@article { author = {Mayahi, Mansour and Talazadeh, Forough and Abdolshah, Mahya}, title = {Comparison of the performance between three strains of broiler chicks in Iran}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {13}, number = {4}, pages = {100-108}, year = {2018}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {10.22055/ivj.2017.46719.1676}, abstract = {In order to compare performance in three commercial broiler strains, 36ooo day-old broiler chicks Hubbard f15, Cobb-500 and Ross308, were divided into 3 equal groups with 2 replicates and 6000 birds per replicate. The birds were reared under similar conditions from 1 day-old to 49 days of age. The performances of birds including weight gain, feed intake, feed conversion ratio (FCR), livability and flocks production index were measured. Results showed that there was significant differences in weekly weight gain among hybrids (p < 0.05), and the weight of Hubbard F15 was higher than others till the end of 49 days, while cobb500 had the lowest weight gain. Birds feed intake during experiment period was significantly different (p < 0.05) and Hubbard F15 had the lowest feed intake and Cobb500 had the highest feed intake. Feed conversion ratio between birds was significantly different (p < 0.05) and Hubbard F15 had the lowest FCR while cobb500 had the highest. There was significant differences in livability ratio among the hybrids, The lowest mortality rate in the trial was recorded in Hubbard genotype (p<0.05). There was significant differences in production index and Hubbard F15 had the highest production index while cobb500 had the lowest one.}, keywords = {Broiler Performances,production index,Strains}, title_fa = {مقایسه‌ی عملکرد سه سویه‌ی جوجه‌ی گوشتی در ایران}, abstract_fa = {به منظور مقایسه‌ی عملکرد سه سویه‌ی متداول جوجه‌ی گوشتی در ایران، 36000 قطعه جوجه‌ی یک‌روزه از سه سویه‌ی راس308، کاب500 و هوبارد اف15 خریداری شد و در 6 سالن، 6000 قطعه‌ای با دو تکرار از هر سویه، در شرایط پرورشی مشابه (تغذیه و مدیریت پرورش یکسان) به مدت 49 روز پرورش داده شدند. صفات عملکردی مورد مطالعه شامل میانگین افزایش وزن، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی، درصد ماندگاری و شاخص کارایی تولید بود. نتایج نشان داد میانگین افزایش وزن سویه هوبارد اف15 نسبت به دیگر آمیخته‌ها بالاتر بود درحالی‌که کاب500 پایین‌ترین وزن را در پایان دوره پرورش داشت. میانگین خوراک مصرفی در کل دوره در سطح (05/0>p) معنی‌دار بود، سویه کاب بیش‌ترین و سویه هوبارد اف15 دارای پایین‌ترین سطح خوراک مصرفی نسبت به دیگر سویه‌ها بود. ضریب تبدیل غذایی در دوره‌های رشد، پایانی و کل دوره معنی‌دار بود بصورتی‌که سویه‌ی هوبارد اف15 با کم-ترین ضریب تبدیل، بهترین بازدهی و سویه‌ی کاب500 ضعیف‌ترین ضریب تبدیل غذایی را داشت. شاخص کارایی تولید در سویه هوبارد اف15 بالاتر و در کاب500 کم‌ترین بود.}, keywords_fa = {سویه,شاخص کارایی تولید,عملکرد جوجه های گوشتی}, url = {https://www.ivj.ir/article_57675.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_57675_ba9f431033d6c2a4ae805c2848ee5de5.pdf} }