اثرات تانن اسپرس عمل‌آوری شده با آب یا اوره برجمعیت میکروبی شکمبه، فراسنجه‌های تولید گاز و تخمیربرون‌تنی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته دکترای تغذیه دام، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

3 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

4 استادیار پژوهشی تغذیه دام، موسسه علوم دامی کشور، کرج

چکیده

این آزمایش با هدف اثر اسپرس آبی و دیم عمل‌آوری شده با آب یا اوره بر جمعیت میکروبی شکمبه، فراسنجه‌های تولیدگاز و خصوصیات تخمیر برون‌تنی انجام شد.تیمارها شامل علوفه اسپرس عمل‌آوری شده (با آب یا اوره) و بدون عمل‌آوری بودند. داده‌های روش گاز در قالب طرح اندازه‌گیری‌های تکرارشونده و سایر داده‌ها در قالب طرح کامل تصادفی آنالیز شد. نتایج نشان داد عمل‌آوری با اوره و آب باعث کاهش درصد ماده خشک شد. بیشترین میزان درصد پروتئین خام مربوط به عمل‌آوری با اوره(25/14درصد) بود. اثر عمل‌آوری با آب و اوره بیشترین درصد کاهش ترکیبات فنولی، تانن‌کل و تانن‌متراکم را در اسپرس آبی داشت (05/0>P). نتایج نشان داد اسپرس آبی عمل‌آوری شده با آب و اوره دارای پتانسیل تولیدگاز و نرخ تولید گاز بالاتری بود. افزایش گاز تولیدی در تیمارهای عمل‌آوری اسپرس‌آبی با آب یا اوره نشان ‌دهنده اثر تانن-زدایی عمل‌آوری با آب یا اوره بر اسپرس بود. بیشترین و کمترین میزان ماده آلی هضم شده واقعی مربوط به تیمارهای اسپرس آبی عمل‌آوری با آب و اسپرس دیم بدون عمل‌آوری (به ترتیب با 296 و 105میلی‌گرم) بود. در مورد فاکتور جداکننده تیماراسپرس آبی عمل‌آوری با آب (01/6 میلی‌لیتر بر میلی گرم) اختلاف معنی‌دار ‌با دیگر تیمارها داشت(05/0>P). کمترین و بیشترین غلظت نیتروژن آمونیاکی به ترتیب مربوط به اسپرس دیم بدون عمل‌آوری و اسپرس آبی و دیم عمل‌آوری شده با اوره بود (05/0>P). اثر تیمارها بر جمعیت کل باکتری‌های شکمبه، باکتری‌های سلولولایتیک و پروتوزوآها معنی‌دار شد (05/0< P). تانن اسپرس موجب کاهش تولید گاز در کل فرآیند تخمیر شکمبه در پایان انکوباسیون شد. در مجموع، عمل‌آوری اسپرس با آب و اوره موجب تغییر جمیت باکتری‌های کل، سلولولیتیک، پروتوزوآها و در نهایت افزایش سنتز توده میکروبی شد. به طور کلی عمل‌آوری اسپرس با آب روش موفق و ارزان‌تری نسبت به روش استفاده از اوره بوده و قابل توصیه می‌باشد.

کلیدواژه‌ها


مجیدی، محمدمهدی و ارزانی، احمد (1383). مطالعه روابط بین صفات مورفولوژیک، زراعی و کیفی در توده­های اسپرس (Onobrychis viciifolia)، مجله پژوهش­های تولیدات گیاهی، جلد 16، شماره 2، صفحات 159-172.

یوسفی، بایزید و جعفری، علی­اشرف (1393). ارزیابی خصوصیات کمی و کیفی علوفه اکوتیپ­های بومی اسپرس زراعی(Onobrychis viciifolia) در شرایط آبی ودیم کردستان. فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران، جلد 21، شماره 3، صفحات 549-561.

Al-Dobaib, S.N. (2009). Effect of different levels of quebracho tannin on nitrogen utilization and growth performance of Najdi sheep fed alfalfa (Medicago sativa) hay as a sole diet. Animal Science, 80:532-541.

AOAC. (2007). Official Methods of Analysis.16thed. Association of Official Analytical Chemisis.Arlington,VA.

Baah, J., Ivan, M., Hristov, A.N., Koenig, K.M., Rode, L.M., and McAllister, T.A. (2007). Effects of potential dietary antiprotozoal supplements on rumen fermentation and digestibility in heifers. Animal Feed Science and Technology, 137: 126-137.

