@article { author = {Oshnukhah, m and Tukmechi, A and Farokhi, f and Manaffar, R}, title = {Comparative effect of different forms of Lactobacillus casei on growth and immunity in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {9}, number = {4}, pages = {25-35}, year = {2014}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {}, abstract = {    The goal of this study was to compare the effect of different forms of L. casei as a probiotic bacterium on the growth and immunity of rainbow trout. For this purpose, four hundred and eighty rainbow trout (50±6.5 g initial weight) were prepared and acclimatized to the laboratory conditions for 10 days and then the fish randomly divided into four groups. One group selected as control and fed with a commercial diet without any supplementation. Other groups received commercial supplemented diet with live, lyophilized and heat killed forms of L. casei at concentration of 5×108 CFU/gr, respectively. Duration of the study was 45 days and sampling for biometry and humeral immunity (serum lysozyme activity, alternative complement activity and total antibody) were conducted at the day of 0, 15, 30 and 45. Results showed that the amount of final weight, weight gain percentage and specific growth rate statistically (P<0.05) were higher at the fish fed with live (fresh culture and lyophilized) and heat killed form of L. casei than the control. Also, the amounts of these parameters were higher at the fish fed lyophilized form of bacteria than other treatments. Immune assay showed serum lysozyme activity, alternative complement pathway and the level of serum total antibody increased at days 15 and 30 after receiving the different forms of L. case. The elevation of these parameters were significant (P<0.05) in fish fed with the lyophilized form of bacteria than the control.  Also, results showed that the activity of lysozyme, alternative complement pathway and serum total antibody decreased in fish fed different forms of bacteria on day 45 (15 days after feeding withdrawal). Based on obtained results, it is concluded that addition of lyophilized form of L. casei into the rainbow trout diet could improve growth parameters and enhanced immunity in this fish.}, keywords = {rainbow trout,Probiotic,lactobacillus casei,growth,Immunity}, title_fa = {مقایسه ی تأثیر اشکال مختلف پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی بر رشد و ایمنی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss)}, abstract_fa = {    بررسی حاضر به منظور مقایسه‌ی تأثیر اشکال مختلف Lactobacillus casei بر رشد و ایمنی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان انجام شد.  تعداد 480 قطعه ماهی با وزن اولیه‌ی 5/6±50 گرم تهیه، به مدت 10 روز با شرایط آزمایشگاهی سازگار شده و به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند.  یک گروه به عنوان شاهد انتخاب و در طول دوره‌ی مطالعه با غذای تجاری پلت تغذیه شد.  گروه‌های دوم تا چهارم نیز به ترتیب با غذای مکمل سازی شده با اشکال زنده (کشت تازه و لیوفیلیزه) و کشته شده با حرارت L. casei با غلظت CFU/g ١٠٨×5 غذا تغذیه شدند.  طول دوره‌ی مطالعه 45 روز و نمونه‌برداری برای انجام زیست سنجی و سنجش برخی از شاخص‌های هومورال ایمنی غیر اختصاصی، شامل میزان فعالیت آنزیم لیزوزیم، مسیر فرعی کمپلمان و میزان آنتی‌بادی تام سرم در روزهای صفر، 15، 30 و 45 انجام گرفت.  نتایج نشان داد مقادیر شاخص‌های وزن نهایی، درصد افزایش وزن و نرخ رشد ویژه در همه‌ی گروه‌های تغذیه شده با اشکال زنده (کشت تازه و لیوفیلیزه) و کشته شده با حرارت باکتری L. casei در مقایسه با گروه شاهد، افزایش یافت؛ همچنین، مقادیر این شاخص‌ها در ماهیانی که با شکل لیوفیلیزه باکتری تغذیه شدند، به طور معنی‌داری (05/0P<) بیشتر از بقیه بود.  سنجش ایمنی نشان داد فعالیت لیزوزیم، مسیر فرعی کمپلمان و نیز سطح آنتی‌بادی تام سرم در ماهیان تیمار شده با اشکال مختلف L. casei ، 15 و 30 روز بعد از شروع تغذیه افزایش یافت.  افزایش این شاخص‌ها در ماهیان تغذیه شده با شکل لیوفیلیزه باکتری نسبت به گروه شاهد معنی‌دار (05/0>P) بود.  همچنین نتایج مشخص کرد که فعالیت لیزوزیم، مسیر فرعی کمپلمان و مقدار آنتی‌بادی تام سرم، در ماهیان تغذیه شده با اشکال مختلف باکتری در روز 45 (15 روز پس از قطع مصرف) کاهش یافت.  بنا بر این، می‌توان نتیجه گرفت که افزودن L. casei به جیره‌ی غذایی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان، می‌تواند سبب بهبود رشد و تقویت ایمنی این ماهی گردد.}, keywords_fa = {قزل‌آلای رنگین‌کمان,پروبیوتیک,lactobacillus casei,رشد,ایمنی}, url = {https://www.ivj.ir/article_4507.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_4507_a3a3eac4d13b1a2527186a60a311dba2.pdf} }