TY - JOUR ID - 152937 TI - مقایسه تأثیر استفاده از پلاسمای زرده تخم سه گونه مختلف از ماکیان در انجماد اسپرم سگ JO - نشریه دامپزشکی ایران JA - IVJ LA - fa SN - 1735-6873 AU - ناظری, احسان AU - نیاسری نسلجی, امیر AU - قاسم‌زاده‌نوا, حمید AU - پناهی, فرناز AD - دانش آموخته دکترای تخصصی، گروه مامایی و بیماری های تولید مثل، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران AD - استاد گروه مامائی و بیماری های تولید مثل، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران AD - دانشیار گروه مامایی و بیماری‌های تولید مثل، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 18 IS - 1 SP - 55 EP - 62 KW - پلاسمای زرده تخم ماکیان KW - اسپرم KW - سگ KW - انجماد DO - 10.22055/ivj.2022.321020.2426 N2 -     در مطالعه­ی حاضر به بررسی تأثیر پلاسمای زرده­ی سه گونه­ی مختلف از ماکیان در رقیق کننده­ی پایه­ی تریس جهت انجماد اسپرم سگ پرداخته شد.  نمونه­ی اسپرم اخذ شده بلافاصله توسط رقیق کننده­ی تریس حاوی 20 درصد پلاسمای زرده گونه­های مختلف ماکیان شامل:  مرغ خانگی، اردک خانگی و کبوتر به همراه 3 درصد گلیسرول به ترتیبی رقیق گردید که غلظت اسپرم به 50 تا 100 میلیون در هر میلی­لیتر برسد.  پس از رسیدن به دمای 4 درجه­ی سانتی­گراد در مدت یک ساعت، هم حجم نمونه، رقیق کننده انجماد حاوی 20 درصد پلاسمای زرده مشابه مرحله­ی اول و 7 درصد گلیسرول اضافه گردید تا غلظت نهایی گلیسرول پنج درصد باشد.  پارامترهای زنده­مانی اسپرم شامل:  حرکت کل، حرکت پیشرونده مستقیم، یکپارچگی غشاء پلاسمایی و درصد اسپرم­های زنده بلافاصله پس از جمع­آوری نمونه، بعد از افزودن رقیق کننده اول و دوم و پس از یخ گشایی مورد ارزیابی قرار گرفتند.  یکپارچگی غشای پلاسمایی در گروه آزمایشی حاوی پلاسمای زرده­ی تخم مرغ خانگی (2.0±9/80 درصد) به طور معنی­دارای بالاتر از گروه حاوی پلاسمای زرده­ی تخم کبوتر بود (08/3±6/76 درصد؛ 01/0P<).  اختلاف معنی­داری در سایر پارامترهای مختلف اسپرم در بین گروه حاوی پلاسمای زرده­ی تخم کبوتر (حرکت کل:  72/2±4/85؛ حرکت پیشرونده مستقیم: 24/3±9/71؛ درصد اسپرم­های زنده: 66/1±7/89)  و سایر گروه­های آزمایشی وجود نداشت.  به طور کلی به دلیل در دسترس بودن و برتری در برخی از فراسنجه­های زنده­مانی اسپرم، پلاسمای زرده­ی تخم مرغ خانگی در غلظت 20 درصد می­تواند تأثیر مناسبی در انجماد اسپرم سگ داشته باشد. UR - https://www.ivj.ir/article_152937.html L1 - https://www.ivj.ir/article_152937_da8cec6eacc18214f1e319c1b2a597c0.pdf ER -