تأثیر پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم سویه Ktbs2 بر ظرفیت اکسیدانی و آنتی‌اکسیدانی تام سرم، اندیس استرس اکسیداتیو و برخی پارامترهای بیوشیمیایی در موش‌های صحرایی دیابتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکترای عمومی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

2 استادیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

3 استادیار گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

4 دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

5 دانش آموخته فیزیولوژی دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

    این مطالعه به منظور بررسی تأثیر پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم جدا شده از پنیر سنتی سمنان بر وضعیت اکسیدانی و آنتی­اکسیدانی تام سرم، اندیس استرس اکسیداتیو و برخی پارامترهای بیوشیمیایی سرم در موشﻫﺎی ﺻﺤﺮاﯾﯽ دﯾﺎﺑﺘﯽ ﺷﺪه ﺑﺎ اﺳﺘﺮﭘﺘﻮزوﺗﻮﺳﯿن، انجام ­شد.  در این مطالعه تجربی 24 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به چهار گروه (شش رت در هر گروه) شامل گروه­ سالم، دیابتی تیمار نشده، سالم پروبیوتیکی و گروه دیابتی تیمار شده با 1 سی­سی سوسپانسیون لاکتوباسیلوس پلانتارم با دوز CFU/ml 108توزیع شدند.  جداسازی و شناسایی باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم از پنیر سنتی سمنان پس از کشت نمونه­ی پنیر در محیط mMRS و جدا کردن کلونی تک و انجام آزمایش­های بیوشیمیایی اختصاصی شناسایی لاکتوباسیل­ها، انجام شد و پس از انجام واکنش زنجیره­ای پلیمراز و تعیین توالی ژنوم srRNA 16 سویه ktbs2 شناسایی گردید.  دیابت در 12 سر موش صحرایی از گروه دیابتی تیمار نشده و دیابتی تیمار شده با از طریق تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین (mg/kg65) القا شد.  به موش­های صحرایی گروه­های سالم پروبیوتیکی و دیابتی تیمار شده با پروبیوتیک روزانه از روز ششم به مدت 21 روز از طریق گاواژ پروبیوتیک تجویز شد.  قند خون ناشتا در روز­های صفر (قند خون اولیه)، روز ششم (5 روز پس از القاء دیابت) و 21 روز پس از آن (قند خون نهایی)، پروفایل چربی، پارامتر­های اکسیدانی و آنتی­اکسیدانی تام سرم و اندیس استرس اکسیداتیو در انتهای دوره­ی آزمایش اندازه­گیری شدند.  نتایج نشان داد تجویز سوسپانسیون لاکتوباسیلوس پلانتارم به موش­های صحرایی دیابتی شده به طور معنی­داری باعث کاهش قندخون ناشتا، تری­گلیسیرید، شرایط اکسیدانی تام و اندیس استرس اکسیداتیو نسبت به گروه دیابتی تیمار نشده گردید نتایج مطالعه­ی حاضر برای اولین بار نشان داد که لاکتوباسیلوس پلانتارم سویه 2ktbs  جدا شده از پنیر سنتی سمنان توانایی کاهش هیپرگلیسمی، دیس لیپیدمی و استرس اکسیداتیو را در موش­های صحرایی دیابتی شده داشت.

کلیدواژه‌ها


منابع
 
Ashraf, H., Heidari, R., Nejati, V., & Ilkhanipoor, M. (2013). Aqueous extract of Berberis integerrima root improves renal dysfunction in streptozotocin induced diabetic rats. Avicenna Journal of phytomedicine 3(1): 82.
Bartosz, G. (2010). Non-enzymatic antioxidant capacity assays: limitations of use in biomedicine. Free radical research 44(7): 711-720.
Bejar, W., Hamden, K., Salah, R.B., & Chouayekh, H. (2013). Lactobacillus plantarum TN627 significantly reduces complications of alloxan-induced diabetes in rats. Anaerobe 24: 4-11.
Bonnefont-Rousselot, D. (2002). Glucose and reactive oxygen species. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care 5(5): 561-568.
Chen, P., Zhang, Q., Dang, H., Liu, X., Tian, F., Zhao, J., ... & Chen, W. (2014). Antidiabetic effect of Lactobacillus casei CCFM0412 on mice with type 2 diabetes induced by a high-fat diet and streptozotocin. Nutrition 30(9): 1061-1068.
Davari, S., Talaei, S., & Alaei, H. (2013). Probiotics treatment improves diabetes-induced impairment of synaptic activity and cognitive function: behavioral and electrophysiological proofs for microbiome–gut–brain axis. Neuroscience 240: 287-296.
Dokuyucu, R., Gozukara, K.H., Ozcan, O., Sefil, N.K., Nacar, A., Dokuyucu, A., & Inci, M. (2016). The effect of Bongardia Chrysogonum on prostate tissue in a rat model of STZ-induced diabetes. SpringerPlus 5(1): 1322.
Erel, O. (2004). A novel automated direct measurement method for total antioxidant capacity using a new generation, more stable ABTS radical cation. Clinical biochemistry 37(4): 277-285.
Erel, O. (2005). A new automated colorimetric method for measuring total oxidant status. Clinical biochemistry 38(12): 1103-1111.
Harisa, G.I., Taha, E.I., Khalil, A.F., & Salem, M.M. (2009). Oral administration of Lactobacillus acidophilus restores nitric oxide level in diabetic rats. Australian Journal of Basic Applied Sciences 3(3): 2963-9.
Hsieh, H.M., Wu, W.M., & Hu, M.L. (2011). Genistein attenuates D-galactose-induced oxidative damage through decreased reactive oxygen species and NF-κB binding activity in neuronal PC12 cells. Life sciences 88(1-2): 82-88.
Kim, S.T., Kim, H.B., Lee, K.H., Choi, Y.R., Kim, H.J., Shin, I.S., ... & Joo, S.S. (2012). Steam-dried ginseng berry fermented with Lactobacillus plantarum controls the increase of blood glucose and body weight in type 2 obese diabetic db/db mice. Journal of agricultural and food chemistry 60(21): 5438-5445.
Kumar, N., Tomar, S.K., Thakur, K., & Singh, A.K. (2017). The ameliorative effects of probiotic Lactobacillus fermentum strain RS-2 on alloxan induced diabetic rats. Journal of Functional Foods 28: 275-284.
 
