TY - JOUR ID - 11590 TI - آثار آنتی اکسیدان های طبیعی بر پاسخ سیستم ایمنی، آنزیم های آنتی اکسیدانی و شاخص های خونی جوجه های گوشتی JO - نشریه دامپزشکی ایران JA - IVJ LA - fa SN - 1735-6873 AU - صالح, حسن AU - گلیان, ابوالقاسم AU - کرمانشاهی, حسن AU - میرکزهی, محمد طاهر AU - آگاه, محمد جواد AD - مجتمع آموزش عالی سراوان AD - دانشگاه فردوسی مشهد AD - استاد تغذیه طیور دانشگاه فردوسی مشهد، AD - استادیار گروه تغذیه طیور مجتمع آموزش عالی سراوان AD - استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس، Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 11 IS - 3 SP - 67 EP - 79 KW - اسیدهای چرب KW - آنتی‌اکسیدان KW - پوست انار KW - ترکیبات فنلی DO - 10.22055/ivj.2015.11590 N2 -     این پژوهش به منظور بررسی آثار α-توکوفرول استات، پوست و عصاره‌ی پوست انار بر پاسخ سیستم ایمنی هومورال و سلولی، آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی و شاخص‌های خونی جوجه‌های گوشتی، انجام شده است.  در این تحقیق، تعداد 384 قطعه جوجه‌ی گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی، با 8 تیمار غذایی و 4 تکرار 12 جوجه‌ای در هر واحد آزمایشی، به مدت 42 روز تغذیه شدند.  هشت تیمار غذایی، شامل جیره‌ی شاهد فاقد افزودنی، جیره‌ی شاهد حاوی 200 میلی‌گرم در کیلوگرم α-توکوفرول استات، جیره‌های حاوی 100، 200 و 300 میلی‌گرم در کیلوگرم عصاره‌ی پوست انار و جیره‌های حاوی 1، 2 و 3 گرم در کیلوگرم پوست انار بودند.  به منظور بررسی تغییرهای سیستم ایمنی، تغییرهای تیتر آنتی‌بادی با تزریق گلبول قرمز خون گوسفند در 26 و 32 روزگی مورد بررسی قرار گرفت.  در سن 28 روزگی، 2 پرنده از هر گروه آزمایشی به وسیله‌ی فیتو هموگلوتنین، چالش شدند و پاسخ به آن برای بررسی سیستم ایمنی سلولی مورد ارزیابی قرار گرفت.  با خون‌گیری از 2 قطعه پرنده در هر واحد آزمایشی، اندازه‌گیری میزان کلسترول، تری گلیسرید،LDL  سرم خون و آنزیم‌های کبدی AST و  ALTدر روزهای 42 انجام شد.  میزان اکسیداسیون با اندازه‌گیری مالون‌دی‌آلدئید MDA و آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی پلاسما مورد بررسی قرار گرفت.  نتایج، نشان داد که پاسخ سیستم ایمنی هومورال در جوجه‌های تغذیه شده با جیره‌های حاوی α-توکوفرول استات و عصاره‌ی پوست انار، بهبود یافت (05/0p<)؛ اما چالش با فیتوهموگلوتنین، سیستم ایمنی سلولی جوجه‌ها را تحت تأثیر قرار نداد (05/0p>). میزان آنزیم‌های آنتی اکسیدانی، MDA و تری‌گلیسرید در جوجه‌های تغذیه شده با عصاره‌ی پوست انار و α-توکوفرول تغییرهای معنی‌داری را نشان داد (05/0p<)؛ ولی سایر شاخص‌های خونی و آنزیم‌های کبدی، تحت تأثیر قرار نگرفتند.  در مجموع، افزودن 200 و 300 میلی‌گرم در کیلوگرم عصاره‌ی پوست انار به جیره‌ی جوجه‌های گوشتی، سبب بهبود پاسخ سیستم ایمنی، کاهش اکسیداسیون و تری‌گلیسرید خون  شده است. UR - https://www.ivj.ir/article_11590.html L1 - https://www.ivj.ir/article_11590_be61e9455d044889de78182abfdd10d0.pdf ER -