بررسی تأثیر منابع کروم بر غلظت هورمون‌های تیروئیدی و برخی فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی تحت تنش فیزیولوژیکی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران

2 دانشیار گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران

3 استادیار سازمان پژوهش های علمی و صنعتی، تهران، ایران

چکیده

    این مطالعه به منظور بررسی تأثیر منابع کروم بر غلظت هورمون­های تیروئیدی و برخی فراسنجه­های خونی جوجه‌های گوشتی در شرایط تنش فیزیولوژیکی انجام شد.  از 216 قطعه جوجه­ی گوشتی (جنس نر) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار، 3 تکرار و 12 قطعه پرنده در هر تکرار در یک آزمایش فاکتوریل 3×2 با دو وضعیت تنش (بدون تنش، تنش) و سه سطح افزودنی (بدون افزودنی، 2000ppb کروم-متیونین و 2000ppb کروم-متیونین آسیاب شده) استفاده شد.  از افزودن دگزامتازون به جیره (5/1میلی­گرم در کیلوگرم جیره) به مدت یک هفته (18-24 روزگی) برای ایجاد تنش فیزیولوژیکی استفاده­ شد.  پرندگان با جیره­های حاوی کروم از روز شروع آزمایش (18 روزگی) تا انتهای دوره، تغذیه شدند.  در سنین 24 و 46 روزگی از دو پرنده در هر تکرار از طریق ورید بال خون­گیری به عمل آمد و غلظت گلوکز و لیپیدهای خون، کورتیزول، تیروکسین (T4)، تیری­یدوتیرونین (T3)، در نمونه­های خون اندازه­گیری شد.  نتایج نشان داد که تنش فیزیولوژیکی موجب کاهش غلظت هورمون­های تیروئیدی، غلظت گلوکز خون و لیپیدهای سرم و غلظت هورمون کورتیزول شد.  در پرندگان تحت تنش استفاده از جیره­ی حاوی کروم متیونین  به طور معنی­داری باعث کاهش کلسترول خون شد.  مکمل نمودن جیره­ی پرندگان با منابع کروم باعث افزایش غلظت هورمون تیروکسین (T4) شد.  در پرندگانی که تنش را تجربه کرده بود، مصرف کروم متیونین آسیاب شده توانست غلظت کورتیزول را به طور معنی­داری کاهش دهد.  بر اساس نتایج حاصل، افزودن ppb2000 کروم از منابع مختلف باعث کاهش اثرات تنش فیزیولوژیکی بر غلظت هورمون­ها و کلسترول در پرندگان تحت تنش فیزیولوژیک می­شود.

