TY - JOUR ID - 11585 TI - اثر جیره‌های حاوی سطوح مختلف دانه زنیان و ویتامین E بر خصوصیات کیفی تخم‌مرغ، عملکرد و وضعیت آنتی‌اکسیدانی خون در مرغ‌های تخمگذار JO - نشریه دامپزشکی ایران JA - IVJ LA - fa SN - 1735-6873 AU - رشیدی مجد, طاهره AU - میرزاده, خلیل AU - چاجی, مرتضی AU - مموئی, مرتضی AU - زارعی, مهدی AD - دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان AD - دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 11 IS - 3 SP - 35 EP - 45 KW - زنیان KW - ویتامین E KW - عملکرد KW - آنتی‌اکسیدان KW - مرغ تخم‌گذار DO - 10.22055/ivj.2015.11585 N2 -     این پژوهش به منظور بررسی اثر تغذیه با دانه‌ی زنیان و ویتامین E بر خصوصیات کیفی، عملکرد و وضعیت آنتی‌اکسیدانی خون مرغان تخم‌گذار انجام شده است.  در این تحقیق تعداد 216 قطعه مرغ تخم‌گذار های‌لاین W-36 با سن 70 هفته به طور تصادفی به 6 تیمار با سه تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی تقسیم شدند.  مرغ‌ها با جیره‌های آزمایشی حاوی 0، 1، 2 و 3 درصد پودر دانه‌ی زنیان به عنوان یک آنتی‌اکسیدان طبیعی، در مقایسه با دو سطح از ویتامین E (100 و 200 میلی‌گرم بر کیلوگرم جیره) به مدت 10 هفته تغذیه شدند.  نتایج نشان داد که افزایش سطح پودر دانه‌ی زنیان در جیره از 0 تا 30 گرم بر کیلوگرم جیره، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی پلاسما را افزایش می‌دهد (05/0P<)؛ اما موجب کاهش مقدار مالون‌دی‌آلدئید (MDA) سرم می‌گردد (05/0P>).  همچنین افزودن ویتامین E به جیره، اثر معنی‌داری بر سطح MDA سرم ندارد اما آن را کاهش می‌دهد؛ علاوه بر این، موجب افزایش معنی‌دار ظرفیت آنتی‌اکسیدانی خون در مقایسه با گروه کنترل می‌شود (05/0P<).  همه‌ی مرغ‌ها دارای میزان تخم‌گذاری، میانگین وزن تخم‌مرغ، توده‌ی تخم‌مرغ و ضریب تبدیل خوراک مشابه بودند.  مصرف خوراک مرغ‌های تغذیه شده با جیره‌های حاوی 1 درصد پودر دانه‌ی زنیان به طور معنی‌داری، پایین‌تر از سایر گروه‌ها بود.  جیره‌های آزمایشی، رنگ زرده را در مقایسه با گروه کنترل، افزایش دادند (05/0P<).  این مطالعه، نشان داد که دانه‌ی زنیان این قابلیت را دارد که به عنوان یک آنتی‌اکسیدان طبیعی در طی تخمگذاری استفاده شود. UR - https://www.ivj.ir/article_11585.html L1 - https://www.ivj.ir/article_11585_263c9e3b09221a2b35265309e08ee14b.pdf ER -