اثرات دان پلت شده در مقایسه با دان آردی بر شاخص تولید، صفات مورفولوژی روده، شاخص آسیت، کیفیت و بار میکروبی بستر در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران

2 دکترای علومی گروه تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران

3 استاد گروه تغذیه دام، موسسه علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

4 استادیار گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه لرستان، ایران

چکیده

    این آزمایش با هدف تأثیر شکل پلت و آردی جیره بر شاخص تولید، صفات مورفولوژی روده، شاخص آسیت، کیفیت و بار میکروبی بستر جوجه‌های گوشتی با استفاده از سه جیره دان آردی (شاهد)، جیره دان پلت و دان آردی +پلت بر عملکرد جوجه‌های گوشتی انجام شد.  آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و چهار تکرار بـه مدت 42 روز اجرا شد.  صـفات مورد اندازه‌گیری شامل شاخص تولید گله، صفات مورفولوژی روده، شاخص آسیت، درصد هماتوکریت، درصد رطوبت، مقدار ازت و بار میکروبی بستر بودند.  در مجموع کل دوره، بالاترین شاخص تولید را دان پلت و تیمار آردی+پلت داشتند.  نتایج صفات مورفولوژی روده نشان داد جیره دان پلت و پلت + آردی بیش­ترین نسبت طول پرز به عمق کریپت در ژژنوم را داشته و تیمار دان آردی کم­ترین میزان را داشت. نتایج حاصله نشان داد که بالا بودن نسبت پرزهای روده به عمق کریپت در ژژونوم حاصل از مصرف جیره تمام پلت و آردی+پلت موجب بهبود شاخص تولید در گله شده است. مصرف جیره‌های آردی و دان آردی +پلت در سه هفته ابتدایی، حساسیت به آسیت را به طور معنی‌داری کاهش داد و با افزایش طول دوره تغذیه از جیره پلت این شاخص افزایش داشت. تیمار آردی+پلت به همراه تیمار تمام آردی کم­ترین میزان درصد رطوبت و مقدار ازت بستر در داشته و در نتیجه بار میکروبی بستر در دان آردی + پلت در مقایسه با تیمار پلت کم­تر بود.  تیمار آردی+پلت از لحاظ شاخص آسیت، کمترین تعداد پرنده حساس به آسیت (62/32 درصد) و درصد هماتوکریت کم­تر (36 درصد) داشت.  مصرف جیره‌های آردی و دان آردی +پلت در نتیجه نهایی این که استفاده از تیمار دان آردی+ پلت، بالاترین شاخص تولید و مناسب‌ترین کیفیت بستر و کم­ترین شاخص آسیت و بار میکروبی بستر را نسبت به جیره تمام پلت در جوجه‌های گوشتی را داشت.

