بررسی اثر تجویز خوراکی عصاره‌ی پیاز (Allium cepa. L) بر پروفایل لیپیدی، برخی فراسنجه‌های خون و عملکرد تولیدی بره‌های شیرخوار ترکی قشقایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری فیزیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

2 استاد گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

3 استاد گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

    این پژوهش جهت بررسی اثر عصاره­ی پیاز بر پروفایل لیپیدی سرم، متابولیت­های خون و عملکرد تولیدی بره­های شیرخوار انجام گرفت.  برای انجام این آزمایش از 18 رأس بره شیرخوار ترکی قشقایی در سن 30 روزگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 گروه 6 رأسی به مدت 60 روز استفاده شد.  گروه­های آزمایشی شامل:  1) جیره­ی پایه بدون افزودن عصاره­ی پیاز+ شیر گوسفند، 2) جیره­ی پایه حاوی mg/kg150عصاره­ی پیاز+ شیر گوسفند، 3) جیره­ی پایه حاوی mg/kg250 عصاره­ی پیاز+شیر گوسفند، برای هر رأس بره بودند.  وزن­کشی به صورت هفتگی و خوراک مصرفی به طور روزانه اندازه­گیری شد.  تجزیه و تحلیل داده­ها با نرم­افزار SAS و رویه­ی ANOVA و مقایسه­ی میانگین با دانکن در سطح 5 درصد انجام شد.  نتایج این پژوهش نشان داد که افزایش وزن روزانه، و مقدار خوراک مصرفی به طور معنی­داری در گروه mg/kg250 عصاره­ی پیاز بالاتر از گروه کنترل و mg/kg150 بود.  بین گروه­ها در ضریب تبدیل غذایی اختلاف معنی­داری مشاهده نشد.  مقدار تری­گلسرید، LDL، VLDL و گلوکز در گروه­های دریافت کننده­ی عصاره­ی پیاز کاهش و مقدار HDL افزایش یافت.  از نظر مقدار آلبومین، گلوبولین، کلسترول، اوره، اسید اوریک، کراتینینو پروتئین تام بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی­داری مشاهده نشد.  نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که افزودن عصاره­ی پیاز می­تواند اثرات مثبتی بر عملکرد تولیدی و پروفایل لیپیدی در بره­های شیرخوار داشته باشد.

