بررسی مقایسه بین میزان آفلاتوکسین با ضایعات پاتولوژی مشاهده شده در کبدهای ماکیان کشتار شده در کشتارگاه اهواز

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری تخصصی پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهیدچمران اهواز، اهواز، ایران

2 دانشیار گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهیدچمران اهواز، اهواز، ایران

3 استادیار گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهیدچمران اهواز، اهواز، ایران

4 دانشیار گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهیدچمران اهواز، اهواز، ایران

10.22055/ivj.2021.279921.2364

چکیده

    این مطالعه که به منظور بررسی ارتباط بین میزان آفلاتوکسین با ضایعات پاتولوژی مشاهده شده درکبدهای ماکیان صورت گرفته است،  50 نمونه کبد شامل 10 نمونه با ظاهر سالم و 40 نمونه با ظاهر رنگ پریده از 10 گله در کشتارگاه­های شهر اهواز به روش تصادفی ، انتخاب گردیدند.  قسمتی از نمونه­های کبد پس از رنگ­آمیزی به روش هماتوکسیلین-ائوزین و پریودیک اسید شیف از نظر ضایعات هیستوپاتولوژیک موردارزیابی قرار گرفت و بخش دیگر با هدف اندازه­گیری انواع آفلاتوکسین­ها با تکنیک HPLC فریز گردیدند.  نتایج نشان داد که آلودگی به آفلاتوکسین در هیچ یک از 10 نمونه بافت کبد با ظاهر سالم مشاهده نگردید، در مقابل، از مجموع 30 نمونه بافت کبد با ظاهر متورم و رنگ پریده، 2 مورد آلودگی به آفلاتوکسین­های B1، G1 و B2 (به ترتیب 0.01 μg kg ±0.19 ، 0.04±0.17، 0.007±0.0.075) نشان داده شد.  یافته­های هیستوپاتولوژی هم در بافت­های کبد با ظاهر سالم و هم در کبدهای با ظاهر متورم و رنگ پریده اغلب به صورت تورم سلول­های کبدی و دژنراسیون واکوئلار قابل مشاهده بود.  نتایج این مطالعه نشان داد که بین ضایعات هیستوپاتولوژی کبد با آلودگی آفلاتوکسینی در نمونه­های مربوطه، ارتباط خاصی دیده نشد و این ضایعات عمومی تحت تأثیر عوامل پاتوژنز دیگر هم رخ می­دهند، لذا تأثیرسایر عوامل تأثیرگذار در حین رشد جوجه­های گوشتی بایستی مدنظر قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Amirkhizi, B., Arefhosseini, S. R., Ansarin, M., & Nemati, M. (2015). Aflatoxin B1 in eggs and chicken livers by dispersive liquid–liquid microextraction and HPLC. Food Additives & Contaminants: Part B, 8(4), 245-249.
Asadi, M. (2020). Separation and quantification of aflatoxins in grains using modified dispersive liquid–liquid microextraction combined with high-performance liquid chromatography. Journal of Food Measurement and Characterization, 14(2), 925-930.
Awad, A., Elhofy, F., Mahmoud, A., & Rashed, D. (2019). Determination of aflatoxins by HPLC and the identification of biosynthetic nor-1 gene of aflatoxins in poultry products by PCR assay. Benha Veterinary Medical Journal, 36(2), 161-186.
Brera, C., Debegnach, F., De Santis, B., Pannunzi, E., Berdini, C., Prantera, E., . . . Miraglia, M. (2011). Simultaneous determination of aflatoxins and ochratoxin A in baby foods and paprika by HPLC with fluorescence detection: A single-laboratory validation study. Talanta, 83(5), 1442-1446.
Campone, L., Piccinelli, A. L., Celano, R., & Rastrelli, L. (2011). Application of dispersive liquid–liquid microextraction for the determination of aflatoxins B1, B2, G1 and G2 in cereal products. Journal of chromatography A, 1218(42), 7648-7654.
Cullen, J., & MacLachlan, N. (2007). Liver, biliary system, and exocrine pancreas. Pathologic basis of veterinary disease, 4, 393-461.
Denli, M., Blandon, J., Guynot, M., Salado, S., & Perez, J. (2009). Effects of dietary AflaDetox on performance, serum biochemistry, histopathological changes, and aflatoxin residues in broilers exposed to aflatoxin B1. Poultry Science, 88(7), 1444-1451.
