TY - JOUR ID - 43019 TI - اثر افزودنی های خوراکی بر مورفولوژی روده باریک، معدنی شدن و مقاومت استخوان درشت نی جوجه های گوشتی و مرغان تخم گذار JO - نشریه دامپزشکی ایران JA - IVJ LA - fa SN - 1735-6873 AU - شلایی, مصیب AU - حسینی, سید محمد AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی گرایش پرورش و تولید طیور دانشگاه بیرجند AD - عضو هیئت علمی گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 12 IS - 4 SP - 52 EP - 63 KW - استخوان درشت نی KW - جوجه های گوشتی KW - مرغان تخم گذار KW - مکمل های غذایی KW - مورفولوژی روده DO - 10.22055/ivj.2017.43019 N2 -     دو آزمایش جداگانه به منظور بررسی اثر استفاده از مکمل‌های آنتی‌بیوتیک، اسید آلی، پروبیوتیک و پری‌بیوتیک بر اسیدیته و مورفولوژی روده‌ی باریک و همچنین مواد معدنی استخوان درشت‌نی و مقاومت آن در جوجه‌های گوشتی و مرغان تخم‌گذار انجام گرفت.  در آزمایش اول تعداد 160 قطعه جوجه‌ی گوشتی نر سویه‌ی راس 308 با پنج تیمار، چهار تکرار و هشت قطعه جوجه در هر تکرار به مدت 42 روز و در آزمایش دوم تعداد 160 قطعه مرغ تخم‌گذار لگهورن سویه های-لاین (W-36) با پنج تیمار، چهار تکرار و هشت قطعه مرغ تخم‌گذار در هر تکرار از سن 32 تا 42 هفتگی در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد آزمایش قرار گرفتند.  در انتهای دوره‌ی آزمایش از هر تکرار 2 قطعه جوجه‌ی گوشتی و مرغ تخم‌گذار به منظور بررسی بافت‌شناسی روده‌ی باریک و خصوصیات استخوان درشت‌نی کشتار گردید.  نتایج نشان داد، مکمل اسید آلی باعث کاهش معنی‌دار pH دئودنوم و ژژنوم در هر دو گروه جوجه‌های گوشتی و مرغان تخم‌گذار گردید (05/0P<).  طول ویلی و نسبت طول ویلی به عمق کریپت در جوجه‌های گوشتی تحت تأثیر مکمل پروبیوتیک افزایش معنی‌دار (05/0P<) و در مرغان تخم‌گذار افزایش غیرمعنی‌داری پیدا کرد.  درصد کلسیم استخوان درشت‌نی جوجه‌های گوشتی در اثر مصرف مکمل اسید آلی افزایش معنی‌داری پیدا کرد (05/0P<).  در مرغان تخم‌گذار نیز مکمل اسید آلی باعث افزایش معنی‌دار درصد خاکستر استخوان درشت‌نی شد (05/0P<).  نتایج به دست آمده از این آزمایش نشان داد که استفاده از مکمل پروبیوتیک باعث بهبود خصوصیات مورفولوژی روده‌ی باریک جوجه‌های گوشتی و مکمل اسید آلی باعث بهبود خصوصیات استخوان درشت‌نی جوجه‌های گوشتی و مرغان تخم‌گذار ‌گردید. UR - https://www.ivj.ir/article_43019.html L1 - https://www.ivj.ir/article_43019_6851e983560edad0dc80fc0cb98a9dab.pdf ER -