Beever, D.E. and Siddons, R.C. (1986). Digestion and metabolism in the grazing ruminant. In: Milligan, L.P., Grovum, W.L. and Dobson, A. Control of digestion and metabolism in ruminants. Prentice-Hall. Englewood.

Ben Salem, H.; Saghrouni, L. and Nefzaoui, A. (2005).  Attempts to deactivate tannins in fodder shrubs with physical and chemical treatments. Animal Feed Science and Technology, 122: 109-121.

Benchaar, C.; McAllister, T.A. and Chouinard, P.Y. (2008). Digestion, ruminal fermentation, ciliate protozoal populations, and milk production from dairy cows fed cinnamaldehyde, quebracho condensed tannin, or Yucca schidigera saponin extracts. Journal Dairy Science, 91, 4765-4777.

Blummel, M. and Ørskov, E.R. (1993). Comparison of in vitro gas production and nylon bag degradability of roughages in predicting feed intake in cattle. Animal Feed Science and Technology, 40: 109-119.

Blümmel, M.; Makkar, H.P.S. and Becker, K. (1997). In vitro gas production: a technique revisited. Animal Physiology and  Animial Nutrition, 77: 24-34.

Broderick, G.A. and Kang, J.H. (1980). Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal Dairy Science, 63: 64-75.

Dehority, B.A.; Tirabasso, P.A. and Grifo, A.P. (1989). Most probable number procedure for enumerating ruminal bacteria, including the simultaneous estimation of total and cellulolytic numbers in one medium. Applied and Environmental Microbiology ,55: 2789.

El Fadil, E.B. and El Tinay, A.H. (1993). Effect of soaking in water or in sodium carbonate on tannin content and in vitro protein digestibility of sorghum cultivars. International Journal of Food Science and Technology, 28: 389-395.


 

 

France, J.; Dijkstra, J.; Dhanoa, M.S.; Lopez, S. and Bannink, M. (2000). Estimating the extent of degradation of ruminant feeds from a description of their gas production profile observed in vitro: derivation of models and other mathematical considerations. British Journal of Nutrition, 83: 143-150.

Jones, G.A.; McAilister, T.A.; Muir, A.D. and Cheng, J. (1994). Effects of sainfoin (Onobrychis viciifolia) condensed tannins on  growth and proteolysis by four strains of ruminal bacteria. Applied Environment Microbiology, 60: 1374-1378.

Khafipour, E.; Krause, D.O. and Plaizier, J.C. (2009). Alfalfa pellet-induced subacute ruminal acidosis in dairy cows increases bacterial endotoxin in the rumen without causing inflammation. Journal Dairy Science, 92:1712–1724.

Khalilvandi-Behroozyar, H.; Dehghan-Banadaki, M. and RezaYazdi, K. (2009). Removal of tannins can cause improvements in ruminal cell wall degradation and total tract apparent NDF digestibility of Sainfoin (Onobrychis vicifolia). EAAP Annual Meeting, Barcelona, Spain, P: 589.

Koch, D.W.A.; Detzenko, D. and Hinze, G.D. (1972). Influence of three cutting systems on the yield, water use efficiency and forage quality of sainfoin. Agronomy, 64: 463-467.

Mahala, A.G. and Fadel Elseed, A.N.M.A. (2007). Chemical composition and in vitro gas production characteristics of six fodder trees leaves and seeds. Resarch Journal of Agriculture  and BioScience, 3(6): 983-986.

Makkar, H.P.S.; Blümmel, M. and Becker, K. (1995). In vitro effects and interactions of tannins and saponins and fate of tannins in the rumen. Journal of the Science of Food and Agriculture. 69: 481-493.

Makkar, H.P.S. (2003). Quantification of tannins in tree and shrub foliage. In: Makkar,H.P.S. (Ed.), A Laboratory Manual. Kluwer Academic Publishers, P: 102.

Makkar, H.P.S. (2010). In vitro screening of feed resources for efficiency of microbial protein synthesis. In: Vercoe, P.E., Makkar,H.P.S. and Schlink, A.C. (eds.) In vitro screening of plant resources for extra-nutritional attributes in ruminants: Pp: 107-144. Nuclear and Related Methodologies. IAEA, Dordrecht, the Netherlands.

Makkar, H.P.S. and Singh, B. (1993). Effect of storage and urea addition on detannification and in sacco dry matter digestibility of mature oak (Quercus incana) leaves. Animal Feed Science and Technology, 41: 247-259.

