TY - JOUR ID - 13014 TI - بررسی تاثیر پودر گیاهان آویشن و پونه بر عملکرد، خصوصیات لاشه و برخی فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی JO - نشریه دامپزشکی ایران JA - IVJ LA - fa SN - 1735-6873 AU - پیرمحمدی, علی AU - دانشیار, محسن AU - فرهومند, پرویز AD - دانشجوی کارشناسی ارشد AD - هیات علمی گروه علوم دامی دانشگاه ارومیه Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 11 IS - 4 SP - 12 EP - 25 KW - آویشن KW - پونه KW - ضریب تبدیل خوراک KW - تری گلیسرید KW - وزن گیری DO - 10.22055/ivj.2016.13014 N2 -     تنش گرمایی از طریق ایجاد تغییرات فیزیولوژیک در بدن باعث بدتر شدن عملکرد در طیور می‌گردد.  این تحقیق به منظور بررسی تأثیر پودر گیاهان آویشن و پونه در جیره‌ی جوجه‌های گوشتی بر عملکرد، خصوصیات لاشه و برخی فراسنجه‌های خونی در شرایط تنش گرمایی دوره‌ای صورت گرفت.  دویست قطعه جوجه‌ی نر یک روزه سویه‌ی راس در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار به ازای هر تیمار (10 جوجه در هر تکرار) استفاده شد.  تیمارهای آزمایشی شامل جیره‌ی شاهد، 5/0 درصد پونه، 5/0 درصد آویشن و 5/0 درصد مخلوط آویشن و پونه بودند.  نتایج نشان داد که وزن‌گیری در دروه‌ی پایانی و کل دوره با مصرف همه‌ی تیمارهای آزمایشی در مقایسه با شاهد افزایش پیدا می‌نماید (05/0P<).  مصرف آویشن و مخلوط آویشن و پونه باعث کاهش ضریب تبدیل خوراک شدند (05/0P<).  مصرف همه‌ی تیمارهای آزمایشی منجر به افزایش چربی حفره‌ی بطنی گردید ولی میزان افزایش ناشی از مصرف آویشن بالاتر از مقدار مربوط به پونه و یا مخلوط پونه و آویشن بود (05/0P<).  مصرف پونه به تنهایی میزان تری‌گلیسرید خون را در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی افزایش داد (05/0P<).  هم‌چنین مصرف آویشن و پونه باعث کاهش اوره خون گردید (05/0P<).  به علاوه جوجه‌های دریافت کننده‌ی آویشن هماتوکریت بالاتری در مقایسه با جوجه‌های دریافت کننده‌ی تیمار شاهد و دریافت کننده‌ی پونه داشتند (05/0P<).  به طور کلی مصرف مجزا یا توام پودر آویشن و پونه احتمالاً از طریق بهبود هضم خوراک و هم‌چنین کاهش آسیب‌های کلیوی باعث بهبود وزن‌گیری و ضریب تبدیل خوراک می‌گردد.  UR - https://www.ivj.ir/article_13014.html L1 - https://www.ivj.ir/article_13014_cee0ff7bb863abf9edf01f3aeb201e5f.pdf ER -