TY - JOUR ID - 101916 TI - تاثیر سطح بالای مکمل عنصر روی بر غلظت لپتین، انسولین و برخی از فراسنجه‌های خونی گاو هلشتاین در دوره انتقال JO - نشریه دامپزشکی ایران JA - IVJ LA - fa SN - 1735-6873 AU - الهیاری, سینا AU - چاجی, مرتضی AU - مموئی, مرتضی AD - دانش آموخته دکتری تغذیه دام، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران AD - دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران AD - استاد گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 15 IS - 4 SP - 35 EP - 45 KW - روی KW - لپتین KW - انسولین KW - دوره‌ی انتقال KW - گاو هلشتاین DO - 10.22055/ivj.2019.116789.2013 N2 -     عنصر روی، انسولین و لپتین نقش مهمی در متابولیسم انرژی ایفا می­کنند.  عنصر روی باعث افزایش اشتها و نیز باعث افزایش غلظت لپتین و انسولین در سرم خون می­شود.  لپتین و انسولین اشتها را کاهش می­دهند.  با توجه به این که در دوره­ی انتقال، سطح سرمی فراسنجه‌های مرتبط با مصرف خوراک اهمیت زیادی دارد، هدف این مطالعه بررسی تأثیر سطح بالای مکمل روی بر لپتین، انسولین و متابولیت­های مربوط به متابولیسم مانند اسیدهای چرب غیراستریفه (NEFA) و بتا هیدروکسی بوتیریک اسید (BHBA) می­باشد.  جیره­ی گاوهای هلشتاین به عنوان تیمار شاهد قبل و بعد از زایش به ترتیب حاوی 75 و 150 میلی­گرم در کیلوگرم و تیمار دوم به ترتیب 110 و 250 میلی­گرم در کیلوگرم عنصر روی بود.  جیره‌ها از نظر انرژی و پروتئین مشابه بودند و تنها در مقدار روی تفاوت داشتند.  در روزهای 25-، 5-، 7 و 21 نسبت به روز زایمان از ورید دمی 24 گاو در هر تیمار خون‌گیری شد.  غلظت سرمی عنصر روی، لپتین، انسولین، گلوکز، NEFA و BHBA اندازه­گیری شد.  سطح بالای مکمل روی در خوراک باعث افزایش عنصر روی، لپتین و انسولین سرم در قبل و بعد از زایش شد، اما مقدار گلوکز ثابت بود.  غلظت NEFA تحت تأثیر عنصر روی قرار گرفت و افزایش یافت اما BHBA در روز هفتم بعد از زایش کاهش نشان داد.  بنابراین، افزایش سطح مکمل روی در خوراک باعث افزایش سطح سرمی روی شد و در پی آن غلظت لپتین و انسولین سرم را قبل و بعد از زایش افزایش داد.  بنابراین، می­توان گفت که افزایش سطح روی در خوراک باعث افزایش غلظت سرمی آن در گاوهای دوره­ی انتقال شده و غلظت لپتین، انسولین و اسیدهای چرب غیراستریفه در پی آن افزایش می­یابند. UR - https://www.ivj.ir/article_101916.html L1 - https://www.ivj.ir/article_101916_ea587c50640455226b1d58f234aa571b.pdf ER -