تعیین دوزاژ بهینه بالینی فلورفنیکل خوراکی در ماهیان قزل آلای رنگین کمان دچار استرپتوکوکوزیس/ لاکتوکوکوزیس تجربی و بررسی باقیمانده دارویی در کبد و ماهیچه آنها

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری تخصصی بهداشت آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز ، شیراز، ایران

2 دانشیار گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز ، شیراز، ایران

3 دانشیار گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

بروز پدیده­ی مقاومت به آنتی­بیوتیک­ها در عوامل باکتریایی بیماری­زا در پی مصرف بی­رویه از یک سو و اهمیت به کار گیری آنتی­بیوتیک­ها در همه­گیری­های همراه با شکست­های سنگین اقتصادی از سویی دیگر، سبب شده است تا یافتن دوز بهینه­ی بالینی اهمیت خاصی داشته باشد.  پژوهش حاضر با هدف تعیین دوزاژ بهینه­ی بالینی آنتی­بیوتیک به روش خوراکی در ماهیان قزل­آلای رنگین­کمان مبتلا به بیماری استرپتوکوکوزیس/ لاکتوکوکوزیس و همچنین ردیابی باقیمانده­ی دارویی در کبد و ماهیچه­ی آن­ها انجام شد.  بدین منظور، نخست میانه­ی دوز کشنده (LD50) باکتری­های استرپتوکوکوس اینیایی و لاکتوکوکوس گارویه برای ماهیان به کمک ثبت تلفات روزانه و محاسبه رگرسیون پروبیت به دست آمد.  این دوزها برای آزمایش تعیین میانه­ی دوز مؤثر (ED50) در گروه­های کنترل و تحت درمان خوراکی با دوزاژهای mg/kg-1 BW 5، 10، 20 و 40 فلورفنیکل به مدت 10 روز متوالی به کار گرفته شدند.  1، 5 و 10 روز پس از دوره­ی درمانی، از کبد و ماهیچه­ی ماهیان نمونه­برداری شده و پس از مراحل آماده­سازی و تهیه­ی استانداردها، سنجش غلظت باقیمانده­ی دارویی از طریق کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) انجام شد.  مقادیر ED50 فلورفنیکل خوراکی برای L. garvieae و S. iniae به ترتیب برابر با mg/kg BW 52/14 و 49/15 به مدت 10 روز متوالی به دست آمد.  بیشینه­ی حد باقیمانده (MRL) در روز دهم نمونه­برداری در کبد و ماهیچه به ترتیب µg/g BW (064/0±)461/0 و (103/0±)622/0 و به طور معنی­داری کم­تر از مقدار مجاز استاندارد آژانس اروپایی ارزیابی محصولات دارویی بود.  دوزاژ بهینه­ی بالینی فلورفنیکل در ماهیان مبتلا به این بیماری معادل میانگین میانه­ی دوز مؤثر دارو برابر با mg/kg BW 15 برای 10 روز متوالی شناخته شده است که پس از به کارگیری این دوزاژ حداقل 10 روز زمان لازم است تا مصرف کننده بتواند از این ماهیان استفاده خوراکی کند.

کلیدواژه‌ها


Akhlaghi, M. and Mahjor, A.A. (2004). Some histopathological aspects of streptococcusis cultured rainbow trout. Bulletin of The European Association of Fish Pathologists, 24(3): 132-136.

Akhlaghi, M. (2010). Common bacterial diseases in aquaculture, health management and prevention. 1st ed. Shiraz University Press, Shiraz, Pp. 57-63. (In Persian)

Alishahi, M.; Soltani, M. and Zargar, A. (2009). Bacteriological study of Grass carp (Ctenopharyngodon idella) mortality in Khuzestan province. Iranian Veterinary Journal, 5(1): 25-34. (In Persian)

Ansari, M., Raissy, M. and Rahimi, E. (2014). Determination of florfenicol residue in rainbow trout muscles by HPLC in Chaharmahal va Bakhtiari Province, Iran. Comparative Clinical Pathology, 23(1): 61–62. https://doi.org/10.1007/s00580-012-1570-y.

Austin, B. and Austin, D.A. (2007). Bacterial fish pathogens, diseases of farmed and wild fish. 4th ed. Springer Praxis Publishing, Chichester, Pp: 234-256.

Badr, M.O.T.; Hashem, M.A. and Elmandrawi, S.A. (2012). Clinicopathological studies on some antibiotics used in Nile tilapia with Streptococcus iniae. Journal of American Science, 8(12): 1057-1070.

