ارتباط مقادیر ید، سلنیوم و گوگرد خاک و علوفه با سطوح سرمی هورمون‌های تیروئیدی و آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز خون گوسفندان در شهرستان رامهرمز

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

2 استادیار گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

3 دانشیار گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

4 دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی زیست محیطی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

    ید و سلنیوم به عنوان دو عنصر ضروری برای سلامت دام­ها شناخته شده­اند. کمبود اولیه یا ثانویه­ی ید خاک و علوفه می­تواند با اختلال عملکرد غده­ی تیروئید و سقط جنین، همچنین کمبود سلنیوم، با بیماری عضله­ی سفید و کاهش باروری در گوسفند ­همراه باشد.  پژوهش حاضر باهدف بررسی اثر مقادیر ید، سلنیوم و گوگرد خاک و علوفه بر سطوح سرمی هورمون­های تیروئیدی و آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز خون گوسفندان در شهرستان رامهرمز انجام گرفت. چهار منطقه از شهرستان رامهرمز انتخاب شدند و تعداد 8 نمونه خاک، 8 نمونه علوفه (2 نمونه از هر منطقه) و 60 نمونه سرم گوسفندی (15 نمونه از هر منطقه) اخذ شد. نمونه­های خاک پس از هضم قلیایی، با دستگاه ICP-OES و نمونه­های علوفه، پس از هضم اسیدی، با دستگاه ICP-MS خوانش و همچنین مقادیر سرمی هورمون­های تیروئیدی و میزان گلوتاتیون پراکسیداز خون اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد که میانگین کلی مقدار گوگرد خاک (658±2010 میلی­گرم در کیلوگرم) و علوفه منطقه (2999± 21443 میلی­گرم در کیلوگرم) در مقایسه با مقادیر استاندارد آن به طور معنی‌داری بالاتر بود.  میانگین مقدار ید و سلنیوم علوفه و غلظت سرمی هورمون‌های تیروئیدی گوسفندان مناطق مورد مطالعه در محدوده­ی طبیعی قرار داشت. میانگین آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز  خون گوسفندان در دو منطقه نشان­دهنده­ی کمبود و دو منطقه­ی دیگر نیز در حد مرزی قرار داشت.  مقدار ید علوفه منطقه برای برطرف کردن نیاز تغذیه‌ای گوسفندان کافی بود و سطح سرمی هورمون‌های تیروئیدی در محدوده­ی طبیعی قرار داشت. به نظر می­رسد که با وجود کافی بودن سلنیوم علوفه، به دلیل بالا بودن گوگرد خاک و علوفه، زیست­ دسترس‌پذیری سلنیوم کاهش یافته و میانگین آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز خون گوسفندان منطقه در حد کمبود یا مرزی قرار داشت.

