@article { author = {پیرمحمدی, علی and دانشیار, محسن and فرهومند, پرویز}, title = {Effect Thymus vulgaris and Mentha pulegium powders on performance, carcass characteristics and some blood parameters of broilers under heat stress condition}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {11}, number = {4}, pages = {12-25}, year = {2016}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {10.22055/ivj.2016.13014}, abstract = {    Heat stress worsens the performance through the physiologic changes in the body of the poultry. This study was designed to investigate the effect of Thymus vulgaris and Mentha pulegium powders on performance, carcass characteristics and some blood parameters of broiler chickens under heat stress. Two hundred one-day-old male Ross chicks were used in a completely randomized design with 4 treatments and 5 replicates each (10 birds for each replicate pen). Treatments were the control diet, 0.5% Mentha pulegium, 0.5% Thymus vulgaris and 0.5% mixture of both Thymus vulgaris and Mentha pulegium. The results showed that body weight gain was increased by consumption of all the experimental treatments during the finisher and whole the experimental periods as compared to control. Thymus vulgaris or mixture of both plants caused the decreased feed conversion ratio. The consumption of all experimental treatments increased the abdominal fat but the increment due to Thymus vulgaris consumption was greater than that of Mentha pulegium or the mixture of both plants. Mentha pulegium increased the blood triglyceride as compared to the other treatments. Moreover, consumption of both plants decreased the blood urea. Furthermore the birds receiving Thymus vulgaris had the higher hematocrit in comparison with control and the Mentha pulegium received birds. Totally, the consumption of Thymus vulgaris and Mentha pulegium alone or together causes the better body weight gain and feed conversion ratio probably through the improvement in feed digestion. }, keywords = {Thymus vulgaris,Mentha pulegium,Feed conversion,Triglyceride,Weight gain}, title_fa = {بررسی تاثیر پودر گیاهان آویشن و پونه بر عملکرد، خصوصیات لاشه و برخی فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی}, abstract_fa = {    تنش گرمایی از طریق ایجاد تغییرات فیزیولوژیک در بدن باعث بدتر شدن عملکرد در طیور می‌گردد.  این تحقیق به منظور بررسی تأثیر پودر گیاهان آویشن و پونه در جیره‌ی جوجه‌های گوشتی بر عملکرد، خصوصیات لاشه و برخی فراسنجه‌های خونی در شرایط تنش گرمایی دوره‌ای صورت گرفت.  دویست قطعه جوجه‌ی نر یک روزه سویه‌ی راس در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار به ازای هر تیمار (10 جوجه در هر تکرار) استفاده شد.  تیمارهای آزمایشی شامل جیره‌ی شاهد، 5/0 درصد پونه، 5/0 درصد آویشن و 5/0 درصد مخلوط آویشن و پونه بودند.  نتایج نشان داد که وزن‌گیری در دروه‌ی پایانی و کل دوره با مصرف همه‌ی تیمارهای آزمایشی در مقایسه با شاهد افزایش پیدا می‌نماید (05/0P<).  مصرف آویشن و مخلوط آویشن و پونه باعث کاهش ضریب تبدیل خوراک شدند (05/0P<).  مصرف همه‌ی تیمارهای آزمایشی منجر به افزایش چربی حفره‌ی بطنی گردید ولی میزان افزایش ناشی از مصرف آویشن بالاتر از مقدار مربوط به پونه و یا مخلوط پونه و آویشن بود (05/0P<).  مصرف پونه به تنهایی میزان تری‌گلیسرید خون را در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی افزایش داد (05/0P<).  هم‌چنین مصرف آویشن و پونه باعث کاهش اوره خون گردید (05/0P<).  به علاوه جوجه‌های دریافت کننده‌ی آویشن هماتوکریت بالاتری در مقایسه با جوجه‌های دریافت کننده‌ی تیمار شاهد و دریافت کننده‌ی پونه داشتند (05/0P<).  به طور کلی مصرف مجزا یا توام پودر آویشن و پونه احتمالاً از طریق بهبود هضم خوراک و هم‌چنین کاهش آسیب‌های کلیوی باعث بهبود وزن‌گیری و ضریب تبدیل خوراک می‌گردد. }, keywords_fa = {آویشن,پونه,ضریب تبدیل خوراک,تری گلیسرید,وزن گیری}, url = {https://www.ivj.ir/article_13014.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_13014_cee0ff7bb863abf9edf01f3aeb201e5f.pdf} }