). Essential oils in Broiler Nutrition. International Journal of poultry Science, 3(12), 738-752.
Mosavi S. T., Beigi Nassiri M T., Roshanfekr H R., Nazari M. and ghorbani M R G. (2022). The Effect of Vitex Agnuse Castus Fruits Powder on Oviduct Markers Gene Expression of Laying Hens. Research on animal production, 13 (38), 138-146 (In Persian).
Moses, H.L., Roberts, A.B. and Erynck, R. (2016). The Discovery and Early Days of TGF-β: A Historical Perspective. Cold Spring Harbor Perspectives in Biology, 8(7), a021865.
Najibzadeh, N., Mohammadi-Saeei, M., Golchin-Gelehdooni, S. and arahmadi, B. (2018). Effects of Myrtle essential oil on intestinal morphology, antibody titer and blood parameters of broiler chickens. Research on Animal Production, 9 (21), pp.10-17 (In Persian).
Nobakht, E. and Muhaghegh Dolatabadi, M. (2018). Expression analysis of IFN -γ, IL -2 and IL -13 genes in Thymus tissue of broiler chickens fed with different levels of oak acorn. Modern genetics Journal, 13(2), 197-203 (In Persian).
Opal, SM., and DePalo, VA. (2000). Anti-Inflammatory Cytokines, impact of basic research on tomorrow’s medicine. CHEST, 117(4), 1162–1172.
Ozek, T., Demirci, B. and Baser, K. (2000). Chemical composition of Turkish myrtle oil. Journal of essential oil research, 12, 541-544.
Pfaffl, M. W.; Horgan, GW. and Dempfle, L. (2002). Relative expression software tool (REST©) for group-wise comparison and statistical analysis of relative expression results in real-time PCR. Nucleic Acids Research, 30, pp.1-10
Pfeffer, K. (2003). Biological functions of tumor necrosis factor cytokines and their receptors. Cytokine Growth Factor Rev, 14(3-4), 185-91.
Rabieh, M., Rooshanfekr, H., Nazari, M. and Ghorbani, M.R. (2020). Gene expression of antioxidant enzymes fed wild pistachio (Pistachio atlantica), purslane (portulaca oleracea) extract and vitamin E under in broiler chickens under heat stress condition. Iranian Veterinary Journal, 17(2), 51-60 (In Persian).
Rosa, A., Melis, M. P., Deian, M., Atzeri, A., Appendino, V. and Corona, G. (2008). Protective effect of the oligomeric acylphoroglucinols from Myrtus communis on cholesterol and human low density lipoprotein oxidation. Chemistry and physics of lipids, (155), 16-23.
Sabahi, R., Nazari, M., Beigi Nassiri, M.T. and Ghorbani, M.R. (2020). The Effect of Vitex Agnuse Castus Fruit Powder on Hypothalamic GnRH Gene Expression in Laying Hens. Research on Animal Production, 11 (30), 92-100 (In Persian).
Sandner, G., Heckmann, M. and Weghuber, J. (2020). Immunomodulatory Activities of Selected Essential Oils. Biomolecules, 10(8), 1139. 
Scarpioni, R., Ricardi, M. and Albertazzi, V. (2016). Secondary amyloidosis in autoinflammatory diseases and the role of inflammation in renal damage. World J Nephrol, 5(1), 66-75.
Schnitzler, P., Schon, K. and Reichling, J. (2001). Antiviral activity of Australian tea tree oil and eucalyptus oil against herpes simplex virus in cell culture. Pharmazie, 56, 343-347.
Schroder, K., Hertzog, PJ., Ravasi, T. and Hume, DA. (2004). Interferon-gamma: an overview of signals, mechanisms and functions. Journal of Leukocyte Biology, 75(2), 163–189.
Serafino, A., Sinibaldi Vallebona, P., Andreola, F., Zonfrillo, M., Mercuri, L., Federici, M., Rasi, G., Garaci, E. and Pierimarchi, P. (2008). Stimulatory effect of Eucalyptus essential oil on innate cell-mediated immune response. BMC Immunology, 18(9), 17.
Shojaeian, K., Habibi, R., Shahryari, R. and Jalilvand, G. (2017). Effects of different levels of Eucalyptus (Eucalyptus globules) leaf powder on performance, carcass characteristics and immune response of broiler chicks. Journal of Animal Science Research, 27 (1), 81-94 (In Persian).
Takarada, K., Kimizuka, R., Takahashi, N., Honma, K., Okuda, K. and Kato, T. (2004). A comparison of the antibacterial efficacies of essential oils against oral pathogens. Oral Microbiol Immunol, 19: 61-64.
Taki, A., Salari, S., Boujarpour, M., Sari, M. and Taghizadeh, M. (2015). Effects of feeding various levels of Lavandula stoechas essence on quantitative and qualitative characteristics of egg, some blood parameters, and morphological changes of ovary in laying hens. Iranian Veterinary Journal, 11(1), 43-55 (In Persian).
Tayal, V. and Singh Kalra, B. (2007). Cytokines and anti-cytokines as therapeutics — An update. European Journal of Pharmacology, 579, 1–12.
Yadegarinia, D., Gachkar, L., Rezaei, M. B., Taghizadeh, M., Astaneh-Alipoor, S. and Rasooli, I. (2006). Biochemical activities of Iranian Mentha piperita. L and Myrtus communis. L essential oils. Photochemistry, 67, 1249‐1255.
Zainali, S., Ghazanfari, Sh., and Ebrahimi, M. A. (2013). The effect of plant essential oils (Myrtus - Artemisia) on mucin gene expression in the intestinal tissue of broiler chickens. The first international congress and the 13th Iranian genetics congress, Tehran.