@article { author = {Tulaby Dezfuly, Zahra and Mesbah, Mehrzad and Peyghan, Rahim and Mohammadian, Takavar and Bita, Seraj}, title = {Effect of feeding diets containing ethanol extract of algae, Sargassum angustifolium on some blood and immune factors in Macro (Labidochromis caeruleus)}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {13}, number = {1}, pages = {68-77}, year = {2017}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {10.22055/ivj.2017.31555.1570}, abstract = {    It seems that the natural immune stimulants such as herbal extracts containing carotenoids, especially algae, is the most practical method to prevent fish disease. Immune stimulants by enhancing the innate immune system can prevent the occurrence of infectious diseases. Dietary with carotenoids,  has improved the immune system in many laboratory animals. In order to investigate the effect of alcoholic extract of Sorgassum angustifolium, 120 pieces of fish were randomly divided into four groups (each aquarium containing 30 piece fish, 6.5 ±0.65gr) and for 60 days for doing the experiment were maintenanced and fed. The fourth treatment was the control group that only received commercial food (Biomar) was coated with olive oil. First, second and third  groups were fed with of 5, 10 and 15 g/kg ethanol extract S. angustifolium for two months. After 60 days, the fish were anesthetized and blood samples were taken for hematological and immunological studies. Among the different treatments, the highest rate of PCV, Hb and MCHC was observed in treatment that fed 5g/ kg algae (p<0.05). The number of white blood cells in all treatments were fed with algae was  more than the control group, but this difference was not significant (p>0.05). NBT activity in the serum of treatment fed with 15g/kg S. angustifolium algae was more than the other treatments and the control group (p<0.05). Complement activity in groups that fed with 10 and 15g/ kg alcoholic extract of algae in day 60, was significantly higher than the control group (p<0.05). Serum bactericidal power in treatments that fed with alcoholic extract of algae, compared to other treatments and control group showed no significant difference (p>0.05). According to the results of the present study, oral administration of ethanol extract of S. angustifolium stimulate some nonspecific immune factors in Macro fish.}, keywords = {Alcoholic extract of Sargassum angustifolium,blood factors,Immunity system,Macro fish,Carotenoid}, title_fa = {تأثیر مصرف خوراکی عصاره‌ی الکلی جلبک سارگاسوم،Sargassum angustifolium، بر برخی فاکتورهای خونی و ایمنی ماهی ماکرو (Labidochromis caeruleus)}, abstract_fa = {    استفاده از محرک‌های ایمنی طبیعی مانند عصاره‌های گیاهی و جلبکی حاوی کاروتنوئیدها، یکی از کاربردی­ترین روش‌های تقویت ایمنی و پیش­گیری از بیماری‌ها در ماهیان می‌باشد.  محرک‌های ایمنی با ارتقای سیستم ایمنی ذاتی می‌توانند از وقوع بیماری‌های عفونی جلوگیری کنند و رژیم غذایی حاوی کاروتنوئیدها، عملکرد سیستم ایمنی در بسیاری از حیوانات آزمایشگاهی را بهبود بخشیده است.  به منظور بررسی تأثیر عصاره‌ی الکلی جلبک سارگاسوم، 120 قطعه ماهی به طور تصادفی به چهار گروه (4 تیمار) تقسیم شده (هر آکواریوم حاوی 30 قطعه ماهی با وزن 65/0±5/6 گرم) و به مدت 60 روز برای انجام آزمایش، نگهداری و غذادهی گردیدند.  تیمار اول، دوم و سوم به ترتیب­ با مقادیر 5، 10 و 15 گرم عصاره­ی اتانولی جلبک سارگاسوم به ازاء هر کیلوگرم غذا به مدت دو ماه تغذیه شدند.  تیمار چهارم گروه شاهد بود که فقط غذای تجاری (بیومار) دریافت می­نمود.  پس از پایان دوره‌ی 60 روزه‌ی آزمایش، خون­گیری انجام شد و برخی فاکتورهای خونی و ایمنی بررسی گردید.  در بین تیمارهای مختلف، بیش­ترین میزان PCV، Hb و MCHC در تیمار تغذیه شده با 5 گرم در کیلوگرم جلبک مشاهده گردید (05/0p<).  تعداد گلبول‌های سفید در تیمارهای تغذیه شده با جلبک بیش­تر از گروه کنترل بود ولی این اختلاف معنی­دار نبود (05/0p>).  فعالیت احیاء NBT سرم در تیمار تغذیه شده با 15 گرم در کیلوگرم عصاره‌ی جلبک سارگاسوم، بیش­تر از سایر تیمارها و نیز گروه شاهد بود (05/0p<).  میزان فعالیت کمپلمان در تیمار تغذیه شده با 10 و 15 گرم در کیلوگرم عصاره‌ی الکلی جلبک در روز 60، به طور معنی­داری بیش­تر از گروه کنترل بود (05/0p<).  قدرت باکتری‌کشی سرم تیمارهایی که عصاره‌ی الکلی جلبک را دریافت کرده بودند، در مقایسه با گروه کنترل اختلاف معنی‌داری نداشتند (05/0p>).  با توجه به نتایج پژوهش حاضر، تجویز عصاره­ی الکلی جلبک سارگاسوم به صورت خوراکی باعث تحریک برخی فاکتورهای ایمنی غیراختصاصی ماهی ماکرو می­گردد.}, keywords_fa = {عصاره‌ی الکلی سارگاسوم,فاکتورهای خونی,سیستم ایمنی,ماهی ماکرو,کاروتنوئید}, url = {https://www.ivj.ir/article_45993.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_45993_b9177964ad2b35e46938a2de951d8bf1.pdf} }