Bowker, J.D.; Ostland, V.E.; Carty, D. and Bowman, M.P. (2010). Effectiveness of Aquaflor (50% florfenicol) to control mortality associated with Streptococcus iniae in freshwater-reared subadult sunshine bass. Journal of Aquatic Animal Health, 22: 254-265. https://doi.org/10.1577/H09-010.1, PMID: 21413510.

Bowser, P.R.; Kosoff, R.E.; Chen, C.Y.; Wooster, G.A.; Getchell, R.G.; Craig, J.L. et al. (2009). Florfenicol residues in Nile tilapia after 10-d oral dosing in feed: effect of fish size. Journal of Aquatic Animal Health, 21: 14-17. https://doi.org/10.1577/H08-014.1, PMID: 19485121.

Boyacioglu, M.; Kum, C.; Kirkan, S.; Sekkin, S.; Parin, U.; Karademir, U. and Akar, F. (2015). Comparison of in vitro and in vivo antibacterial efficacy for the control of Flavobacterium psychrophilum in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fry: the first genotypical evidence in West Aegean region of Turkey. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 39: 314-321. https://doi.org/10.1577/H07-040.1, PMID: 19306614.

Eaton, A.; Clesceri, L. and Greenberg, A. (1999). Standard methods for the examination of water and wastewater. 20th ed. APHA, AWWA and WEF, Washington DC, Pp: 212, 315-318.

Fadaeifard, F.; Momtaz, H.; Rahimi, E. and Mirzakhani, A. (2012). Detection of Streptococcus iniae and Lactococcus garvieae by multiplex polymerase chain reaction (PCR) in some rainbow trout farms of Iran. African Journal of Biotechnology, 11(2): 260-263. https://doi.org/10.5897/AJB11.2651.

Fadaeifard, F.; Rahimi, E.; Raissy, M. and Faghani, M. (2015). Determination of florfenicol residues in the muscle and liver of cultured rainbow trout in Iran by ELISA. Journal of Chemical Health Risks, 5(4): 267-272.

FAO. (2012). Improving biosecurity through prudent and responsible use of veterinary medicines in aquatic food production. 2nd ed. FAO Fisheries and Aquaculture Technical Paper 547. Edited by: Bondad-Reantaso MG, Arthur RA, Subasinghe RP. Rome, Pp: 25-90.

FDA. (2014). FDA-Approved drugs for aquaculture in the USA. 5th ed. Kenilworth N.J., Pp: 4-11.

Gaikowski, M.P.; Wolf, J.C.; Schleis, S.M.; Tuomari, D. and Endris, R.G. (2013) Safety of florfenicol administered in feed to tilapia (Oreochromis sp.). Toxicologic Pathology. 41: 639-652. https://doi.org/10.1177/0192623312463986, PMID: 23104766.

Gaunt, P.S.; Endris, R.; Khoo, L.; Leard, A.T.; Jack, S.; Santucci, T. et al. (2003). Preliminary Assessment of the Tolerance and Efficacy of Florfenicol against Edwardsiella ictaluri Administered in Feed to Channel Catfish. Journal of Aquatic Animal Health, 15(3): 239-247. https://doi.org/10.1577/H03-022.

 

Gaunt, P.S.; Gao, D.; Sun, F. and Endris, R. (2011). Efficacy of Florfenicol for Control of Mortality Caused by Flavobacterium columnare Infection in Channel Catfish. Journal of Aquatic Animal Health, 22: 115-122. https://doi.org/10.1577/H09-057.1, PMID: 20848886.

Jangaran Nejad, A.; Peyghan, R.; Najafzadeh Varzi, H. and Shahriyari, A. (2017). Florfenicol pharmacokinetics following intravenous and oral administrations and its elimination after oral and bath administrations in common carp (Cyprinus carpio). Veterinary Research Forum. 8(4): 327-331. PMID: 29326792.

Matthews, M.D.; James, D.; Bowker, J.D.; Carty, D.J.; Wandelear, N.; Bowman, M.P. et al. (2013). Efficacy of Aquaflor (50% Florfenicol)–Medicated Feed to Control Mortality Associated with Flavobacterium columnare Infection in Florida Largemouth Bass and Bluegill. Nourth American Journal of Aquaculture, 75: 385-392. https://doi.org/10.1080/15222055.2013.786006.

