@article { author = {Mohammadian, Takavar and Mohiseni, Mohammad and Ahmadi babadi, Bahmab and Zeyaee nezhad, Saeid}, title = {Effect of oral administration of different concentrations Lactobacillus acidophilus on growth performance and digestive enzyme rainbow trout fish (Oncorhynchus mykiss) in the face of lead toxicity in the diet}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {14}, number = {2}, pages = {68-79}, year = {2018}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {10.22055/ivj.2017.82341.1897}, abstract = {    The present study was conducted to evaluate the effects of probiotic Lactobacillus acidophilus on the growth performance and digestive enzymes activity of juveniles Oncorhynchus mykiss after lead poisoning. 375 fish about 16±3.8 g of weight were selected and after being physically examined and ensuring their health were divided randomly in to 5 groups including 3 groups which were fed by healthy food containing 5×106, 5×107 and 5×108 CFU/g Lactobacillus acidophilus for 45 days And also the fourth group (negative control or uncontrolled control) were fed and stored throughout the experiment with food without any additives And the fifth group (positive control or control group with lead), at first were fed without any additive to the diet for 45 days, and then, until the end of the experiment period, with three probiotic groups for 21 days were fed with a diet containing 500 µg/kg lead nitrate. Intestine samples after anesthesia were collected on days 0, 45, 52, 59 and 66 for digestive enzymes were examined. Results showed that In the Treatment 1 and 2, Specific Growth  Ratio, Daily Weight Growth and Relative Growth Rate, after 45 days beginning of experiment, improved considerable that compared to control group had significantly difference (P<0.05).  Activity of digestive enzyme in trial treatment (1, 2, and 3) after 45 days, were increased significantly compared to control group (P<0.05).  But after challenge with lead, trypsine and α-Amylase decrease significantly in groups 1 and 2 but in upper than the other groups. The lipase enzyme and alkaline phosphatase activity in all the probiotic groups after exposure to lead to a significant decrease but more than control group was challenged to lead. According to obtained results, it might be concluded that the feeding of rainbow trout by 5×107 CFU / gr Lactobacillus acidophilus isolated from the intestinal Tor grypus could be used as a probiotic supplement and can have a positive impact on improving growth performance and digestive enzymes and in addition are preventing of heavy metal poisoning which exist in diet.}, keywords = {Probiotic,Lactobacillus acidophilus,Oncorhynchus mykiss,Enzyme,Lead}, title_fa = {بررسی تأثیر مصرف خوراکی غلظت های مختلف باکتری Lactobacillus acidophilus بر شاخص های رشد و آنزیم های گوارشی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در مواجه با سمیت فلز سنگین سرب در جیره غذایی}, abstract_fa = {    مطالعه­ی حاضر با هدف بررسی اثر سطوح مختلف پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بر عملکرد رشد و فعالیت آنزیم­های گوارشی بچه ماهیان قزل­آلای رنگین­کمان به دنبال مسمومیت با سرب انجام شد.  تعداد 375 قطعه ماهی با وزن تقریبی 8/3±16 گرم انتخاب و پس از اطمینان از سلامت آن­ها، به طور تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند که به ترتیب با جیره­ی غذایی حاوی 106×5، 107×5 و CFU/g 108×5 باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به مدت 45 روز تغذیه شدند و نیز گروه چهارم (کنترل منفی یا کنترل بدون سرب) در تمام طول آزمایش با غذای بدون هیچ­گونه افزودنی تغذیه و نگهداری شدند و گروه پنجم (گروه کنترل سرب­دار یا کنترل مثبت) که ابتدا بدون افزودن باکتری به جیره­ی غذایی به مدت 45 روز تغذیه شدند و پس از این مدت تا انتهای دوره­ی آزمایش به همراه سه گروه پروبیوتیکی به مدت 21 روز با جیره­ی حاوی 500 میکروگرم در کیلوگرم نیترات سرب مورد تغذیه قرار گرفتند.  در روزهای صفر، 45، 52، 59 و 66 بعد از آسان­کشی نمونه­برداری از روده جهت بررسی آنزیم­های گوارشی به عمل آمد.  نتایج نشان داد که ضریب تبدیل غذایی بعد از 45 روز در سه گروه پروبیوتیکی در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی­داری داشته است (05/0P<).  همچنین در سایر شاخص­های رشد مانند افزایش وزن، میزان کارایی پروتئین، ضریب رشد ویژه و نسبت بازده غذایی بعد از 45 روز در گروه یک و دو پروبیوتیکی در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی­داری داشته است (05/0P<).  نتایج بررسی آنزیم­های گوارشی نشان داد که تمامی آنزیم­ها بعد از 45 روز در سه گروه آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل بهبود معنی­داری داشته است (05/0P<).  اما پس از مواجهه با سرب فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز و تریپسین در گروه 2 با کاهش معنی­داری مواجهه شد اما همچنان نسبت به سایر گروه­ها و گروه کنترل تحت چالش با سرب بیش­تر بود.  همچنین فعالیت آنزیم­های لیپاز آلکالین فسفاتاز پس از مواجهه با سرب در تمامی گروه­های پروبیوتیکی با کاهش معنی­داری مواجهه شد اما همچنان مقدار آن نسبت به گروه کنترل تحت چالش با سرب بالاتر بود.  بر اساس نتایج به دست آمده می­توان نتیجه گرفت که باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس جدا شده از روده­ی ماهی شیربت در غلظت CFU/gr 107×5 به عنوان یک مکمل پروبیوتیکی می­تواند دارای اثرات مثبت در بهبود شاخص­های رشد و آنزیم­های گوارشی  قزل­آلای رنگین­کمان حتی پس از مواجهه با مسمومیت با فلز سنگین سرب باشد.}, keywords_fa = {پروبیوتیک,لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس,قزل‌آلای رنگین‌کمان,آنزیم,سرب}, url = {https://www.ivj.ir/article_66426.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_66426_966a9457f9d7fd9b34945235a2d7917a.pdf} }