TY - JOUR ID - 11594 TI - اثر شکل فیزیکی خوراک و پودر آب پنیر برعملکرد و تغییرهای مورفولوژیکی ژژنوم جوجه های گوشتی JO - نشریه دامپزشکی ایران JA - IVJ LA - fa SN - 1735-6873 AU - وکیلی, رضا AU - زکی زاده, سونیا AU - سپهری مقدم, حشمت AU - زنگنه, عای AD - مدیر گروه و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر AD - عضو هیئت علمی Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 11 IS - 3 SP - 105 EP - 114 KW - جوجه گوشتی KW - پودر آب پنیر KW - شکل فیزیکی خوراک KW - رشد KW - ریخت شناسی ژژنوم DO - 10.22055/ivj.2015.11594 N2 -     این پژوهش به منظور بررسی آثار ناشی از شکل فیزیکی خوراک (پلت و آردی) و سطوح مختلف پودر آب پنیر (صفر، چهار و هشت درصد) بر تغییرهای بافت‌شناسی ژژنوم انجام گرفت.  در این پژوهش از تعداد 240 قطعه جوجه خروس گوشتی سویه راس 308، در شش تیمار آزمایشی و چهار تکرار (10 قطعه در هر تکرار) در قالب طرح کاملاً تصادفی با روش فاکتوریل 3×2 استفاده شد.  از طرفی، افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل در پایان دوره‌های پرورشی، اندازه‌گیری شد.  در روزهای 25 و 42 دوره‌ی پرورش از هر واحد آزمایشی، دو  قطعه جوجه (10 قطعه از هر تیمار) که به میانگین وزنی واحد آزمایشی نزدیک بودند، برای کشتار انتخاب، و نمونه‌های ژژنوم از روده‌ی باریک آن‌ها تهیه شد.  داده‌ها با رویه‌ی GLM نرم‌افزار SAS 9.1 تجزیه و تحلیل شدند و میانگین‌ها به روش توکی در سطح 5 درصد مورد مقایسه قرار گرفتند.  نتایج آزمایش در 25 روزگی، نشان داد که اثر اصلی شکل فیزیکی خوراک بر عرض پرزها، معنی‌دار بوده و خوراک آردی، عرض ژژنوم روده‌ی باریک را به صورت معنی‌داری افزایش داده است (05/0p <).  در اثر متقابل فاکتورها، جیره‌ی آردی با سطوح چهار و هشت درصد پودر آب پنیر، باعث افزایش طول و عرض پرز گردید.  هم‌چنین جیره‌ی آردی، باعث افزایش عمق کریپت‌های ژژنوم روده‌ی باریک در 42 روزگی گردید (05/0p <).  با توجه به نتایج به دست آمده از آزمایش، جیره‌ی پلت عملکرد را بهبود داده است. UR - https://www.ivj.ir/article_11594.html L1 - https://www.ivj.ir/article_11594_2181f23cf21190a3ec60703ade52f0a5.pdf ER -