مطالعه اثر گیاه خردل وحشی بر هضم پذیری، گونه های پروتوزوا، فراسنجه‌های خونی و هورمون های تیروئیدی گوسفند عربی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

2 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

3 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

چکیده

    این مطالعه به منظور بررسی اثر گیاه خردل وحشی بر هضم­پذیری، گونه های پروتوزوا و فراسنجه­های خونی در گوسفندعربی انجام شد.  جیره­ی حاوی 25 درصد خردل وحشی جایگزین یونجه در تغذیه­ی گوسفندان عربی با وزن 5±25 کیلوگرم و سن یک سال با جیره 50 به 50 علوفه به کنسانتره برای مدت 45 روز استفاده شد.  در پایان مطالعه مصرف خوراک، قابلیت هضم، فراسنجه­های تخمیر شکمبه، جمعیت پروتوزوآ و متابولیت­های خونی در دام­ها اندازه­گیری شدند.  نتایج نشان داد افزودن گیاه خردل وحشی به جیره گوسفندان تأثیر معنی­داری بر میزان ماده­ی خشک و ماده­ی آلی مصرفی نداشت.  قابلیت هضم ماده­ی خشک، ماده­ ی آلی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی بین دو تیمار اختلاف معنی­داری نداشتند.  اما قابلیت هضم پروتئین خام در جیره­ی حاوی خردل وحشی کاهش یافت (32/69 و41/61 درصد به ترتیب برای تیمار شاهد و تیمار حاوی خردل وحشی).  مدت زمان غذا خوردن، استراحت، نشخوار و جویدن تحت تأثیر جیره­ های آزمایشی قرار نگرفتند.  نیتروژن آمونیاکی و pH جیره­ی شاهد و جیره­ی حاوی خردل وحشی تفاوت معنی­داری با هم نداشتند.  افزودن گیاه خردل اثر معنی­داری بر جمعیت و گونه­های پروتوزوآی شکمبه گوسفندان نداشت.  میزان اوره خون در تیمار حاوی خردل وحشی نسبت به تیمار شاهد کاهش (13/16 و 40/13 میلی­گرم در دسی­لیتر به ترتیب برای تیمار شاهد و تیمار حاوی خردل وحشی) و میزان تری­گلیسرید افزایش معنی­داری (32/11 و13/18 میلی­گرم در دسی­لیتر به ترتیب برای تیمار شاهد و تیمار حاوی خردل وحشی). داشت.  اما میزان کلسترول،LDL ،HDL و گلوکز خون تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت.  همچنین اثر گیاه خردل وحشی بر آنزیم­های آسپارتات آمینو ترانسفراز و آلانین آمینو ترانسفراز، کراتینین و هورمون­های T3،T4 و TSH معنی­دار نبود.  بنابراین، با توجه به این که جیره­ی حاوی گیاه خردل وحشی تاثیر منفی بر قابلیت هضم، تخمیر، فراسنجه­های خونی و هورمون‌های تیروئیدی گوسفندان نداشت، شاید بتوان این گیاه را به میزان 25 درصد جایگزین یونجه در جیره­ی گوسفند عربی استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Ahlin, K.A., Emmanuelson, M., & Wiktorsson, H. (1994). Rapeseed products from double cultivars as feed for dairycow: effects of long-term feeding on thyroid function, fertility and animal health. Acta Veterinaria Scandinaviva, 35: 37-53.
Ahmadian, F., & Jafari Khorshidi, K. (2009). Guide to the use of rapeseed meal in animal, poultry and aquatic nutrition. Tehran, Naghsh Gostar Bahar Publications. 86.
Ascencio, C., Torres, N., Isoard-Acosta, F., Gomez-Perez, F.J., Hernandez-Pando, R., & Tovar, A.R. (2004). Soy protein affects serum insulin and hepatic SREBP1 mRNA and reduces fatty liver in rats. Journal of Nutrition, 134: 522–529.
Bach, A., Calsamiglia, S., & Stern, M.D. (2005). Nitrogen metabolism in rumen. Journal of Dairy Science, 88: 9-21.
Barry, T.N. (2012). The feeding value of forage brassica plants for grazing ruminant and livestock. Animal Feed Science and Technology, 181(1): 15-25.
Bagherinasab, M.; Tahmasebi, A. and Naserian A.A. (2012). Processing of canola straw with NAOH and Rumen fluid on apparent digestibility and blood metabolites of baluchian Sheeps.5th Iranian Animal scien congeress. undustrial university of Isfahan. Sep 2012.
Broderick, G.A., & Kang, J.H. (1980). Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science, 63(1): 64-75.
Carulla, J.E. Kreuzer, M. Machmuller, A., & Hess, H.D. (2005). Supplementation of Acacia mearnsii tannins decreases methanogenesis and urinary nitrogen in forage-fed sheep. Australin Journal of Agricultural Research, 56: 961–970.
Chao, S.C., Young, D.G., & Oberg, C.J. (2000). Screening for inhibitory activity of essential oils on selected bacteria, fungi and viruses. Journal of Essential Oil Research, 12: 639–649.
Dehority, B. A. 2003. Rumen Microbiology. Academic Press, London.pp 372.
Duncan, A.J., & Milne, J.A. (1992). Effect of long-term intraruminal infusion of the glucosinolate metabolite allyl cyanide on the voluntary food intake and metabolism of lambs. Journal of Science and Food Agriculture, 58:75.
Fahey, J.W.,  Zalcmann, A.T., & Talalay, P. (2001). The chemical diversity and distribution of glucosinolates and isothiocyanates among plants. Phytochemistry, 56(1): 5-51.‏
