بررسی اثر اوره آهسته رهش و ملاس، بر هیستومورفومتری شکمبه، شیردان و فراسنجه‌های تخمیر شکمبه‏ای بره های پرواری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیه دام، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

2 استاد گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

3 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

4 استادیار پژوهشی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

این تحقیق جهت بررسی خصوصیات تخمیری شکمبه و تغییرات هیستومورفومتری شکمبه و شیردان، ناشی از افزودن اوره آهسته رهش و ملاس به جیره­ی غذایی گوسفندان پرواری انجام شد.  پژوهش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار شامل شاهد، دو منبع نیتروژن غیر پروتیینی اوره­ی معمولی (6/1 درصد) و اوره­ی آهسته رهش (8/1 درصد) با و بدون ملاس (صفر و 20 درصد) و 7 تکرار با استفاده از 35 رأس بره­ی نر نژاد عربی، به مدت 105 روز انجام شد.  جیره‏های مورد استفاده شامل 70 درصد کنسانتره و 30 درصد علوفه بودند.  در مقایسه با جیره­ی شاهد، استفاده از اوره­ی آهسته رهش باعث کاهش غلظت استات شد.  افزودن ملاس به جیره موجب افزایش غلظت بوتیرات و کل اسیدهای چرب فرار شکمبه نسبت به جیره­ی شاهد شد.  در جیره­ی شاهد، pH شکمبه نسبت به تیمار‌های حاوی منابع نیتروژن غیر پروتیینی پایین‌تر بود.  در مقایسه با اوره­ی معمولی، استفاده از اوره­ی آهسته رهش با و بدون ملاس، در جیره­ی غذایی، باعث افزایش عمق غدد معده‌ای، کاهش ضخامت طبقه­ی زیر مخاطی و نیز کاهش ضخامت طبقه‌ی عضلانی شد.  افزودن ملاس باعث افزایش ارتفاع سلول‏های ‌پوششی و کاهش تعداد سلول‌های مرزنشین و اصلی شیردان شد.  در مطالعات سلولی اثرات تخریبی سلول‌های پوششی و افزایش بافت لنفوئیدی منتشر ناشی از ملاس مشاهده شد.  به طور کلی تفاوت معنی‌داری بین منابع نیتروژن غیر پروتئینی مورد استفاده روی ساختار بافت دستگاه گوارش مشاهده نشد.  با توجه به اثرات مخرب ساختاری استفاده از ملاس بر بافت‏های اندام‏های گوارشی مورد بررسی، استفاده از 20 درصد ملاس قابل توصیه نمی‏باشد.