McAllister, T.A.; Bae, H.D.; Yanke, L.J.; Cheng, K.J. and Muir, A. (1994). Effect of condensed tannins from birdsfoot trefoil on endoglucanase activity and the digestion of cellulose filter paper by ruminal fungi. Canadian Journal Microbiology, 40: 298-305.

McSweeney, C.S.; Palmer, B.; McNeill, D.M. and Krause, D.O. (2001). Microbial interactions with tannins: nutritional consequences for ruminants. Animal Feed Science and Technoogy, 91: 83-93.

Menk, K.H. and Stingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development, 28: 7-55.

Min, B.R.; Attwood, G.T.; Reilly, K.; Sun, W.; Peters, J.S.; Barry, T.N. and McNabb, W.C. (2002). Lotus corniculatus condensed tannins decrease in vivo populations of proteolytic bacteria and affect nitrogen metabolism in the rumen of sheep. Canadian Journal Microbiology, 48: 911-­921.

Min, B.R.; Barry, T.N.; Attwood, G.T. and McNabb, W.C. (2003). The effect of condensed tannins on the nutrition and health of ruminants fed fresh temperate forages: a review. Animal Feed Science and Technology, 106: 3-19.

Molan, A.L.; Hoskin, S.O.; Barry, T.N. and McNabb, W.C. (2000). Effect of condensed tannins extracted from four forages on the viability of the larvae of deer lungworms and  gastrointestinal nematodes. The Veterinary Record, l47: 44-48.

Niderkorn, V.; Mueller-Harvey, I.; Le Morvan, A. and Aufrère, J. (2012). Synergistic effects of mixing cocksfoot and sainfoin on in vitro rumen fermentation. Role of condensed tannins. Animal Feed Science and Technology, 178: 48-55.

NRC. (2007). Nutrient Requirements of Sheep.7threv. Ed. Natl. Acad. Sci. National Research Council. Washington.

Obispo, N.E. and Dehority, B.A. (1992). A most probable number method for enumeration of rumen fungi with studies on factor affecting their concentration in the rumen. Journal of Microbiology Methods, 16: 259-270.

Patra, A.K. and Saxena, J. (2009). Dietary Phytochemicals as rumen modifiers: a review of
the effects on microbial populations. Nutrition Research Reviews, 22 (2): 204-219.

SAS. (2003). SAS User's Guide.Version 9.1. Statistical Analysis Systems Institute. SAS Institute Inc., Cary, NC.

Scharenberg, A.; Arrigo, Y.; Gutzwiller, A.; Wyss, U.; Hess, H.; Kreuzer, M. and Dohme, F. (2007). Effect of feeding dehydrated and ensiled tanniniferous sainfoin(Onobrychis viciifolia) on nitrogen and mineral digestion and metabolism of lambs. Archives of Animal Nutrition, 61: 390-405.

Smoliak, S.; Ditterline, R.L.; Majerus, M.E.; Scheetz, J.C.; Holzworth, L.K.; Sims, J.R. et al. (1993). Plant species: 8–169. In: Baldridge, D.E. and Lohmiller, R.G. (Eds.). Montana Interagency Plant Materials, Handbook for Forage Production, Conservation, Reclamation, and Wildlife. Montana State University.

Tanner, G.J.; Moore, A.B. and Larkin, P.J. (1994). Proanthocyanidins inhibit hydrolysis of leaf proteins by rumen microflora in vitro. British Journal of Nutrition, 71: 947-958.

Theodoridou, K.; Aufrère, J.; Niderkorn, V.; Andueza, D.; Le Morvan, A.; Picard, F. and Baumont, R. (2011). In vitro study of the effects of condensed tannins in sainfoin on the digestive process in the rumen at two vegetation cycles. Animal Feed Science and Technology, 170: 147-159.

Turgut, L. and Yanar, M. (2004). In situ dry matter and crude protein degradation kinetics of some forages in Eastern Turkey. Small Ruminant Research, 52: 217-222.

Van Soest, P.J.; Robertson, J.B. and Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal Dairy Science, 74: 3583-3597.

Vasta, V.; Yanez-Ruiz, D.R.; Mele, M.; Serra, A.; Luciano, G.; Lanza, M. et al. (2010). Bacterial and protozoal communities and fatty acid profile in the rumen of sheep fed a diet containing added tannins. Applied and Environmental Microbiology, 76(8): 2549-2555.