مقایسه تأثیر استفاده از پلاسمای زرده تخم سه گونه مختلف از ماکیان در انجماد اسپرم سگ

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکترای تخصصی، گروه مامایی و بیماری های تولید مثل، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران

2 استاد گروه مامائی و بیماری های تولید مثل، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران

3 دانشیار گروه مامایی و بیماری‌های تولید مثل، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران

چکیده

    در مطالعه­ی حاضر به بررسی تأثیر پلاسمای زرده­ی سه گونه­ی مختلف از ماکیان در رقیق کننده­ی پایه­ی تریس جهت انجماد اسپرم سگ پرداخته شد.  نمونه­ی اسپرم اخذ شده بلافاصله توسط رقیق کننده­ی تریس حاوی 20 درصد پلاسمای زرده گونه­های مختلف ماکیان شامل:  مرغ خانگی، اردک خانگی و کبوتر به همراه 3 درصد گلیسرول به ترتیبی رقیق گردید که غلظت اسپرم به 50 تا 100 میلیون در هر میلی­لیتر برسد.  پس از رسیدن به دمای 4 درجه­ی سانتی­گراد در مدت یک ساعت، هم حجم نمونه، رقیق کننده انجماد حاوی 20 درصد پلاسمای زرده مشابه مرحله­ی اول و 7 درصد گلیسرول اضافه گردید تا غلظت نهایی گلیسرول پنج درصد باشد.  پارامترهای زنده­مانی اسپرم شامل:  حرکت کل، حرکت پیشرونده مستقیم، یکپارچگی غشاء پلاسمایی و درصد اسپرم­های زنده بلافاصله پس از جمع­آوری نمونه، بعد از افزودن رقیق کننده اول و دوم و پس از یخ گشایی مورد ارزیابی قرار گرفتند.  یکپارچگی غشای پلاسمایی در گروه آزمایشی حاوی پلاسمای زرده­ی تخم مرغ خانگی (2.0±9/80 درصد) به طور معنی­دارای بالاتر از گروه حاوی پلاسمای زرده­ی تخم کبوتر بود (08/3±6/76 درصد؛ 01/0P<).  اختلاف معنی­داری در سایر پارامترهای مختلف اسپرم در بین گروه حاوی پلاسمای زرده­ی تخم کبوتر (حرکت کل:  72/2±4/85؛ حرکت پیشرونده مستقیم: 24/3±9/71؛ درصد اسپرم­های زنده: 66/1±7/89)  و سایر گروه­های آزمایشی وجود نداشت.  به طور کلی به دلیل در دسترس بودن و برتری در برخی از فراسنجه­های زنده­مانی اسپرم، پلاسمای زرده­ی تخم مرغ خانگی در غلظت 20 درصد می­تواند تأثیر مناسبی در انجماد اسپرم سگ داشته باشد.

