بررسی تأثیر افزودن برخی از اسیدهای آمینه ضروری بر سلامتی و عملکرد گوساله‌های شیرخوار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری تغذیه نشخوارکنندگان، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران، کرج، ایران

2 استاد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران، کرج، ایران

3 دانشیار، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران، کرج، ایران

10.22055/ivj.2020.209649.2203

چکیده

    از آن جا که پروتئین گران­ترین ماده­ی مغذی در میان اقلام خوراکی است، دامپروری پایدار برای تولید محصولات با کیفیت و اقتصادی، بستگی به حد مطلوب اسیدهای آمینه در تنظیم جیره دارد.  مطالعه­ی حاضر به منظور بررسی تأثیر افزودن اسیدهای آمینه در استارتر با سطح پروتئین خام متوسط و مقایسه­ آن با استارتر دارای سطح پروتئین خام بالاتر بدون اسید آمینه اضافه انجام شد.  برای این منظور 48 گوساله هلشتاین نر و ماده از 3 روزگی تحت چهار تیمار آزمایشی قرار گرفتند و مطالعه در 70 روزگی پایان یافت.  تیمارهای آزمایشی شامل (1) 18 درصد پروتئین خام در استارتر به علاوه 20 درصد لیزین و متیونین بالاتر، (2) 18 درصد پروتئین خام در استارتر به علاوه 20 درصد لیزین و متیونین و 10 درصد ترئونین بالاتر، (3) 18 درصد پروتئین خام در استارتر به علاوه 20 درصد لیزین، متیونین و ترئونین بالاتر و (4) 22 درصد پروتئین خام بدون اسید آمینه اضافه بود.  در کل دوره آزمایش و نیز قبل از شیرگیری،  گوساله ­ها در تیمار 1 مصرف استارتر بالاتری داشتند.  نتایج این مطالعه نشان داد که گوساله­ های تغذیه شده با سطح بالاتر پروتئین خام، بازده خوراک بالاتری داشتند.  افزایش وزن روزانه و وزن نهایی نیز بین تیمارهای آزمایشی متفاوت نبود.  تیمارهای آزمایشی تأثیر معنی­ داری بر فراسنجه­ های خونی نداشتند.  در پایان آزمایش، گوساله­ های تغذیه شده با سطح بالاتر پروتئین خام بدون اسید آمینه­ اضافه (تیمار 4)، سطح اوره سرمی بالاتری داشتند.  گوساله­ های تغذیه شده با 20 درصد اسید آمینه­ های لیزین، متیونین و ترئونین بیشتر، روزهای ابتلا به اسهال و دمای بدن کمتری داشتند.  به طور کلی، افزودن اسیدهای آمینه لیزین، متیونین و ترئونین، تأثیر معنی­ داری بر عملکرد رشد و فراسنجه­ های ایمنی خون نداشت.  اما پروتئین خام با سطح متوسط در استارتر به طور کارآمدتری نسبت به پروتئین با سطح بالاتر مورد استفاده قرار گرفت.

