@article { author = {Mosallami, Sahar and Parsaeimehr, Mahnoosh and Ahmadi-hamedani, Mahmood and Jebelli Javan, Ashkan and Moezifar, Melika}, title = {Effect of probiotic Lactobacillus plantarum ktbs2 on serum total oxidant and antioxidant, oxidative stress index and some biochemical parameters in induced diabetic rats}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {16}, number = {3}, pages = {94-105}, year = {2020}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {10.22055/ivj.2019.172538.2120}, abstract = {    This study aimed to investigate the effect of probiotic Lactobacillus plantarum isolated from traditional Semnan cheese on serum total oxidant and antioxidant status, oxidative stress index and some biochemical parameters in streptozotocin-induced diabetic rats.  Twenty-four male Wistar rats were randomly divided into four groups (six rats in each group) including; negative control, positive control (diabetic control), probiotic control and diabetic rats received Lactobacillus plantarum suspension at a dose of 108 CFU / ml by gavage. Lactobacillus plantarum bacteria identification was performed by mMRS culture and isolation of single colonies and the use of specific biochemical tests and molecular identification of lactobacilli based on the amplification of 16s rRNA gen using polymerase chain reaction (PCR). Hyperglycemia was induced in 12 male rats by intraperitoneal injection of streptozotocin (65mg/kg) (diabetic untreated, and diabetic-probiotic groups). The healthy and diabetic rats treated by probiotic in groups 3 and 4 received probiotic on the 6th day of the study (five days after STZ injection). Fasting blood sugar (FBS) was monitored on days 0 (primary blood glucose), 6 and 21 of the experiment, and serum lipid profile and total oxidant, and antioxidant parameters and oxidative stress index of the rats were measured at the end of the experiment. The results of this study showed that Lactobacillus plantarum suspension at a dose of 108 CFU / ml doses in treated diabetic rats significantly decreased (p < 0.05) fasting blood glucose, triglyceride, total oxidant parameter and the oxidative stress index compared to the control group. For the first, the results of this study indicated that probiotic lactobacillus plantarum isolated from Semnan traditional cheese had the potential to reduce hyperglycemia, dyslipidemia and oxidative stress in streptozotocin-induced diabetic rats. }, keywords = {Diabetes,lactobacillus.plantarum,Blood glucose,lipid profile,oxidative stress}, title_fa = {تأثیر پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم سویه Ktbs2 بر ظرفیت اکسیدانی و آنتی‌اکسیدانی تام سرم، اندیس استرس اکسیداتیو و برخی پارامترهای بیوشیمیایی در موش‌های صحرایی دیابتی}, abstract_fa = {    این مطالعه به منظور بررسی تأثیر پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم جدا شده از پنیر سنتی سمنان بر وضعیت اکسیدانی و آنتی­اکسیدانی تام سرم، اندیس استرس اکسیداتیو و برخی پارامترهای بیوشیمیایی سرم در موشﻫﺎی ﺻﺤﺮاﯾﯽ دﯾﺎﺑﺘﯽ ﺷﺪه ﺑﺎ اﺳﺘﺮﭘﺘﻮزوﺗﻮﺳﯿن، انجام ­شد.  در این مطالعه تجربی 24 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به چهار گروه (شش رت در هر گروه) شامل گروه­ سالم، دیابتی تیمار نشده، سالم پروبیوتیکی و گروه دیابتی تیمار شده با 1 سی­سی سوسپانسیون لاکتوباسیلوس پلانتارم با دوز CFU/ml 108توزیع شدند.  جداسازی و شناسایی باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم از پنیر سنتی سمنان پس از کشت نمونه­ی پنیر در محیط mMRS و جدا کردن کلونی تک و انجام آزمایش­های بیوشیمیایی اختصاصی شناسایی لاکتوباسیل­ها، انجام شد و پس از انجام واکنش زنجیره­ای پلیمراز و تعیین توالی ژنوم srRNA 16 سویه ktbs2 شناسایی گردید.  دیابت در 12 سر موش صحرایی از گروه دیابتی تیمار نشده و دیابتی تیمار شده با از طریق تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین (mg/kg65) القا شد.  به موش­های صحرایی گروه­های سالم پروبیوتیکی و دیابتی تیمار شده با پروبیوتیک روزانه از روز ششم به مدت 21 روز از طریق گاواژ پروبیوتیک تجویز شد.  قند خون ناشتا در روز­های صفر (قند خون اولیه)، روز ششم (5 روز پس از القاء دیابت) و 21 روز پس از آن (قند خون نهایی)، پروفایل چربی، پارامتر­های اکسیدانی و آنتی­اکسیدانی تام سرم و اندیس استرس اکسیداتیو در انتهای دوره­ی آزمایش اندازه­گیری شدند.  نتایج نشان داد تجویز سوسپانسیون لاکتوباسیلوس پلانتارم به موش­های صحرایی دیابتی شده به طور معنی­داری باعث کاهش قندخون ناشتا، تری­گلیسیرید، شرایط اکسیدانی تام و اندیس استرس اکسیداتیو نسبت به گروه دیابتی تیمار نشده گردید نتایج مطالعه­ی حاضر برای اولین بار نشان داد که لاکتوباسیلوس پلانتارم سویه 2ktbs  جدا شده از پنیر سنتی سمنان توانایی کاهش هیپرگلیسمی، دیس لیپیدمی و استرس اکسیداتیو را در موش­های صحرایی دیابتی شده داشت.}, keywords_fa = {دیابت,لاکتوباسیلوس پلانتاروم,گلوکز خون,پروفایل لیپیدی,استرس اکسیداتیو}, url = {https://www.ivj.ir/article_120230.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_120230_5ebbdf4f177c61c2ab817f340444167a.pdf} }