@article { author = {hassani, fredun and peyghan, rahim and abyavi, tahere and gharibi, dariush and mohammadian, takavar}, title = {Diagnosis of lactococcosis in one of the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) farms in Khuzestan province}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {17}, number = {4}, pages = {132-140}, year = {2022}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {10.22055/ivj.2020.209578.2202}, abstract = {    Lactococcus garviea is a gram positive, facultative anaerobic, oxidase and catalase negative that belong to the lactic acid group bacteria. This bacterium is the cause of Lactococcosis, an acute disease with hemorrhagic septicemia in rainbow trout and causes a lot of economic damage to the aquaculture industry. In this study, 10 diseased rainbow trout were bacteriologically sampled from head kidney and brain in one of fish farms of Khuzestan province, Located in Masjed Soleyman. The obtained isolates were further evaluated by biochemical tests and molecular method (with 16S rRNA specific primers). Samples were also taken from different organs and fixed in formalin 10% for pathological examination. To investigate the lesions, sections were prepared from 5 μm and stained with Hematoxylin-Eosin. The results of bacterial culture, biochemical tests and PCR confirmed the presence of Lactococcosis in the studied farms. Macroscopic examination revealed lesions in the liver, kidneys and intestine of affected fish. The liver was pale and the kidneys were relatively swollen. No other complications or lesions, including abdominal discharge, were observed in affected fish. In histopathologic examination of liver, degeneration, and focal necrosis were seen. In kidneys, tubules degeneration and melanomacrophage cells accumulation were seen. In intestines, moderate inflammation and inflammatory cells aggregation was seen. According to the confirmation of the presence of lactococcosis, it is necessary to take measures to prevent lactococcosis (especially vaccination).}, keywords = {Lactococcus garvieae,rainbow trout,Biochemical tests,PCR,histopathology}, title_fa = {تشخیص بیماری لاکتوکوکوزیس در یکی از مزارع پرورش ماهی قزل‌آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) استان خوزستان}, abstract_fa = {    لاکتوکوکوس گارویه باکتری گرم مثبت، بی‌هوازی اختیاری، اکسیداز و کاتالاز منفی، متعلق به باکتری‌های گروه اسید لاکتیک است.  این باکتری عامل لاکتوکوکوزیس، یک بیماری فوق حاد با سپتی‌سمی هموراژیک در ماهیان قزل‌آلای رنگین کمان است و باعث خسارت‌های اقتصادی فراوانی به صنعت آبزی‌پروری می‌گردد.  در این مطالعه از تعداد 10 قطعه ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان مشکوک به لاکتوکوکوزیس از یکی از مزارع استان خوزستان واقع در مسجدسلیمان نمونه‌برداری و از کلیه قدامی و مغز آن­ها کشت باکتریایی انجام گردید.  با استفاده از تست‌های بیوشیمیایی و روش مولکولی (با پرایمرهای اختصاصی ژن16S rRNA ) ایزوله‌های به دست آمده مورد بررسی بیش­تر قرار گرفتند.  همچنین نمونه ­گیری از اندام­های مختلف انجام و برای بررسی هیستوپاتولوژی در فرمالین 10 درصد قرار داده شد.  جهت بررسی ضایعات، از بافت­ها مقاطع 5 میکرون تهیه و با روش هماتوکسیلین-ائوزین رنگ­ آمیزی و بررسی گردیدند.  نتایج کشت، تست‌های بیوشیمیایی و PCR موید وجود بیماری لاکتوکوکوزیس در مزرعه مورد بررسی بود.  در بررسی ماکروسکوپی ضایعاتی در کبد، کلیه­ها و روده­ی ماهیان مبتلا مشاهده گردید.  کبد رنگ پریده و کلیه ­ها نسبتاً متورم بودند.  عوارض و ضایعات دیگر از جمله آب آوردگی شکم در ماهیان مبتلا مشاهده نگردید.  در بررسی هیستوپاتولوژیک کبد، دژنرسانس خفیف و نکروز کانونی سلول­های کبدی مشهود بود.  در کلیه­ ها دژنره­سانس لوله ­های کلیوی به همراه افزایش مراکز ملانوماکروفاژ و در مواردی ادم خفیف گلومرول­ها مشاهده گردید.  در روده ­ها التهاب و تجمع سلول‌های التهابی در مخاط مشاهده گردید.  با توجه به تایید حضور لاکتوکوکوزیس لازم است اقدامات مناسب در خصوص پیشگیری از بیماری (خصوصاً واکسیناسیون) انجام گردد.}, keywords_fa = {لاکتوکوکوس گارویه,قزل‌آلای رنگین کمان,تست‌های بیوشیمیایی,PCR,هیستوپاتولوژی}, url = {https://www.ivj.ir/article_148265.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_148265_b318c5a1a704d5043524f9bf7fda5e8c.pdf} }