5استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس،
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی آثار α-توکوفرول استات، پوست و عصارهی پوست انار بر پاسخ سیستم ایمنی هومورال و سلولی، آنزیمهای آنتیاکسیدانی و شاخصهای خونی جوجههای گوشتی، انجام شده است. در این تحقیق، تعداد 384 قطعه جوجهی گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی، با 8 تیمار غذایی و 4 تکرار 12 جوجهای در هر واحد آزمایشی، به مدت 42 روز تغذیه شدند. هشت تیمار غذایی، شامل جیرهی شاهد فاقد افزودنی، جیرهی شاهد حاوی 200 میلیگرم در کیلوگرم α-توکوفرول استات، جیرههای حاوی 100، 200 و 300 میلیگرم در کیلوگرم عصارهی پوست انار و جیرههای حاوی 1، 2 و 3 گرم در کیلوگرم پوست انار بودند. به منظور بررسی تغییرهای سیستم ایمنی، تغییرهای تیتر آنتیبادی با تزریق گلبول قرمز خون گوسفند در 26 و 32 روزگی مورد بررسی قرار گرفت. در سن 28 روزگی، 2 پرنده از هر گروه آزمایشی به وسیلهی فیتو هموگلوتنین، چالش شدند و پاسخ به آن برای بررسی سیستم ایمنی سلولی مورد ارزیابی قرار گرفت. با خونگیری از 2 قطعه پرنده در هر واحد آزمایشی، اندازهگیری میزان کلسترول، تری گلیسرید،LDL سرم خون و آنزیمهای کبدی AST و ALTدر روزهای 42 انجام شد. میزان اکسیداسیون با اندازهگیری مالوندیآلدئید MDA و آنزیمهای آنتیاکسیدانی پلاسما مورد بررسی قرار گرفت. نتایج، نشان داد که پاسخ سیستم ایمنی هومورال در جوجههای تغذیه شده با جیرههای حاوی α-توکوفرول استات و عصارهی پوست انار، بهبود یافت (05/0p<)؛ اما چالش با فیتوهموگلوتنین، سیستم ایمنی سلولی جوجهها را تحت تأثیر قرار نداد (05/0p>). میزان آنزیمهای آنتی اکسیدانی، MDA و تریگلیسرید در جوجههای تغذیه شده با عصارهی پوست انار و α-توکوفرول تغییرهای معنیداری را نشان داد (05/0p<)؛ ولی سایر شاخصهای خونی و آنزیمهای کبدی، تحت تأثیر قرار نگرفتند. در مجموع، افزودن 200 و 300 میلیگرم در کیلوگرم عصارهی پوست انار به جیرهی جوجههای گوشتی، سبب بهبود پاسخ سیستم ایمنی، کاهش اکسیداسیون و تریگلیسرید خون شده است.