Fouad, A. M., Ruan, D., El-Senousey, H. K., Chen, W., Jiang, S., & Zheng, C. (2019). Harmful effects and control strategies of aflatoxin b1 produced by Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus strains on poultry. Toxins, 11(3), 176.
Gaballah, M. S., El-Mashad, A.-E. I., Khater, D. F., & Zayed, R. M. (2017). Pathological study on urea utilization by poultry. Benha Veterinary Medical Journal, 33(2), 65-74.
Gesek, M., Szarek, J., Otrocka-Domagala, I., Babinska, I., Pazdzior, K., Szweda, M., . . . Szynaka, B. (2013). Morphological pattern of the livers of different lines of broiler chickens during rearing. Veterinarni Medicina, 58(1).
Ghaemmaghami, S. S., Modirsaneii, M., Khosravi, A. R., & Razzaghi-Abyaneh, M. (2016). Study on mycoflora of poultry feed ingredients and finished feed in Iran. Iranian journal of microbiology, 8(1), 47.
Hadley, T. L., Grizzle, J., Rotstein, D. S., Perrin, S., Gerhardt, L. E., Beam, J. D., . . . Daniel, G. B. (2010). Determination of an oral aflatoxin dose that acutely impairs hepatic function in domestic pigeons (Columba livia). Journal of avian medicine and surgery, 24(3), 210-221.
Heidarpour, B., & Nobakht, A. (2015). The effects of using of mineral and organic toxin absorbents on broiler performance and internal organs weight in experimental aflatoxicosis. Iranian Journal of Animal Science Research, 7(3), 318-328.
Hepsag, F., Golge, O., & Kabak, B. (2014). Quantitation of aflatoxins in pistachios and groundnuts using HPLC-FLD method. Food Control, 38, 75-81.
Hussain, Z., Rehman, H. U., Manzoor, S., Tahir, S., & Mukhtar, M. (2016). Determination of liver and muscle aflatoxin B1 residues and select serum chemistry variables during chronic aflatoxicosis in broiler chickens. Veterinary clinical pathology45(2), 330-334.
Ishikawa, A. T., Hirooka, E. Y., Alvares e Silva, P. L., Bracarense, A. P. F. R. L., Flaiban, K. K. M. d. C., Akagi, C. Y., . . . Itano, E. N. (2017). Impact of a single oral acute dose of aflatoxin B1 on liver function/cytokines and the lymphoproliferative response in C57Bl/6 mice. Toxins, 9(11), 374.
Karaca, A., Yilmaz, S., Kaya, E., & Altun, S. (2019). The effect of lycopene on hepatotoxicity of aflatoxin B1 in rats. Archives of physiology and biochemistry, 1-8.
Li, T., Yu, H., Song, Y., Zhang, R., & Ge, M. (2019). Protective effects of Ganoderma triterpenoids on cadmium-induced oxidative stress and inflammatory injury in chicken livers. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 52, 118-125.
Liu, C., Fu, J., Xu, F., Wang, X., & Li, S. (2015). The role of heat shock proteins in oxidative stress damage induced by Se deficiency in chicken livers. Biometals, 28(1), 163-173.
Luo, J. (2014). Detection, identification, and quantification of aflatoxin producing fungi in food raw materials using loop-mediated isothermal amplification (LAMP) assays. Technische Universität München.  
Mahmoudi, R., & Norian, R. (2015). Aflatoxin B1 and M1 contamination in cow feeds and milk from Iran. Food and Agricultural Immunology, 26(1), 131-137.
Malekinezhad, P., Ellestad, L. E., Afzali, N., Farhangfar, S. H., Omidi, A., & Mohammadi, A. (2021). Evaluation of berberine efficacy in reducing the effects of aflatoxin B1 and ochratoxin A added to male broiler rations. Poultry Science, 100(2), 797-809.