Meinertz, J.R.; Hess, K.R.; Bernardy, J.A.; Gaikowski, M.P.; Whitsel, M. and Endris, R.G. (2014). Florfenicol residues in rainbow trout after oral dosing in recirculating and flow-through culture systems. Journal of Aquatic Animal Health, 26: 243-250. https://doi.org/10.1080/08997659.2014.945046, PMID: 25321636.

Meinertz, J.R. (2011). Depletion of florfenicol amine from the fillet tissue of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) maintained in a recirculating aquaculture system and treated with Aquaflor® medicated feed. Online Journal of Upper Midwest Environnmental Sciences Centre, 2: 13-18.

Michel, C.; Kerouault, B. and Martin, C. (2003). Chloramphenicol and florfenicol susceptibility of fishpathogenic bacteria isolated in France: comparison of minimum inhibitory concentration, using recommended provisory standards for fish bacteria. Journal of Applied Microbiology, 95: 1008–1015. PMID: 14633029.

Pourmolaie, B.; Eshraghi, H.R.; Haghighi, M.; Mortazavi, S.A. and Sharif Rohani, M. (2015). Pharmacokinetics of florfenicol administrated to rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) by oral gavages and medicated feed routes. Bulletin of Environment, Pharmacology and Life Science, 4(4): 14-17.

Raissy, M. and Moumeni, M. (2016). Detection of antibiotic resistance genes in some Lactococcus garvieae strains isolated from infected rainbow trout. Iranian Journal of Fisheries Science, 15(1): 221-229. https://doi.org/10.1111/1477-8947.00048.

Romero, J.; Feijoo, C.G. and Navarrete, P. (2012). Antibiotics in aquaculture – Use, abuse and alternatives  (Chapter 6). In: Health and Environment in Aquaculture. 2nd ed. Intech publishing, Santiago, Pp: 162-170.

Safaeian, S.; Moghaddam, Z.; Hosseiny, H. and Esmaili, A. (2014). Antibiotic resistance in isolated negative gram bacteria from intestinal organ of Anzali wetland wild common carp. Journal of Environmental Science and Technology, 15(4): 65-74. (In Persian)

Shahrani, M.; Raissy, M. and Tajbakhsh, E. (2014). Study of frequency and antimicrobial resistance of Lactococcus garvieae in rainbow trout fish in Chaharmahal va Bakhtiari Province. Biological Journal of Microorganism, 3(11): 71-78. (In Persian)

Sharifiyazdi, H.; Akhlaghi, M.; Tabatabaei, M. and Mostafavi Zadeh, S.M. (2010). Isolation and Characterization of Lactococcus garvieae from diseased rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) cultured in Iran. Iranian Journal of Veterinay Research, 11, 342-350. https://doi.org/10.22099/ijvr.2010.105.

Taheri Mirghaed, A.; Soltani, M.; Mahmoodi, Z. and Hosseini Shekarabi, S.P. (2016). Study of cultured rainbow trout contamination with Streptococcus iniae and Lactococcus garvieae in some fish markets of Tehran and Karaj. Journal of Food Hygiene, 6(1): 65-73. (In Persian)

Wang, C.Y.; Shie, H.S.; Chen, S.C.; Huang, J.P.; Hsieh, I.C. and Wen, M.S. (2007). Lactococcus garvieae infections in humans: possible association with aquaculture outbreaks. International Journal of Clinical Practice, 61(1): 68-73. https://doi.org/10.1111/j.1742-1241.2006.00855.x, PMID: 16704679.

Wang, J.; MacNeil, J.D. and Kay, J.F. (2011). Chemical analysis of antibiotic residues in food. 1st ed. John Wiley & Sons Inc. Publication, New York, Pp: 61-111.

Wang, W.; Dai, X.; Li, Z. and Meng, Q. (2009). Tissue Distribution and Elimination of Florfenicol in Topmouth Culter (Culter alburnus) after Oral Administration. Czech Journal of Food Science, 27(3): 216-221.

Yanong, R.P.E. and Francis-Floyd, R. (2006). Streptococcal infections of fish. 2nd ed. University of Florida/ IFAS Extension, Circular 57/FA057, Florida, Pp: 1-5.

Zamri-saad, M.; Amal, M.N.A.; Siti-Zahrah, A. and Zulkafli, A.R. (2014). Control and Prevention of streptococcusis in cultured tilapia in Malaysia: A review. Pertanika Journal of Tropical Agricultural Science, 37(4): 389-410. https://doi.org/10.1111/jfd.12125.