کلیدواژه‌ها


Aslani, M.R.; Mohri, M. and Movassaghi, A.R. (2005). Heinz body anaemia associated with onion (Allium cepa) toxicosis in a flock of sheep. Comparative Clinical Pathology, 14(2): 118-120.
Benchaar, C.; Calsamiglia, S.; Chaves, A.; Fraser, G.; Colombatto, D.; McAllister, T. and Beauchemin, K. (2008). A review of plant-derived essential oils in ruminant nutrition and production. Animal FeedScience and Technology, 145(1): 209-228.
Benkeblia, N. (2005). Free-radical scavenging capacityand antioxidant properties of some selected onions(Allium cepa L.) extracts. Brazilian Archives of Biology and Technology, 48(5): 753-759.
Broderick, G.A. and Clayton, M.K. (1997). A statistical evaluation of animal and nutritional factors influencing concentrations of milk urea nitrogen. Journal of Dairy Science, 80(11): 2964-2971.
Burger, R.A.; Torres, A.R.; Warren, R.P.; Caldwell, V.D. and Hughes, B.G. (1997). Echinacea-induced cytokine production by human macrophages. International Journal of Immunopharmacology, 19(7): 371-379.
Changizi-Ashtiyani, S.; Zarei, A.; Taheri, S.; Rasekh, F. and Ramazani, M. (2013). The effects of Portulacaoleraceaalcoholic extract on induced hypercholesterolemia in Rats. Zahedan Journal of Research in Medical Science, 15(6): 34-39.
Chaves, A.V.; Stanford, K.; Dugan, M.E.R.; Gibson, L.L.; McAllister, T.A.; Van Herk, F. and Benchaar, C. (2008). Effects of cinnamaldehyde, garlic and juniper berry essential oils on rumen fermentation, blood metabolites, growth performance, and carcass characteristics of growing lambs. Journal of Livestock Science, 117(2): 215-224.
Efendy, J.L.; Simmons, D.L.; Campbell, G.R. and Campbell, J.H. (1997). The effect of aged garlicextract “Kyolic”, on the development ofexperimental atherosclerosis. Atherosclerosis, 132(1): 37-42.
EL-Demerdash, Y.M.I. and Abou El-Naga, N.A. (2005). Biochemical study on the hypoglycemic effect of onionand garlic in alloxan-induced diabetic rats. Food and Chemical Toxicology, 43(1): 57-63.
Elson, C. and Yu, S.G. (1994). The Chemoprevention of Cancer by Vevalonatederived Constituents of Fruits and Vegetables. The Journal of Nutrition, 124(5): 607-614.
Ghorbani, M.R.; Bojarpur, M.; Mayahi, M.; Fayazi, J.; FatemiTabatabaei, S.R. and Tabatabaei, S. (2014). Effect of purslane (Portulacaoleracea L.) on performance and carcass characteristic of broiler chickens. Iranian Veterinary Journal, 9(4): 88-97. (in Persian).
 Ghosh, S.; Mehla, R.K. and Sirohi, S.K. (2010). The effect of dietary garlic supplementation on body weight gain, feed intake, feed conversion efficiency, faecal score, faecal coliform count and feeding cost in crossbred dairy calves. Tropical Animal Health and Production, 42(5): 961-968.
Goodarzi, M.; Landy, N. and Nanekarani, S. (2013). Effect of onion (Allium cepa L.) as an antibiotic growth promoter substitution on performance, immune responses and serum biochemical parameters in broiler chicks. Health, 5(8): 1210-1215.
Goodarzi, M.; Landy, N. and Nanekarani, S. (2014). Effect of dietary supplementation with onion (Allium cepaL.) on performance, carcass traits and intestinal microflora composition in broiler chickens. Asian Pacific Journal of Tropical Disease, 4(1): 297-301.
Gureshi, A.A.; Crenshaw, T.D.; Abuirmeileh, N.; Peterson, D.M. and Elson, C.E. (1987). Influence of minor plant constituents on porcine hepatic lipid metabolism: impact on serum lipid. Atherosclerosis, 64(3): 109-115.
Keyvanlou, M.; Aslani, M.R.; Mohri, M. and Seifi, H. (2011). Clinical, haematological and biochemical evaluation of eventual onion (Allium cepa) toxicity in goats. Revue de Médecine Vétérinaire, 162(12): 591-596.
Khaki, A.; Fathi Azad, F.; Ahmadiashtiani, H.R.; Rezazadeh, SH.; Rastegar, H. and Imani, A.M. (2010). Compartments of quercetin& allium cepa (onion) on blood glucose in diabetic. Journal of Medicinal Plants, 9(6): 107-112.
Kumari, K. and Augusti, K.T. (2002). Antidiabetic and antioxidant effects of s-methyl cysteinsulfoxideisolatedfrom onion (Allium cepa Linn) as compared to standard drugs in alloxan diabetic rats. Indian Journal of Experimental Biology, 40(9): 1005-1009.
Liu, L. and Yeh, Y.Y. (2002). S-alk (en) ylcysteines of garlic inhibit cholesterol synthesis by deactivating HMG-CoA reductase in cultured rat hepatocytes. The Journal of Nutrition, 132(6): 1129-34.
Mehlhorn, H.; Al-Quraishy, S.; Al-Rasheid, K.; Jatzlau, A. and Abdel-Ghaffar, F. (2011). Addition of a combination of onion (Allium cepa) and coconut (Cocos nucifera) to food of sheep stops gastrointestinal helminthic infections. Journal of Parasitology Research, 108(4): 1041-1046.
National Research Council (NRC). 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 9th Rev. Ed. NationalAcadamy Press, Washington, DC. P: 69.
Nuutila, A.M.; Puupponen-Pimia, R.; Aarni, M. and Oksman-Caldentey, K.M. (2003). Comparison of antioxidant activities of onion and garlic extracts by inhibitionof lipid peroxidation and radical scavenging activity. Food Chemistry, 81(4): 485-493.
Platel, K. and Srinivasan, K. (2004). Digestive stimulant action of spices: a myth or reality. Indian Journal of Medical Research, 119(5): 167-179.
Ried, K. and Fakler, P. (2014). Potential of garlic (Allium sativum) in lowering high blood pressure: mechanisms of action and clinical relevance. Integrated Blood Pressure Control, 7: 71-82.
Safari, H.; MohitiAsli, M. and Mohammadpour, F. (2016). Effect of purslane powder on performance, quality and oxidative stability of meat and some blood metabolites in fattening lambs. Animal Production Research, 5(1): 15-26. (in Persian).
SAS Institute (2003). SAS Users guide, Statistics.9.1 edition. SAS Institute Inc., Cary, NC.
Shahravan, S.; Chasnidel, Y.; TeymouriYansari, A.; Hosseini, S.M. and Sameie, R. (2016). Effects different levels of Garlic exteract on some blood parameters and performance and carcasses in fattening Zel lambs. Journal of Ruminant Research, 4(1): 131-146. (in Persian).
Sharma, K.K.; Gupta, R.K.; Gupta, S. and Samuel, K.C. (1977). Anti-hyperglycemic effect of onion: effect on fasting blood sugar and induced hyperglycemia in man. Indian Journal of Medical Research, 65(3): 422-9.
Sharma, V.D.; Sethi, M.S.; Kumar, A. and Rarotra JR. (1977). Antibacterial property of Allium sativum in vivo and in vitro studies.  Indian Journal of Experimental Biology, 15(6): 466-469.
Yeh, Y.Y. and Liu, L. (2001). Cholesterol-lowering effect of garlic extracts and organosulfur compounds: Human and animal studies. The Journal of Nutrition, 131(3): 989S-993S.
Ziauddin, M.; Phansalkar, P.; Patki, S. and Patwardhan, B. (1995). Studies on the immunomodulatory effects of ashwagandha. Journal of Thnopharmacology, 50(2): 69-76.