کلیدواژه‌ها


Almora, E.A.; Huntington, G.B. and Burns, J.C. (2012). Effects of supplemental urea sources and feeding frequency on ruminal fermentation, fiber digestion, and nitrogen balance in beef steers. Animal Feed Science and Technology, 171(2): 136-145.
Araba, A.; Byers, F.M. and Guessous, F. (2002). Patterns of rumen fermentation in bulls fed barley/molasses diets. Animal Feed Science and Technology. 97: 53-64.
Aschenbach, J.R.; Borau, T. and Gabel, G. (2002). Glucose uptake via SGLT-1 is stimulated by β2-adrenoceptors in the ruminal epithelium of sheep. The Journal of Nutrition, 132(6): 1254-1257.
Baldwin, R.L.; McLeod, K.R.; Klotz, J.L. and Heitmann, R.N.  (2004). Rumen development, intestinal growth and hepatic metabolism in the pre and post weaning ruminant. Journal of Dairy Science, 87: 55-65.
Bannink, A.; Gerrits, W.J.J.; France, J. and Dijkstra, J. (2012). Variation in rumen fermentation and the rumen wall during the transition period in dairy cows. Animal Feed Science and Technology, 172(1-2): 80-94.
Benavides, M.C. and Rodriguez, J. (1971). Salivary secretion and its contribution to ruminal fluid flow in animals fed on liquid molasses/based diets. Revista Cubana de Ciencia Agricola, 5(1): 31-40.
Benedeti, P.D.B.; Paulino, P.V.R.; Marcondes, M.I.; Valadares Filho, S.C.; Martins, T.S.; Lisboa, E.F. et al. (2014). Soybean meal replaced by slow release urea in finishing diets for beef cattle, Livestock Science, 165: 51-60.
Bergman, E.N. (1990). Energy contributions of volatile fatty acids from the gastrointestinal tract in various species. Physiological Reviews, 70(2): 567-590.
Broderick, G.A.; Stevenson, M.J. and Patton, R.A. (2009). Effect of dietary protein concentration and degradability on response to rumen protected methionine in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 92: 2719-2728.
Calomeni, G.D.; Gardinal, R.; Venturelli, Freitas Junior, J.E.D.; Vendramini, T.H. A.; Takiya, C.S. and Renno, F.P. (2015). Effects of polymer-coated slow-release urea on performance, ruminal fermentation, and blood metabolites in dairy cows. Revista Brasileira de Zootecnia, 44: 327-334.
Chegeni, A., Li; Y.L., Deng, K.D.; Jiang, C.G. and Diao, Q.Y. (2013). Effect of dietary polymer-coated urea and sodium bentonite on digestibility, rumen fermentation, and microbial protein yield in sheep fed high levels of corn stalk. Livestock Science, 157(1): 141-150.
DeFrain, J.M.; Hippen, A.R.; Kalscheur, K.F. and Schingoethe, D.J. (2006). Feeding lactose to increase ruminal butyrate and the metabolic status of transition dairy cows. Journal of Dairy Science, 89(1): 267-276.
Firkins, J.L. (1996). Maximizing microbial protein synthesis in the rumen. The Journal of Nutrition, 126(4): 1347-1360.
Firkins, J.L.; Oldick, B.S.; Pantoja, J.; Reveneau, C.; Gilligan, L.E. and Carver, L. (2008). Efficacy of liquid feeds varying in concentration and composition of fat, nonprotein nitrogen, and nonfiber carbohydrates for lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 91(5): 1969-1984.
Huntington, G.B.; Harmon, D.L.; Kristensen, N.B.; Hanson, K.C. and Spears, J.W. (2006). Effects of a slow-release urea source on absorption of ammonia and endogenous production of urea by cattle. Animal Feed Science and Technology, 130(3): 225-241.
Koster, H.H.; Woods, B.C.; Cochran, R.C.; Vanzant, E.S.; Titgemeyer, E.C.; Grieger, D.M. and Stokka, G. (2002). Effect of increasing proportion of supplemental N from urea in prepartum supplements on range beef cow performance and on forage intake and digestibility by steers fed low-quality forage. Journal of Animal Science, 80(6), 1652-1662.
Krause, K.M. and Oetzel, G.R. (2006). Understanding and preventing subacute ruminal acidosis in dairy herds: A review. Animal Feed Science and Technology. 126(3): 215-236.
Kristensen, N.B. (2005). Splanchnic metabolism of volatile fatty acids in the dairy cow. Animal Science, 80(1): 3-10.
Kristensen, N.B. and Harmon, D.L. (2004). Effect of increasing ruminal butyrate absorption on splanchnic metabolism of volatile fatty acids absorbed from the washed reticulorumen of steers. Journal of Animal Science, 82(12): 3549-3559.
Lizarazo, A.C.; Mendoza, G.D.; Ku, J.; Melgoza, L.M. and Crosby, M. (2014). Effects of slow-release urea and molasses on ruminal metabolism of lambs fed with low-quality tropical forage. Small Ruminant Research, 116(1): 28-31.
Martel, C.A.; Titgemeyer, E.C.; Mamedova, L.K. and Bradford, B.J. (2011). Dietary molasses increases ruminal pH and enhances ruminal biohydrogenation during milk fat depression. Journal of Dairy Science, 94(8): 3995-4004.
Mbatha, K. R.; Downs, C.T. and Nsahlai, I.V. (2002). The effects of graded levels of dietary tannin on the epithelial tissue of the gastro-intestinal tract and liver and kidney masses of Boer goats. Animal Science, 74(3): 579-586.
Mendoza, G.D.; Britton, R.A. and Stock, R.A. (1993). Influence of ruminal protozoa on site and extent of starch digestion and ruminal fermentation. Journal of Animal Science, 71(6): 1572-1578.
Oba, M. (2011). Review: Effects of feeding sugars on productivity of lactating dairy cows. Canadian Journal of Animal Science, 91(1): 37-46.
Parmar, N.R.; JI, N.K. and Joshi, C.G. (2015). Advancements in Bovine Rumen Microbial Ecology: A Review. International Journal of Current Microbiology and Applied Science, 4(7): 105-121.
Remond, D.; Meschy, F. and Boivin, R. (1996). Metabolites, water and mineral exchanges across the rumen wall: mechanisms and regulation. In Annales De Zootechnie, 45(2): 97-119.
Rickard, M.D. and Ternouth, J.H. (1965). The effect of the increased dietary volatile fatty acids on the morphological and physiological development of lambs with particular reference to the rumen. The Journal of Agricultural Science, 65(3): 371-377.
Sakata, T. and Tamate, H. (1978). Rumen epithelial cell proliferation accelerated by rapid increase in intraruminal butyrate. Journal of Dairy Science, 61(8): 1109-1113.
Taylor-Edwards, C.C.; Elam, N.A.; Kitts, S.E.; McLeod, K.R.; Axe, D.E.; Vanzant, E.S. and Harmon, D.L. (2009). Influence of slow-release urea on nitrogen balance and portal-drained visceral nutrient flux in beef steers. Journal of Animal Science, 87(1): 209-221.
Wang, Y.H.; Xu, M.; Wang, F.N.; Yu, Z.P.; Yao, J.H.; Zan, L.S. and Yang, F.X. (2009). Effect of dietary starch on rumen and small intestine morphology and digesta pH in goats. Livestock Science, 122(1): 48-52.
Zitnan, R.; Kuhla, S.; Sanftleben, P.; Bilska, A.; Schneider, F.; Zupcanova, M. and Voigt, J. (2005). Diet induced ruminal papillae development in neonatal calves not correlating with rumen butyrate. Veterinary Medicine-Czech, 50(11): 472-479.
Zitnan, R.; Voigt, J.; Schonhusen, U.; Wegner, J.; Kokardova, M.; Hagemeister, H. and Sommer, A. (1998). Influence of dietary concentrate to forage ratio on the development of rumen mucosa in calves. Archives of Animal Nutrition, 51(4): 279-291.