بررسی نقش باکتری ویبریو هاروی در تلفات ماهیان باس دریایی آسیایی (Lates calcarifer) در مزارع استان های جنوبی کشور به روش کشت و واکنش زنجیره ای پلی مراز

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری بهداشت و بیماری‌های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

2 استاد گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

3 استاد گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهوازـ ایران

4 استادیار پژوهشکده آبزی‌پروری جنوب کشور، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران

5 استادیار مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

    ویبریو هاروی به عنوان بخشی از فلور روده­ی ماهیان دریایی گوشتخوار، یکی از عوامل اصلی ایجاد بیماری ویبریوز ماهی باس دریایی آسیایی در بسیاری از مزارع پرورش در قفس در دنیا محسوب می­شود.  هدف از این مطالعه، بررسی نقش این باکتری در تلفات ماهی باس دریایی آسیایی در مناطق جنوبی کشور بود.  در این مطالعه در بررسی 11 مورد تلفات ماهی باس دریایی آسیایی پرورشی، تعداد 110 قطعه ماهی (80 قطعه ماهی بیمار و تعداد 30 قطعه ماهی به ظاهر سالم) از مزارع استان­های جنوبی کشور (خوزستان، بوشهر و هرمزگان) نمونه‌برداری و کشت باکتریایی از اندام­های داخلی آن­ها انجام گردید.  باکتری­های جدا شده از نظر ویژگی­های بیوشیمایی و ملکولی (با پرایمرهای اختصاصی جنس و گونه) مورد بررسی قرار گرفتند.  9 مورد از تلفات (81/81 درصد)، عامل بیماری، جنس ویبریو (Vibrio sp.)تشخیص داده شد.  نتایج نشان داد در ماهیان دارای علایم ویبریوز، در 76/70 درصد موارد، باکتری جدا شده، ویبریو هاروی بوده است.  در همچنین در بررسی فصلی میزان شیوع ویبریو هاروی، تلفات ناشی از ویبریوز و بیش­ترین میزان شیوع آلودگی به این باکتری در فصل بهار مشاهده شد.  آزمایش سنجش حساسیت ضد میکروبی 46 جدایه ویبریو هاروی جدا شده نیز بررسی گردید.  نتایج این مطالعه نشان دهنده­ی نقش قابل توجه ویبریو هاروی در تلفات ناشی از ویبریوز در مزارع پرورش ماهی باس دریایی آسیایی در استان­های جنوبی است.  این نتایج به منظور پیش­گیری (مدیریت بهداشتی و واکسیناسیون) و درمان مؤثر بیماری ویبریوز در پروش ماهی باس دریایی آسیایی اهمیت زیادی دارد.

کلیدواژه‌ها


Ahangarzadeh, M.; Ghorbanpour, M.; Peyghan, R.; Sharif rohani, M. and Soltani, M. (2015).  Role of Aeromonas hydrophila in bacterial septicemia of cultured carps in khouzestan province. Iranian Veterinary Journal, 11(3): 5-16.

 Albert, V. and Ransangan, J. (2013). Effect of water temperature on susceptibility of culture marine fish species to Vibriosis. International Journal of Research in Pure and Applied Microbiology, 3(3): 48-52.

 Austin, B. and Austin, D.A. (2016). Bacterial fish pathogens. Disease of Farmed and Wild Fish  Heidelberg: Springer, P: 652.

 Bellos, G.; Angelidis, P. and Miliou, H. (2015). Effect of Temperature and Seasonality Principal Epizootiological Risk Factor on Vibriosis and Photobacteriosis Outbreaks for European Sea Bass in Greece (1998-2013). Journal of Aquaculture Research and Development, 6(5): 338.

 

Buller, N.B. (2014). Bacteria and fungi from fish and other aquatic animals: a practical identification manual. 2nd ed. CABI Publishing, Pp: 1-37.

 Chatterjee, S. and Haldar, S. (2012). Vibrio Related Diseases in Aquaculture and Development of Rapid and Accurate Identification Methods. Journal of Marine Science: Research and Development S1:002. doi:10.4172/2155-9910.S1-002

 Conejero, M.J.U. and Hedreyda, C.T. (2004). PCR Detection of Hemolysine (vhh) Gene in Vibrio harveyi Journal of General and Applied Microbiology, 50 (2004), Pp: 137-142.