کلیدواژه‌ها


Bair, C., & Marion, W. (1978). Yolk cholesterol in eggs from various avian species. Poultry Science, 57, 1260-1265.
Bathgate, R., Maxwell, W.M.C., & Evans, G. (2006). Studies on the effect of supplementing boar semen cryopreservation media with different avian egg yolk types on in vitro post-thaw sperm quality. Reproduction in Domestic Animal, 41, 68-73.
Belala, R., Briand-Amirat, L., Vinciguerra, L., Tainturier, D., Kaidi, R., Thorin, C., Michaud, S.,
Anton, M. & Bencharif, D. (2016). Effect of equilibration time on the motility and functional integrity of canine spermatozoa frozen in three different extenders. Research in Veterinary Science, 106, 66-73.
Bencharif, D., Amirat, L., Anton, M., Schmitt, E., Desherces, S., Delhomme, G., Langlois, M-L, Barrière, P.H., Larrat, M., & Tainturier, D. (2008). The advantages of LDL (low density lipoproteins) in the cryopreservation of canine semen. Theriogenology, 70, 1478-1488.
Bergeron, A., & Manjunath, P. (2006). New insights towards understanding the mechanisms of sperm protection by egg yolk and milk. Molecular Reproduction and Development, 73, 1338-1344.
Bucak, N., Atessahin, M & Yuce, A. (2008). Effect of antioxidant & oxidative stress parameter on ram semen after the freeze-thawing process. Small Ruminant Research, 75, 128-134.
Cardoso, R. D. C. S., Silva, A. R., Uchoa, D. C., & da Silva, L. D. M. (2003). Cryopreservation of canine semen using a coconut water extender with egg yolk and three different glycerol concentrations. Theriogenology, 59, 743-751.
Clulow, J.R., Maxwell, W.M.C., Evans, G., & Morris, L.H.A. (2007). A comparison of duck and chicken egg yolk for cryopreservation of stallion sperm. Australian Veterinary Journal, 85, 232-235.
Feldman, E. C., & Nelson, R. W. (1996). Canine male reproduction. In: Canine and Feline Endocrinology and Reproduction. Feldman E., & Nelson R. Ed), 2nd ed., WB Saunders Co., Philadelphia, pp, 691-696.
Foulkes, J.A., Sweasey, D., & Goodey, R.G. (1980). Fertility of bull spermatozoa in egg-yolk diluents of varied lipid fatty acid composition. Journal of Reproduction and Fertility, 60, 165-169.
Gholami, M., Faraji, Z., & Zamiri, M. J. (2012). Effect of egg yolk of four avian species on the cryopreserved ram spermatozoa.‏ Iranian Journal of Veterinary Research, 13, 23-27.
Graham, J.K., & Foote, R.H. (1987). Effect of several lipids, fatty acyl chain length, and degree of unsaturation on the motility of bull spermatozoa after cold shock and freezing. Cryobiology, 24, 42-52.
Hermansson, U., & Forsberg, C. L. (2006). Freezing of stored, chilled dog spermatozoa. Theriogenology65(3), 584-593.
Holt, W. V. (1997). Alternative strategies for the long-term preservation of spermatozoa. Reproduction Fertility and Development, 9, 309-320.
Ivanova-Kicheva, M. G., Bobadov, N., & Somlev, B. (1997). Cryopreservation of canine semen in pellets and in 5-ml aluminum tubes using three extenders. Theriogenology, 48, 1343-1349.
Kaźmierska, M., Jarosz, B., Korzeniowska, M., Trziszka, T., & Dobrzański, Z. (2005). Comparative analysis of fatty acid profile and cholesterol content of egg yolks of different bird species. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 14, 69-73.
Linde-Forsberg, C. (1991). Achieving canine pregnancy by using frozen or chilled extended semen. Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, 21, 467-485.
Linde-Forsberg, C., & Forsberg, M. (1989). Fertility in dogs in relation to semen quality and the time and site of insemination with fresh and frozen semen. Journal of Reproduction Fertility Suppliment, 39, 299-310.
Mosaferi, S., Niasari-Naslaji, A., Abarghani, A., Gharahdaghi, A. A., & Gerami, A. (2005). Biophysical and biochemical characteristics of bactrian camel semen collected by artificial vagina. Theriogenology, 63, 92-101.‏
Moussa, M., Martinet, V., Trimeche, A., Tainturier, D., Anton, M., 2002. Low density lipoproteins extracted from hen egg yolk by an easy method: cryoprotective effect on frozen-thawed bull semen. Theriogenology, 57, 1695-1706.
Panahi, F., Niasari-Naslaji, A., Seyedasgari, F., Ararooti, T., Razavi, K., & Moosavi-Movaheddi, A. A. (2017). Supplementation of tris-based extender with plasma egg yolk of six avian species and camel skim milk for chilled preservation of dromedary camel semen. Animal Reproduction Science, 184, 11-19.‏
Peña, A. I., Barrio, F., Quintela, L. A., & Herradón, P. G. (1998). Effect of different glycerol treatments on frozen-thawed dog sperm longevity and acrosomal integrity. Theriogenology 50, 163-174.
Quinn, P. J., Chow, P. Y. W., & White, I. G. (1980). Evidence that phospholipid protects ram spermatozoa from cold shock at a plasma membrane site. Reproduction, 60, 403-407.
Pillet, E., Duchamp, G., Batellier, F., Beaumal, V., Anton, M., Desherces, S., Schmitt, E., Magistrini, M. (2011). Egg yolk plasma can replace egg yolk in stallion freezing extenders. Theriogenology, 75, 105-114.
Poulos, A., Darin-Bennett, A., & White, I. G. (1973). The phospholipid-bound fatty acids and aldehydes of mammalian spermatozoa. Comparative biochemistry and physiology Part B: Comparative biochemistry, 46, 541-549.
SAS, 2014. Statistical Analysis System: A User’s Guide, Version 9.4. Cary, NC. SAS Institute Inc.
Shah, S.A.H., Andrabi, S.M.H., Ahmed, H., & Qureshi, I.Z. (2017). Chicken egg yolk plasma in tris-citric acid extender improves the quality and fertility of cryopreserved water buffalo (Bubalus bubalis) spermatozoa. Theriogenology, 89, 32-40.
Silva, A. R., Cardoso, R. D. C. S., Uchoa, D. C., & da Silva, L. M. (2002). Effect of tris-buffer, egg yolk and glycerol on canine semen freezing. The Veterinary Journal, 164, 244-246.
Silva, A. R., Cardoso, R. C. S., Uchoa, D. C., & Silva, L. D. M. (2003). Quality of canine semen submitted to single or fractionated glycerol addition during the freezing process. Theriogenology, 59, 821-829.
Su, L., Li, X., Quan, J., Yang, S., Li, Y., He, X., Tang, X. (2008). A comparison of the protective action of added egg yolks from five avian species to the cryopreservation of bull sperm. Animal Reproduction Science, 104, 212-219.
Trimeche, A., Anton, M., Renard, P., Gandemer, G., & Tainturier, D. (1997). Quail egg yolk: a novel cryoprotectant for the freeze preservation of poitou jackass sperm. Cryobiology, 34, 385-393.
Vishwanath, R., Shannon, P. & Curson, B. (1992). Cationic extracts of egg yolk and their effects on motility: survival and fertilizing ability of bull sperm. Animal Reproduction Science, 29, 185-194.
Wall, R.J., & Foote, R.H. (1999). Fertility of bull sperm frozen and stored in clarified egg yolk-Tris-Glycerol extender. Journal of Dairy Science, 82, 817-821.
Watson, P.F. (1975). The interaction of egg yolk and ram spermatozoa studied with a fluorescent probe. Journal of Reproduction and Fertility, 42, 105-111.
Watson, P.F., & Marin, I.C.A. (1975). Effects of egg yolk, glycerol and the freezing rate on the viability and acrosomal structures of frozen ram spermatozoa. Australian Journal of Biological Sciences, 28, 153-159.