@article { author = {}, title = {Effect of garlic powder on serum cholestrol, liver and muscles of male broilers}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {8}, number = {3}, pages = {40-44}, year = {2012}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {}, abstract = {    In poultry, liver is the main organ in synthesis of lipids and their secretion into plasma. Secretion of lipids from liver and their storage in muscles is important in human nutrition. There are controversial reports about garlic effects on TC (total cholesterol) content of serum and liver in poultry. In this study the effect of diets containing various percents of garlic powder on TC content of serum, liver and muscles has been investigated. For this purpose, four groups (36 pieces each) of three- week male chickens were fed by diets containing 0, 1, 2 and 4 percent of garlic powder. At the end of 5th and 7th weeks 15 pieces of each group were bled and then scarifised. The liver, pectoral and femoral muscles TC content were extracted and measured by specterphotometric method. Results showed that all diets containing 1%, 2%, 4% garlic had no effect on TC of Serum, muscle and liver at the end of 5th week, while at the end of 7th week, 2% and 4% diets, in liver and 4% diet in serum and muscles, significantly decreased TC in comparison with control (P<0.05) respectively. It was concluded that, simultaneous reduction in serum, liver and muscle TC content, may be due to inhibition of hepatic TC synthesis and or secretion as a dose dependent manner.  }, keywords = {Garlic,total cholesterol,Broiler chicken}, title_fa = {اثر پودر سیر بر میزان کلسترول سرم، کبد و عضلات جوجه‌های نر گوشتی}, abstract_fa = {    در طیور، کبد نقش مهمی در سنتز لیپیدها و ترشح آنها به داخل پلاسما دارد.  ترشح لیپیدها از کبد طیور و ذخیره آنها در عضلات از نظر بهداشت تغذیه‌ای مهم است.  گزارشات متفاوت و متناقضی از تأثیر سیر بر لیپیدهای سرم و کبد ارائه شده است.  در این پژوهش اثرات جیره‌های حاوی مقادیر مختلف پودر سیر بر میزان کلسترول تام سرم، کبد و عضلات سینه و ران بررسی شده است.  برای این منظور به جیره‌های 4 گروه 36  قطعه‌ای جوجه نر گوشتی 3 هفتگی به ترتیب صفر، 1، 2 و 4 درصد پودر سیر اضافه شد.  در پایان هفته‌های پنجم و هفتم، 15 جوجه از هر گروه به صورت تصادفی خون‌گیری شده و پس از کشته شدن، کلسترول، کبد و عضلات استخراج و همراه با کلسترول سرمی با روش اسپکتروفتومتری اندازه‌گیری شدند.  نتایج نشان داد تا پایان هفته پنجم هیچکدام از جیره‌های حاوی مقادیر مختلف سیر نتوانسته است تأثیر معنی‌داری برمیزان کلسترول تام سرم، کبد و عضلات ایجاد نماید (05/0P>)، ولی در پایان هفته هفتم، جیره‌های 2 و 4 درصد پودر سیر به ترتیب سبب کاهش 15 و 22 درصدی کلسترول کبد نسبت به گروه شاهد شده‌اند (05/0P<).  همچنین جیره حاوی 4 درصد پودر سیر به ترتیب باعث کاهش 14، 23 و 26 درصدی کلسترول سرم، عضله ران و عضله سینه‌ای نسبت به گروه شاهد شده است (05/0P<).  به نظر می‌رسد کاهش همزمان کلسترول سرم، کبد و عضلات ناشی از مصرف  پودر سیر با یک روند وابسته به دوز، به واسطه مهار سنتز و یا ترشح آن از کبد باشد.}, keywords_fa = {سیر,کلسترول تام,جوجه گوشتی}, url = {https://www.ivj.ir/article_2906.html}, eprint = {} }