کلیدواژه‌ها


Alloway, B. J. (1995). Heavy metals in soils. (2nd Edition). Blackie Academic and Professional. Glasgow, UK. Pp: 284–305.
Boila, R. J., Devlin, T. J. & Wittenberg, K. M. (1987). Geographical variation of the total sulfur content of forages grown in northwestern Manitoba. Canadian Journal of Animal Science 67(3): 869-872.
Borucki Castro, S. I., Lacasse, P., Fouquet, A., Beraldin, F., Robichaud, A. & Berthiaume, R. (2011). Short communication: Feed iodine concentrations on farms with contrasting levels of iodine in milk. Journal of Dairy Science 94: 4684–4689.
Capen, C. C. & Martin, S. L. (2003). The Thyroid Gland.In: Pineda, M. H.  McDonald's veterinary endocrinology and reproduction (5thed., pp. 35-66). Lows, USA. Blackwell Science, Pp: 35-66.
Cihacek, L. J., Anderson, W. L. & Barak, P. W. (1996). Linkages between soil quality and plant, animal, and human health. In: R. D, S. Segoe. Methods for assessing soil quality (1st ed., pp. 5-15). Madison, USA, SSSA Special Publication.
Constable, P.D.; Hinchcliff, K.W.; Done, S.H. & Grümberg, W. (2017). Veterinary medicine, a textbook of the diseases of cattle, sheep, goat, pig and horses. 11th ed. St Louis Missouri: Elsevier.
Davies, B. E. & Houghton, N. J. (1983). The selenium content of Welsh soils with special reference to bedrock and contamination from sulphide ores, Minerals and the Environment 5(2-3): 67-70.
Deckers, J. & Steinnes, E. (2004). State of the art on soil related geo-medical issues in the world. Advances in agronomy 84: 1–35.
Froslie, A. (1990). Problems on deficiency and excess of minerals in animal nutrition, In: J. Lag. Geomedicine (1st ed., 37-60). Boca Raton, CRC Press.
Givens, D. I., Oven, E., Axford, R. F. E. & Omed, H. M. (2000). Forage evaluation in ruminant nutrition. (1st Edition). CABI Publishing, New York, USA. Pp: 352-356.
Jacobsen, J. S., Moore, T. G. & Bauder, J. W. (1998). Soil, plant and water analytical laboratories, montana agriculture montana state university, Extention service, Pp: 7-8.
Jakovljevia, M., Stevanovia, D., Blagojevia, S., Kostia, N. & Martinovia, L. j. (1995). The content of selenium in the soils of northern Pomoravlje, Symposium on Selenium. Serbian Academy of Sciences and Arts, Belgrade. Pp: 43-49.
Kalra, Y. P. & Maynard, D. G. (1998). Microwave digestion of plant tissue in an open vessel. In: Y.P., Kalra. Handbook of reference methods for plant analysis (1st ed., pp. 63-65). New York, USA. CRC Press.
Kelepertsis, A., Alexakis, D. & Kita, I. (2001). The environmental geochemistry of soils and waters of Susaki area, Korinthos, Greece. Environmental Geochemistry and Health 23(2): 117- 135.
Khan, Z. I., Hussain, A., Ashraf, M. & McDowell, L. R. (2006). Mineral status of soils and forages in southwestern Punjab-Pakistan: Micro-minerals. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 19(8): 1139-47.
Lewis, G. & Anderson, P. H. (1983). The nature of trace element problems: Delineating the field problem. Trace Elements in Animal Production and Veterinary Practice 7: 11-16
Lindsay, W. L. (1979). Chemical equilibria in soils, In: G., Faure. Principles and applications of geochemistry: a comprehensive textbook (2nd ed., pp. 373-383). New York, Prentice Hall.
Maddocks, S., Chandrasekhar, Y. & Setchell, B. P. (1985). Effect on wool growth of thyroxine replacement in thyroidectomized merino rams. Australian Journal Biological Science 38(4): 405-410.
McDowell, L. R. & Valle, G. (2000). Major minerals in forages. In: Givens, D.I.; Owen, E.; Oxford R.F.E. and Omed, H.M. Forage Evaluation in Ruminant Nutrition (1st ed., pp. 373-374). Wallingford, UK. CAB International.
McMurray, C. H. & Blanchflower, W. J. (1976). The levels of selenium and glutathione peroxidase activity in blood of sheep, cows and pigs. Research in Veterinary Science 20(2): 229-31.
Medeiros, G. N.; Targovnik, H. M. & Vassart, G. (1993). Defective thyroglobulin synthesis and secretion causing goiter and hypothyroidism, Endocrine Reviews 14(2): 165-83.
Mohebbi Fani, M., Nazifi, S. Ansari-Lari, M. & Namazi, F. (2010). Mixed mineral deficiencies in a dairy herd with subclinical production disorders. Comparative Clinical Pathology 19: 37-41.
Nolte, J. (2003). ICP Emission spectrometry: A practical guide (Paperback) (1st Edition). Wiley-VCH, USA. Pp: 49-50.
NRC. (2005). Mineral tolerance of animals In: National Research Council of the National Academies (2nd ed., 510). The National Academies Press, Washington D.C. Pp: 510.
NRC, (2007). Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and new world camelids. In: National Research Council of the National Academies (2nd ed., 384). The National Academies Press, Washington D.C.
Pastrana, R., McDowell, L. R., Conrad. J. H. & Wilkinson, N. S. (1991) Mineral status of sheep in the Paramo region of Colombia. Trace minerals. Small Ruminant Research 5(1-2): 23-34.
Paynter, D. I., Anderson, J. W. & McDonald, J. W. (1979). Glutathione peroxidase and selenium in sheep. II. The relationship between glutathione peroxidase and selenium-responsive unthriftiness in Merino lambs. Australian Journal of Agricultural Research 30(4): 703-709.
Piosik, P. A., Van Groenigen, M., Van Doorn, J., Baas, F. & de Vijlder, J. M. (1997). Effects of maternal thyroid status on thyroid hormones and growth in congenitally hypothyroid goat foetuses during the second half of gestation. Endocrinology 138(1): 5-11.
Rastmanesh, F., Zarasvandi, A., Rajabzadeh, N., Nikvand, A. A., Nori, M. & Asakereh, N. (2018).  Study on relationship between copper, sulfur, iron, molybdenum and zinc of soil and forages with copper and zinc serum of sheep in Susangerd. Journal of Veterinary Research 73(3): 327-333. (In Persian)
Segar, M. (2012). Levels of sulfur as an essential nutrient element in the Soil Crop-Food System in Austria. Agriculture 2(4): 1-11.
Shetaya, W. H., Young, S. D., Watts, M. J., Ander, E. L. & Bailey, E. H. (2012). Iodine dynamics in soils. Geochim Cosmochim Acta 77: 457–473.
Troeh, F. R., Hobbs, J. A. & Donahue, R. L. (1991). Soil and water conservation (2nd Edition). Prentice-Hall, UK. Pp: 2-3.
Uttam, S., Abioye, F., Dennis, H. & Leticia, S. (2016). Selenium in Animal Nutrition: Deficiencies in Soils and Forages, Requirements, Supplementation and Toxicity. International Journal of Applied Agricultural Sciences 2(6): 112-125.
Voudouri, A. E., Chadio, S. E., Menegatos, J. G., Zervas, G. P., Nicol, F. & Arthur, J. R. (2003). Selenoenzyme activities in seleniumand iodine-deficient sheep. Biological Trace Element Research 94(3): 213-224.