 Dong, H.T.; Taengphu, S.; Sangsuriya, P.; Charoensapsri, W.; Phiwsaiya, K.; Sornwatana, T. et al. (2017). Recovery of Vibrio harveyi from scale drop and muscle necrosis disease in farmed barramundi, Lates calcarifer in Vietnam. Aquaculture, 473, 89-96.

 Gibson-Kueh, S.; Chee, D.; Chen, J.; Wang, Y.H.; Tay, S.; Leong, L.N. et al. (2012). The pathology of ‘scale drop syndrome’ in Asian seabass, Lates calcarifer Bloch, a first description. Journal of Fish Diseases, 35 (1): 19-27.

 Gomez-Gil, B.; Soto-Rodríguez, S.; Garcı´a-Gasca, A.; Roque, A.; Vazquez-Juarez, R.; Thompson, F.L. et al. (2004). Molecular identification of Vibrio harveyi related isolates associated with diseased aquatic organisms. Microbiology 150, 1769-1777.

 Harris, L.; Owens, L. and Smith S.A. (1996). Selective and Differential Medium for Vibrio harveyi. Applied and Environmental Microbiology, 62: 3548-3550.

 Humphrey, J.D.; Benedict, S. and Small, L. (2010). Streptococcosis, trypanosomiasis, vibriosis and bacterial gill disease in sea-caged barramundi at Port Hurd, Bathurst Island, July-August 2005. Industry, Fisheries and Mines, Northern Territory Government, 98.

 Lal, M.T. and Ransangan, J. (2013). Taxonomic classification of Vibrio harveyi using 16S rDNA and atpAgene sequencing method, International Journal of Research in Pure and Applied Microbiology, 3(1): 17-24.

 Mirbakhsh, M., Afsharnasab, M., Khanafari, A., & Razavi, M. R. (2014). Molecular identification of Vibrio harveyi from larval stage of Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) Boone (Crustacea: Decapoda) by polymerase chain reaction and 16S rDNA sequencing. Iranian Journal of Fisheries Sciences, 13(2): 384-393.

 Narouie, A.; Mirdar, J.; Gharaie, A. and Sanchooli, N. (2016). In vitro antibacterial effects of several plant essential oils on Vibrio parahaemolyticus, Vibrio harveyi and Vibrio damsel. Iranian Veterinary Journal. 12(3), Autumn, 2016.

 Noga, E.J. (2010). Fish Disease: Diagnosis and Treatment. Second ed. Wiley-Blackwell.

 Pang, L.; Zhang, X.H.; Zhong, Y.; Chen, J.; Li, Y. and Austin, B. (2006). Identification of Vibrio harveyi using PCR amplification of the toxR gene. Letters in applied microbiology, 43(3), 249-255.  

Peyghan, R. and Eftekhar manavi, Sh. (2010). Finfish and shellfish bacteriology manual: techniques and procedures, Shahid Chamran University of Ahvaz. 284 Pages. (In Persian).

 Raissy, M.; Rahimi, E.; Azargun, R.; Moumeni, M.; Rashedi, M. and Sohrabi, H.R. (2015). Molecular Detection of Vibrio spp. in Fish and Shrimp from the Persian Gulf. Journal of Food Biosciences and Technology, Islamic Azad University, Science and Research Branch, 5(2): 49-52.

 Ransangan, J. and Mustafa, S. (2009). Identification of Vibrio harveyi isolated from diseased Asian seabass Lates calcarifer by use of 16S ribosomal DNA sequencing. Journal of Aquatic Animal Health, 21(3), 150-155.

 Ransangan, J.; Lal, M.T. and Al-Harbi, H.A. (2012). Characterization and experimental infection of Vibrio harveyi isolated from diseased Asian seabass (Lates calcarifer). Malaysian Journal of Microbiology. 8, 104-115.

 Sharma, S.R.K.; Rathore, G.; Verma, D.K.; Sadhu, N. and Philipose, K. (2012). Vibrio alginolyticus infection in Asian seabass (Lates calcarifer) reared in open sea floating cages in India. Aquaculture Research. 44: 86-92.

 Tarr, Cl.; Patel, J.; Puher, Nd.; Sowers, Eg.; Bopp, Ca and Strockbine, Na. (2007). Identification of Vibrio isolates by a multiplex PCR assay and rpoB sequence determination. Journal of Clinical Microbiology, 45(1): 134-140.

 Tendencia, E.A. (2002). Vibrio harveyi isolated from cage-cultured Asian seabass Lates calcarifer Bloch in the Philippines. Aquaculture Research, 33(6): 455-458.