کلیدواژه‌ها


Aengwanich, W., & Chinrasri, O. (2003). Effect of dexamethasone on differential white blood cell counts and heterophil/lymphocyte ratio in Japa-nese quails (Coturnix coturnix japonica). Song-klanakarin Journal of Science and Technology, 25: 183-189.
Anderson R. A., & Kozlovsky A. S. (1985). Chromium intake, absorption and excretion of subjects consuming self-selected diets. The American Journal of Clinical Nutrition, 41: 1177-1183.
Barzegar Yarmohammadi A., Sharifi S. D., & Mohammadi-Sangcheshmeh A. (2020). Efficacy of dietary supplementation of nanoparticles-chromium, chromiummethionine and zinc-proteinate, on performance of Japanese quail under physiological stress. Italian Journal Of Animal Science, 19: 1123-1134.
Bernjian, A., Sharifi, S. D., Mohammadi Sang Cheshmeh, A., & Ghazanfari, S. (2018). Effect of chromium nanoparticles on physiological stress induced by exogenous dexamethasone in japanese quails. Biologycal Trace Element Researh, 184: 474–481.
Cole, T., Wilcox, H., & Heimberg, M. (1982). Effects of adrenalectomy and dexamethasone on hepatic lipid metabolism. Journal of Lipid Research, 23: 81-91.
Foucaud, L., Niot, I., Kanda, T., & Besnard, P. (1998). Indirect dexamethasone down-regulation of the liver fatty acid-binding protein expression in rat liver. Biochimistry Biophysic Acta (BBA)-Lipids Lipid Metabolism, 1391(2):204–212.
Ebrahimnazhad, Y., & Ghanbari, S. (2014). The effect of dietary chromi-um supplementation on blood biochemical parameters of broilerchicks. Greener Journal of Biollogycal Scieince, 4:098–102.
Gao, J., Lin, H., Song, Z., & Jiao, H. (2008). Corticosterone alters meat quality by changing pre-and postslaughter muscle metabolism. Poultry Science, 87: 1609-1617.
Hassanzadeh, M., Moghimi Niaki, A. A., Babapour, V., Mohit, A., & Mirzaie, S. (2016). A study of the employment of melatonin supplementation and darkness regime on reducing the negative effects of acute heat stress and mortality in broiler chickens. Iranian Journal of Veterinary Medicine, 10: 7-17.
Hu, X., Guo, Y., Huang, B., Zhang, L., Bun, S., Liu, D. et al. (2010). Effect of corticosterone administration on small intestinal weight and expression of small intestinal nutrient transporter mRNA of broiler chickens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 23: 175-181.
Jingjing, X., Li, T., Lin, L., Liyang, Z., Xi, L., Hsiao-Ching, L. et al. (2015). Effects of acute and chronic heat stress on plasma metabolites, hormones and oxidant status in restrictedly fed broiler breeders Poultry Science, 63: 66-69.
Lee, D. N., Wu, F. Y., Cheng, Y. H., Lin, R. S., & Wu, P. C. (2003). Effects of dietary chromium picolinate supplementation on growth performance and immune responses of broilers. Asian Australasian Journal of Animal Sciences, 16: 227-233.
Li, Y., Cai, H., Liu, G., Dong, X., Chang, W., Zhang, S. et al. (2009). Effects of stress simulated by dexamethasone on jejunal glucose transport in broilers. Poultry Science, 88, 330-337
Lien, T., Horng, Y., & Yang, K., (1999). Performance, serum characteristics, carcase traits and lipid metabolism of broilers as affected by supplement of chromium picolinate. British Poultry Science, 40, 357-363.
Lin, H., Sui, S., Jiao, H., Buyse, J., & Decuypere, E. (2006a). Impaired development of broiler chickens by stress mimicked by corticosterone exposure. Comparative Biochemistry and Physiology, Part A: Molecular and Integrative Physiology, 143, 400-405
Lin, H., Decuypere, E., & Buyse, J. (2006b). Acute heat stress induces oxidative stress in broiler chickens. Comparative biochemistry and physiology part a: Molecular and Integrative Physiology, 144, 11-17.
Mirfendereski, E., & Jahanian, R. (2015). Effects of dietary organic chromium and vitamin C supplementation on performance, immuneresponses, blood metabolites, and stress status of laying hens subjected to high stocking density. Poultry Science, 94, 281–288.
Moeini, M. M., Bahrami, A., Ghazi, S., & Targhibi, M. R. (2011). The effect of different levels of organic and inorganic chromium supplementation on production performance, carcass traits and some blood parameters of broiler chicken under heat stress condition. Biological Trace Element Research, 144, 715-724.
Odihambo Mamma, J., Thaxton, J., Vizzier-Thaxton, Y. & Dodson, W. (2006). Physiological stress in laying hens. Poultry Science, 85: 761-769.
Ognik, K., & Sembratowicz, I. (2012). Stress as a factor modifying the metabolism in poultry. a review. Annals universities marine curie-skłodowska. Section eye: Zootechnica, 30.
Pechova, A., & Pavlata, L. (2007). Chromium as an essential nutrient: A review. Veterinarni Medicina-Praha, 52: 1-6.
Puvadolpirod, S., & Thaxton, J. (2000). Model of physiological stress in chickens 1. Response parameters. Poultry Science, 79: 363-369.
Sahin, K., Sahin, N., Onderci, M., Gursu, F., & Cikim, G. (2002). Optimal dietary concentration of chromium for alleviating the effect of heat stress on growth, carcass qualities, and some serum metabolites of broiler chickens. Biological Trace Element Research, 89: 53-64.
Sirirat, N., Lug, J. J., Hung, A. T. Y., Chin, S. Y., & Lien, T. F. (2012). Effects different levels of nanoparticles chromium picolinate supplementation on growth performance, mineral retention, and immune responses in broiler chickens. Journal of Agricultural Science, 4, 48-58.
Smith, M., & Teeter, R. (1987). Potassium balance of the 5 to 8-week-old broiler exposed to constant heat or cycling high temperature stress and the effects of supplemental potassium chloride on body weight gain and feed efficiency. Poultry Science, 66, 487-492.
Zhao, L., Zeng, J., Sun, S., Ding, H., Loud, H., & Li, W. (2009). Chromium (iii) nanoparticles affect hormone and immune responses in heat-stressed rats. Biological trace element research, 129, 157-169.
Taha, N. M, Mandour A. A., & Habeila, O. H. (2013). Biochemical effect ofchromium element on lipid profile of broilers. Alex Journal of Veterinary Science, 39, 74–81
Toghyani, M., Toghyani, M., Shivazad, M., Gheisari, A. and Bahadoran, R. (.2012). Chromium supplementation can alleviate the negative effects of heat stress on growth performance, carcass traits, and meat lipid oxidation of broiler chicks without any adverse impacts on blood constituents. Biological trace element research, 146, 171-180.
Virden, W. & Kidd, M. (2009). Physiological stress in broilers: Ramifications on nutrient digestibility and responses. Journal of applied poultry research, 18: 338-347.
Vincent, J. B. (2001). The bioinorganic chemistry of chromium (III). Polyhedron, 20(1),1–26.