Mayahi, M., ZAND, M. A., Fazlara, A., & JAFARI, H. (2008). A survey on the aflatoxin B1 and M1 level in liver, leg and breast muscles of broiler chicks slaughtered in Ahvaz poultry slaughter house.
Mgbeahuruike, A. C., Ejioffor, T. E., Christian, O. C., Shoyinka, V. C., Karlsson, M., & Nordkvist, E. (2018). Detoxification of aflatoxin-contaminated poultry feeds by 3 adsorbents, bentonite, activated charcoal, and fuller’s earth. Journal of Applied Poultry Research, 27(4), 461-471.
Nazari, F., Moeini, M., Solgi, R., & Hosseini, M.-J. (2014). Survey of aflatoxins in non-alcoholic beers sold in Lorestan Province, Iran, by high-performance liquid chromatography. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences, 23(110), 137-144.
Nemati, Z., Janmohammadi, H., Taghizadeh, A., Nejad, H. M., Mogaddam, G., & Arzanlou, M. (2014). Occurrence of aflatoxins in poultry feed and feed ingredients from northwestern Iran. European Journal of Zoological Research, 3(3), 56-60.
Rafiei-Tari, A., Sadeghi, A., & Mousavi, S. (2018). Effect of vegetable oil supplementation on hepatic patolohgy and liver PPARγ gene expression in broiler chickens exposed to heat stress. Livestock Science, 9, 70-74.
Rahmani, A., Jinap, S., & Soleimany, F. (2010). Validation of the procedure for the simultaneous determination of aflatoxins ochratoxin A and zearalenone in cereals using HPLC-FLD. Food additives & contaminants: part a, 27(12), 1683-1693.
Rashid, N., Bajwa, M. A., Rafeeq, M., Tariq, M. M., Abbas, F., Awan, M. A., . . . Ahmad, Z. (2013). Prevalence of aflatoxicosis in broiler chickens in Quetta, Pakistan. Pakistan Journal of Zoology, 45(4).
Rehman, Z. U., Meng, C., Sun, Y., Safdar, A., Pasha, R. H., Munir, M., & Ding, C. (2018). Oxidative stress in poultry: lessons from the viral infections. Oxidative medicine and cellular longevity, 2018.
Rozenboim, I., Mahato, J., Cohen, N., & Tirosh, O. (2016). Low protein and high-energy diet: a possible natural cause of fatty liver hemorrhagic syndrome in caged White Leghorn laying hens. Poultry science, 95(3), 612-621.
Śliżewska, K., Cukrowska, B., Smulikowska, S., & Cielecka-Kuszyk, J. (2019). The effect of probiotic supplementation on performance and the histopathological changes in liver and kidneys in broiler chickens fed diets with Aflatoxin B1. Toxins, 11(2), 112.
Wang, C., Zhang, T., Cui, X., Li, S., Zhao, X., & Zhong, X. (2013). Hepatoprotective effects of a chinese herbal formula, longyin decoction, on carbon-tetrachloride-induced liver injury in chickens. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine, 2013.
Williams, J. H., Phillips, T. D., Jolly, P. E., Stiles, J. K., Jolly, C. M., & Aggarwal, D. (2004). Human aflatoxicosis in developing countries: a review of toxicology, exposure, potential health consequences, and interventions. The American journal of clinical nutrition, 80(5), 1106-1122.
Yang, J., Bai, F., Zhang, K., Lv, X., Bai, S., Zhao, L., . . . Zhang, J. (2012). Effects of feeding corn naturally contaminated with AFB1 and AFB2 on performance and aflatoxin residues in broilers. Czech Journal of Animal Science, 57(11), 506-515.
Zhao, Y., Zeng, D., Wang, H., Qing, X., Sun, N., Xin, J., . . . Shu, G. (2019). Dietary Probiotic Bacillus licheniformis H2 Enhanced Growth Performance, Morphology of Small Intestine and Liver, and Antioxidant Capacity of Broiler Chickens Against Clostridium perfringens–Induced Subclinical Necrotic Enteritis. Probiotics and antimicrobial proteins, 1-13.