Ghahari, N., Ghoorchi, T., Shahi, M., & Feyzbakhsh, M.T. (2017). Effect of different additives on dry matter degradability of mustard forage (Brassica juncea) silage at different phenological stages. Animal Production Research, 6(4): 39-54
Ghiasvand, M., Rezayazdi, K., & Dehghan Banadaki, M. (2011). The effects of different processing methods on chemical composition and ruminal degradability of canola straw and its effect on fattening performance of male Holstein calves. Animal Sicence Reasearch Journal, 22:1.
Hosoda, K., Nishida, T., Park, W.Y., & Eruden, B. (2005). Influence of Mentha- xpiperita L. (peppermint) supplementation on nutrient digestibility and energy metabolism in lactating dairy cows. Journal of Animal Science, 18: 1721–1726.
Huang, S., Liang, M., Lardy, G., Huff, H.E., Kerley, M.S., & Hsieh, F. (1995). Extrusion process of rapeseed mealfor reducing glucosinolates. Animal Feed Science and Technology, 56: 1-9.
Iravani, H., & Khierkhah, B. (2010). The effect of using different levels of rapeseed meal on internal organ weight and secretion of thyroid hormones in broilers Veterinary Journal of Islamic Azad University. Tabriz Branch, 4(2): 791-798.
Khalid,  M., Sarwar, F.M.,  Rehman, A.U., Shahzad, M.A., & Mukhtar, N. 2012. Effect of Dietary Protein Sources on Lamb’s Performance: A Review. Iranian Journal of Applied Animal Research, 2(2):111-120.
Khorasani, G.R., & Kennelly, J.J. 1998. Effect of Added Dietary Fat on Performance, Rumen Characteristics and Plasma Metabolites of Midlactation Dairy Cows. Journal of Dairy Science, 81: 2459-2468.
Krause, K.M., & Combs, D.K. (2003). Effects of forage particle size forage source and grain fermentability on performance and ruminal pH in midlactation cows. Journal of Dairy Science, 86: 1382-1397.
Li, Y.M., Han, Z. H., Jiang, S. H., Jiang, Y., Yao, S.D., & Zhu, D.Y. (2000). Fast repairing of oxidized OH radical adducts of dAMP and dGMP by phenylpropanoid glycosides from Scrophularia ningpoensis Hemsl. Acta Pharmacologica Sinica, 21(12):1125-1138.
Mazhari, M., & Mesgaran Danesh, M. (2009). Effect diet containing variety of Iranian meal rapeseeds on responses of high lactating producing Holstein cow. Advance Veterinary Animal Journal, 8. 269-265.
Mir Kamali, H., (1999). Weeds of Iranian wheat fields. Agricultural Education Publication. P.268.
Misra, A.K., Mishra, A.S., Tripathi, M.K., Prasad, R., Vaithiyanathan, S., & Jakhmola, R.C. 2007. Optimization ofsolid state fermentation of mustard (Brassica campestris) straw for production of animal feed by white rot fungi (Ganoderma lucidum). Asian- Australian Journal of Animal Science, 20 (2): 208-213.
Moheb Ali, S., & Salarmoini, M. (2015). Effect of adding different levels of black mustard seed to diet on growth performance, blood metabolites and meat quality of Japanese quails. Animal Sicence Reasearches Journal, 52 (3): 31-43.
Najafi, H., Baghestani, M.A., & Zand, E. (2009). Biology and Management of Weeds in Iran. Institute of Medical Research. Pp 590.
NRC. 2007. Nutritional Requirements of Small Ruminant. National Academy Press. Washington, D.C. pp 384.
Pashaei, S., Ghoorchi, T., & Yamchi. A. (2015). Effect of unsaturated fatty acid sources in diets containing different energy and protein levels on growth performance and blood metabolites in fattening lambs.  Journal of Ruminant Research, 2(4):
Rajablou, M. (2009). Use of Acorn in Animal Nutrition. Internal Newsletter Agricultural Organization of Golestan. 17th ed. P: 94.
Reid, R.L., Puoli, J.R., Jungf, G., AJean Cox-Ganser, M., and McCoy, A. (2014). Evaluation of Brassicas in Grazing Systems for Sheep: I. Quality of Forage and Animal. Performance. Journal of Animal Science, 72:1823-183
Sadeghi, A.M., & Bhagya, S. (2009). Effect of Recovery Method on Different Property of Mustard Protein. World Journal of Dairy & Food Sciences, 4(2):100-106.
SAS. 2003. SAS User’s Guide Statistics. Version 9.1.3 Edition. SAS Inst., Inc., Cary NC.pp 5136.
Sedighi Vesagh, R., Nasserian, A.A., Valizadeh, R. & Tahmasbi A.M. (2015). Effect of pistachio by product and canola seed on digestibility and blood metabolites in Baluchi sheep. Journal of Animal and Poultry Researches, 4 (2).
Tripathi, M.K., and Mishra, A.S. 2007. Glucosinolates in animal nutrition: a review. Animal Feed Science and Technology, 132: 1-27
Sunday, A.G., Ifeanyi, O.E., & Ndukaku, O.Y. (2014). Goitrogenic effects of mustard seed (Bassica Junca) oils. IOSR Journal of Environmental Science, Toxicology and Food Technology, 8(4). 30-34.