کلیدواژه‌ها


Al-Homidan, A., Robertson, J. F. &Petchey, A. M. (2003). Review of the effect of ammonia and dust concentrations on broiler performance. Worlds Poultry Science Journal, 59, 340-349.
Al-Natour, M. Q. & Alshawabkeh, K. M. (2005). Using varying levels of formic acid to limit growth of Salmonella gallinarum in contaminated broiler feed. Asian-Austal Journal of Animal Science, 18, 390-395.
Amouian Khaveh, A., Karim Tarshizi M. A. &Shariatmadari, F. (2016). Performance, susceptibility to ascites, and economic efficiency in broiler chickens under the influence of alternate feeding program mesh- pellet. Journal of Animal production, 18(1), 85-94. (In Persian).
AOAC. (2002). Official Methods of Analysis.16thed. Association of Official Analytical Chemisis. Arlington, VA.
Arce, J., Avila-Gonzalez, E., Lopez-Coello, C.; Garibay-Torres, L., & Martinez-Lemus, L. A. (2009). Body weight, feed-particle size, and ascites incidence revisited. Applied Poultry Research, 18, 465-471.
Campbell, G.L. and Bedford, M.R. (1992). Enzyme applications for monogastric feeds: A review. Canadian Journal Animal Science, 72, 449-466.
Choi, M.; Sakey, W. and Anderson, J. (2010). Dietary estimation of crumble soybeans on broiler fattening during the summer. Journal of Nutrition, 15(12), 17-31.
Daneshyar, M.; Kermanshahi, H. & Golian, A. (2009). Changes of biochemical parameters and enzyme activities in broiler chickens with coldinduced ascites. Poultry Science, 88, 106-110.
Ghiyasi, M., Rezaei, M., Sayyahzadeh, H., Firouzbakhsh, F., & Attar, A. (2008). Effects of prebiotic (Fermacto) in low protein diet on some blood parameters and intestinal microbiota of broiler chicks. Italian Journal of Animal Science, 7(3), 313-320.
Geyra, A., Uni, Z. & Sklan, D. (2001). Enterocyte dynamics and mucosal development in the posthatch chick. Poulty Science, 80, 776-782.
Hu, E. J., Lynch, R. E. & Jordan, D. (2012). Evaluation of pelleted feed on performance of broiler chicks. Poultry Science, 11(5): 152-158.
Huchzermeyer, F. W., De Ruyck, A. M. C. & Van Ark, H. (1988). Broiler pulmonary hypertension syndrome. iii. Commercial broiler strains differ in their susceptibility. The Onderstepoort Journal of Veterinary Research, 55: 5-9.
Huff, W. E.; Malone, G. W. & Chaloupka, G. W. (1984). Effect of litter treatment on broiler performance and certain litter quality parameters. Poultry Science, 63, 2167-2171.
Jafarnejad, S., Farkhoy, M., Sadegh, M. & Bahonar, A. R. (2010). Effect of crumble-pellet and mash diets with different levels of dietary protein and energy on the performance of broilers at the end of the third week. Veterinary Medicine International, 328123, 1-5.
Julian, R. J. (1993). Ascites in poultry. Avian Pathology, 22, 419-454.
Julian, R. J., Friars, G. W., French, H. & Quinton, M. (1987). The relationship of right ventricular hypertrophy, right ventricular failure, and ascites to weight gain in broiler and roaster chickens. Avian Disease, 31, 130-135.
Kaudia, T. J. (2001). The effect of chemical treatment on life broilers before slaughter and slaughter conditions on microbial quality and shelf life of broiler meat. Food Technology, 6, 78-82.
Khodaei, H., Maghsoudlou, S., Ashoor Garehbash, M. & Taraz, Z. (2015). Effect of Physical form of Feed and Dietary Supplementation of Probiotic and Prebiotic on Performance and Carcass Characteristics of Broiler Chickens. Research on Animal Production, 6(12), 20-29. (In Persian).
Lacy, M. P. (1991). Litter Quality and Broiler Performance. The university of Georgia college of agriculture and environmental sciences, Cooperative Extension Service, Leaflet, 426.
Luger, D., Shinder, D., Rzepakovsky, V., Rusal, M., & Yahav, S. (2001). Association between weight gain, blood parameters and thyroid hormones and the development of ascites syndrome in broiler chickens, Poultry acience, 80, 965-971.
Mathlouthi, N., Mallet, S., Saulnier, L., Quemener, B. & Larbier, M. (2002). effects of xylanse and b-glucanase addition on performance, nutrient digestibility, and physic- chemical conditions in the small intestine contents and caecal micro flora of broiler chickens fed a wheat and barley- based diet. Animal Research, 51, 395-406.
Maxwell, M. H. & Robertson, G. W. (1997). World broiler ascites survey. Poultry International, 30, 44-57.
National Research Council. (1994). Nutrient requirements of poultry. 9th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC.
Pakdel, A., Arendonk, J. V., Vereijken, A. L. & Bovenhuis, H. (2005). Genetic parameters of ascites-related traits in broilers: Correlations with feed efficiency and carcass traits. British Poultry Science, 46, 43-53.
Perry, G. C. (2006). Avian Gut Function in Health and Disease. In: Bedford MR. Effect of non-starch polysacchaeidases on avian gastrointestinal function. CAB International, Nosworthy Way, Wallingford, Oxfordshire, 384 p.
Pluske, J. R., Hampson, D. J. & Williams, I. H. (1997). Factors influencing the structure and function of the small intestine in the weaned pig. A review. Livestock Production Science, 51, 215-236.
Reece, F. N. & Deaton, J. N. (1985). The effect of feed form, grinding method, energy level and gender on broiler performance in a moderate (21C °) temperature. Poultry Science, 64, 1834-1839.
Rezaian, M., Yaghoobfar, A. & Barin, J. (2007). Effects of pellet and mash diets on activity of the microflora and morphology of the small intestine of broiler chicks. Journal of Animal and Veterinary Advances, 6(5), 723-727.
Salari, S., Kermanshahi, H. & Nasiri Moghaddam, H. (2006). Effect of sodium bentonite and comparison of pellet vs mash on performance of broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 5, 31-34.
Shafiee sarvestani, T., Dabiri, N., Agah, M. J. & Norollahi, H. (2006). Effect of pellet and mash diets associated with biozyme enzyme on broilers performance. International Journal of Poultry Science, 5, 485-490.
Shalmany, S. K. & Shivazad, M. (2007). The effect of pellet and mash forms of common Iranian broiler diet on performance of hybrids of Arian broiler. Journal of Research-Agriculture Sciences, 13(1), 192-201. (In Persian).
Shariatmadari, F. & Mohiti-Asli, M. (2009). Additives in Animal Feed. Tarbiat Modares University Publication. pp: 108-203. (In Persian).
Shariatmadari, F., Rezai, M. J. & Lotfalehian, H. (2005). Performance comparison of crosses traits commercial broiler chickens. Journal of Pajouhesh and Sazandegi, 67, 68-74.
Svihus, B., Herstad, O. & Newman, R. K. (1997). Comparison of performance and intestinal characteristics of broiler chickens fed on diets containing whole, rolled or ground barley. British Poultry Science, 38, 524-529.
Tashfam, M., Rahimi, S. & Karimi, K. (2006). Effect of various levels of probiotics on the intestinal mucosal morphology of broiler chicks. Journal of Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, 60(3), 211-205. (In Persian).
Vahjen, W., Glaser, K., Schafer, K. & Simen, O. (1998). Influence of xylanase supplemented feed on the development of selected bacterial groups in the intestinal tract of broiler chicks. Journal Agriculture Science, 130, 489-500.
Vakili, R., Zakizadeh Choptarsh, S., Sepehri Moghadam, S. & Zanganeh, A. (2015). The effect of physical form of feed and whey powder on performance and morphological changes in jojumen in broiler chickens. Iranian Journal of Veterinary, 3(11), 105-115. (In Persian).
Yaghoobfar, A., Parviz Omran, A., Shivazad, M., Niknafs, M., Taghizadeh, F. & Ahmadi, M. (2009). Determine changes in mucosal tissues (villi) of the small intestine of broilers due to the feed physical form and nutrient levels and and metabolism energy. Journal of Agricultural Science, 4(5), 427-431. (In Persian).
Ziprin, R. L., Elissalde, M. H., Hinton, A. J., Beier, R.C., Spates, G. E. & Corrier, D. E. (1991). Colonization control of lactose fermenting salmonella typhymurium in young broiler chickens by use of dietary lactose. American Journal of Veterinary Research, 53, 833-837.