Laleye, S.A., Igbakin, A.P., & Akinyanju, J.A. (2008). Antidiabetic effect of Nono (a Nigerian fermented milk) on alloxan-induced diabetic rats. American Journal of Food Technology 3(6): 394-98.
Leal-Lopes, C., Velloso, F.J., Campopiano, J.C., Sogayar, M.C., & Correa, R.G. (2015). Roles of commensal microbiota in pancreas homeostasis and pancreatic pathologies. Journal of diabetes research, Article ID 284680.
Li, C., Ding, Q., Nie, S. P., Zhang, Y.S., Xiong, T., & Xie, M.Y. (2014). Carrot juice fermented with Lactobacillus plantarum NCU116 ameliorates type 2 diabetes in rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry 62(49): 11884-11891.
Mahdavi, N., Joukar, S., Najafipour, H., & Asadi-Shekaari, M. (2016). The promising effect of barberry (Zereshk) extract against experimental pulmonary microvascular remodeling and hypertension: A comparison with sildenafil. Pharmaceutical Biology 54(3): 509-515.
Marques, S.S., Magalhães, L.M., Tóth, I.V., & Segundo, M.A. (2014). Insights on antioxidant assays for biological samples based on the reduction of copper complexes—The importance of analytical conditions. International journal of molecular sciences 15(7): 11387-11402.
Matsuzaki, T., Yamazaki, R., Hashimoto, S., & Yokokura, T. (1997). Antidiabetic effects of an oral administration of Lactobacillus casei in a non-insulin-dependent diabetes mellitus (NIDDM) model using KK-Ay mice. Endocrine journal 44(3): 357-365.
Mihailović, M., Živković, M., Jovanović, J.A., Tolinački, M., Sinadinović, M., Rajić, J., ... & Vidaković, M. (2017). Oral administration of probiotic Lactobacillus paraplantarum BGCG11 attenuates diabetes-induced liver and kidney damage in rats. Journal of Functional Foods 38: 427-437.
 Misaghi, A., Parsaeimehr, M., Akhondzadeh, A., Gandomi, H., & Azizkhani, M. (2017). The inhibitory effects of Lactobacillus fermentum, Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus paracasei isolated from yoghurt on the growth and enterotoxin A gene expression of S. aureus. Iranian Journal of Veterinary Medicine 11(2): 191-201.
 Partovi, R., Gandomi, H., Akhondzadeh Basti, A., Noori, N., Nikbakht Borujeni, G., & Kargozari, M. (2015). Microbiological and Chemical Properties of S iahmazgi Cheese, an I ranian Artisanal Cheese: Isolation and Identification of Dominant Lactic Acid Bacteria. Journal of Food Processing and Preservation 39(6): 871-880.
Pinchuk, I., Shoval, H., Dotan, Y., & Lichtenberg, D. (2012). Evaluation of antioxidants: scope, limitations and relevance of assays. Chemistry and physics of lipids 165(6): 638-647.
Szkudelski, T. (2001). The mechanism of alloxan and streptozotocin action in B cells of the rat pancreas. Physiological research 50(6): 537-546.
Tecilazich, F., & Veves, A. (2018). Role of peripheral neuropathy in the development of foot ulceration and impaired wound healing in diabetes mellitus. In Nutritional and Therapeutic Interventions for Diabetes and Metabolic Syndrome (pp. 95-104). Academic Press.
Wang, Y., Wu, Y., Wang, Y., Xu, H., Mei, X., Yu, D., ... & Li, W. (2017). Antioxidant properties of probiotic bacteria. Nutrients 9(5): 521.
Wang, Y., Wu, Y., Wang, Y., Xu, H., Mei, X., Yu, D., ... & Li, W. (2017). Antioxidant properties of probiotic bacteria. Nutrients 9(5): 521.
Yadav, H., Jain, S., & Sinha, P.R. (2007). Antidiabetic effect of probiotic dahi containing Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei in high fructose fed rats. Nutrition 23(1): 62-68.
Yadav, H., Jain, S., & Sinha, P.R. (2008). Oral administration of dahi containing probiotic Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei delayed the progression of streptozotocin-induced diabetes in rats. The Journal of dairy research 75(2): 189.