کلیدواژه‌ها


Diaz, M. C.; Van Amburgh, M. E.; Smith, J. M.; Kelsey, J. M. and Hutton, E. L. (2001). Composition of growth of Holstein calves fed milk replacer from birth to 105 kg body weight. Journal of Dairy Science, 84:830–842.
Doepel, L.; Hewage, I. I. and Lapierre, H. (2016). Milk protein yield and mammary metabolism are affected by phenylalanine deficiency but not by threonine or tryptophan deficiency. Journal of Dairy Science, 99:3144-3156.
Erickson, P. S. and Kalscheur, K. F. (2020). Nutrition and feeding of dairy cattle. Animal Agriculture. 2020: 157–180.
Fernando, J. B.; Teixeira, C. M. C.; Leal M. L. R.; Lisboa, J. A. N.; Mirandola, R. M. S.; Shecaira C. L. and Gomes, V. (2012). Leukograms of healthy Holstein calves within the first month of life. Pesquisa Veterinária Brasileira, 32(4):352-356.
Foster, D. M.; Smith, G. W.; Sanner, T. R. and Busso, G. V. (2006). Serum IgG and total protein concentrations in dairy calves fed two colostrum replacement products. Journal of American Veterinary Medical Association, 15; 229(8):1282-1285.
Hill, T. M.; Bateman II, H. G.; Aldrich, J. M.; Schlotterbeck, R. L. and Tanan, K. G. (2008). Optimal concentrations of lysine, methionine, and threonine in milk replacers for calves less than five weeks of age. Journal of Dairy Science, 91:2433-2442.
Kassube, K. R.; Kaufman, J. D.; Pohler, K. G., McFadden, J. W. and Rius, A. G. (2017). Jugular-infused methionine, lysine and branched-chain aminoacids does not improve milk production in Holstein cowsexperiencing heat stress. Animal, 11 (12): 2220-2228.
Kertz, A. F.; Prewitt, L. R. and Everett, Jr. J. P. (1979). An early weaning calf program: Summarization and review. Journal of Dairy Science, 62:1835-1843.
Klinkon, M and Yozica, Y. (2007). Values of blood variables in calves. American Journal of Veterinary Research, 53(6): 301-320.
Lee, C.; Hristov, A. N.; Cassidy, T. W.; Heyler, K. S.; Lapierre, H.; Varga, G. A.; de Veth, M. J.; Patton, R. A. and Parys, C. (2012). Rumen-Protected lysine, methionine, and histidine increase milk Protein yield in dairy cows fed a metabolizable protein deficient diet. Journal of Dairy Science, 95:6042-6056.
Li, P.; Yin, Y. L.; Li, D.; Kim, S. W. and Wu, G. (2007). Amino acids and immune function: a review. British Journal of Nutrition, 98: 237-252.
Morrison, S.Y.; Campbell, J.M. and Drackley, J.K. (2017). Amino acid supplementation of calf milk replacers containing plasma protein. Journal of Dairy Science, 100(6):4637-4649.
Mou, Q.; Yang, H. S.; Yin, Y. L.  and Huang, P. F. (2019). Amino Acids Influencing Intestinal Development and Health of the Piglets. Journal of Animals, 9:302-312.
Nonnecke, B. J.; Foote, M. R.; Smith, J. M.; Pesch, B. A. and Van Amburgh, M. E. (2003). Composition and functional capacity of blood mononuclear leukocyte populations from neonatal calves on standard and intensified milk replacer diets. Journal of Dairy Science, 86:3592-3604.
Salvati, G. G. S.; Morais Júnior, N. N.; Melo, A. C. S.; Vilela, R. R.; Cardoso, F. F.; Aronovich, M.; Pereira, R. A. N. and Pereira, M. N. (2015). Response of lactating cows to live yeast supplementation during summer. Journal of Dairy Science, 98: 4062-4073.
Senevirathne, N. D.; Anderson, J. L.; Gibbons, W. R. and Clapper, J. A. (2016). Growth performance of calves fed microbially enhanced soy protein in pelleted starters. Journal of Dairy Science, 100:1-14.
Soberon, F.; Raffrenato, E.; Everett, R.W. and Van Amburgh, M.E. (2012). Pre-weaning milk replacer intake and effects on long-term productivity of dairy calves. Journal of Dairy Science, 95: 783-793.
Tahmasbi, A. M.; Heidari Jahan Abadi, S. and Naserian, A. A. (2014). The effect of 2 liquid feeds and 2 sources of protein in starter on performance and blood metabolites in Holstein neonatal calves. Journal of Dairy Science, 97: 363-371.
Tikofsky, J. N.; Van Amburgh, M. E. and Ross, D. A. (2001). Effect of varying carbohydrate and fat levels on body composition of milk replacer-fed calves. Journal of Animal Science, 79:2260–2267.
Tyler, J. W.; Hancock, D. D.; Wiksie, S. E.; Holler, S. L.; Gay, J. M. and Gay, C. C. (1998). Use of serum protein concentration to predict mortality in mixed-source dairy replacement heifers during the first 3 months of life. Journal of Preventive Veterinary Medicine, 39: 25-37.
Wang, J.; Diao, Q., Tu, Y., Zhang, N. and Xu, X. (2012). The Limiting Sequence and Proper Ratio of Lysine, Methionine and Threonine for Calves Fed Milk Replacers Containing Soy Protein. Asian-Australian Journal of Animal Science, 25(2):224-233.
White, J. A.; Hart, R. J. and Fry, J. C. (1986). An evaluation of the Waters Pico-Tag system for the amino-acid analysis of food materials. Journal of Clinical Laboratory Automation, 8(4):170-177.