تأثیر پودر دانه گشنیز و آلفا- توکوفریل استات بر پاسخ ایمنی همورال، وضعیت آنتی‌اکسیدانی و برخی فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فسا

2 استاد بخش علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد – ایران

3 استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

4 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی اثرات پودر دانه­ی گشنیز و آلفا-توکوفریل استات بر پاسخ سیستم ایمنی، شاخص­های آنتی­اکسیدانی و برخی فراسنجه­های خونی جوجه­های گوشتی انجام شد.  تعداد 240 قطعه جوجه‌ی گوشتی یک روزه سویه­ی کاب 500 در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، سه تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع و تا سن 42 روزگی نگهداری  شدند.  تیمارها شامل، تغذیه شده با جیره­ی پایه بدون افزودنی (کنترل منفی)، جیره­ی پایه حاوی 250 میلی­گرم در کیلوگرم آلفا-توکوفریل استات (کنترل مثبت) و جیره­های پایه حاوی 3/0 و 6/0 درصد پودر دانه­ی گشنیز بودند.  در سنین 35 و 42 روزگی، دو پرنده از هر تیمار انتخاب شدند و از نظر پاسخ سیستم ایمنی همورال مورد ارزیابی قرار گرفتند.  میزان مالون­دی­آلدئید (MDA)، آنزیم­های آنتی­اکسیدانی پلاسما، تری‌گلیسیرید، کلسترول، HDL، LDL و VLDL در 42 روزگی اندازه­گیری شدند.  عیار آنتی­بادی تام و ایمنوگلوبولین M در پاسخ اولیه به تزریق SRBC در تیمارهایی که دانه­ی گشنیز و آلفا-توکوفریل­استات مصرف کرده بودند نسبت به گروه کنترل منفی بالاتر بود اما در پاسخ ثانویه تفاوت معنی­داری در بین گروه­ها مشاهده نشد.  استفاده از پودر دانه­ی گشنیز منجر به افزایش معنی­دار فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی سوپراکسیددیسموتاز و گلوتاتیون­پراکسیداز و کاهش مالون­دی­آلدئید پلاسمای خون جوجه­های گوشتی شد.  مقدار تری‌گلیسرید و کلسترول سرم خون در گروه­های تغذیه شده با پودر دانه­ی گشنیز و آلفا- توکوفریل­استات به طور معنی‌داری کم­تر از گروه کنترل منفی بود.  نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از سطوح 3/0 و 6/0 درصد دانه­ی گشنیز در جیره­ی جوجه­ی گوشتی سبب تقویت سیستم ایمنی، کاهش اکسیداسیون و تعادل فراسنجه­های خونی می­شود.

کلیدواژه‌ها


Abou-Elkhai, R.; Ahmed, H.A. and Selim, S. (2014). Effects of Black Pepper (PiPer Nigrum), Turmeric Powder (Curcuma Longa) and Coriander Seeds (Coriandrum Sativum) and Their Combinations as Feed Additives on Growth Performance, Carcass Traits, Some Blood Parameters and Humoral Immune Response of Broiler Chickens. Asian Australasian Journal of Animal Science 27: 847-854.

Al-Jaff, F.K. (2011). Effect of coriander seeds as diet ingredient on blood Parameters of broiler chicks raised under high ambient temperature. International Journal of Poultry Science 10: 82-86.

Al-Mashhadani, E.H.; Al-Jaff, F.K.; Hamodi, S.J. and Al-Mashhadani, H.E. (2011). Effect of coriander oil on broiler Performance and some Physiological traits under high ambient temperature. Pakistan Journal of Nutrition 10: 10-14.

Al-Snafi (2016). A review on chemical constituents and pharmacological activities of Coriandrum sativum. IOSR Journal of Pharmacy. 6 (7):17-42.

AOAC. (2005). Official Methods of Analysis. 18th ed. Association of Analytical Chemists, AOAC International, Arlington VA.

Ayinde, O.C.; Ogunnowo, S. and Ogedegbe, R.A. (2012). Influence of Vitamin C and Vitamin E on testicular zinc content and testicular toxicity in lead exposed albino rats. BMC Pharmacology & Toxicology, 10: 13-17.

Chithra, V. and Leelamma, S. (1999). Coriandrum sativum changes the levels of lipid peroxides and activity of antioxidant enzymes in experimental animals.  Indian Journal of Biochemistry and Biophysics,  36(1): 59-61.

Cheema, M.A.; Quresh, M.A. and Havenstein, G.B. (2003). A comparison of the immune response of a 2001 commercial broiler with a 1957 random bred broiler strain when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science, 82: 1519-1529.

Deepa, B. and Anuradha, C.V. (2001). Antioxidant potential of Coriandrum sativum L. Seed extract. Indian Journal of Experimental Biology, 49(1): 30-8.

Dhanapakiam, P.; Joseph, J.M.; Ramaswam, V.K.; Moorthi, M. and Kumar, A.S. (2008). The cholesterol lowering property of coriander seeds (Coriandrum sativum): mechanism of action. Journal of Environmental Biology, 29: 53-6.

Draper, H.H. and Hadley, M. (1990). MDA determination as index of lipid peroxidation. Methods in Enzymology 186: 421-430.

ElSayed, S. and Ahmed, S. (2017). Effects of coriander seeds powder (Coriandrum sativum) as feed supplements on growth performance parameters and immune response in albino rats. International Journal of Livestock Research, 7(2): 191-200.

Ghazanfari, S.h.; Mohammadi, Z. and Adibmoradi, M. (2015). Effects of Coriander Essential Oil on the Performance, Blood Characteristics, Intestinal Microbiota and Histological of Broilers. Brazilian Journal of Poultry Science, 4: 419-426.

Guinda, A. (2006). Use of solid residue from the olive industry. Grasas Y Aceites, 57: 107-115.

Guler, T.; Ertas, O.N.; Ciftci, M. and Dalki, C.B. (2005). The effect of coriander seed (Coriandrum sativum L.) as diet ingredient on the Performance of JaPanese quail. South African Journal of Animal Science, 35: 261-267.

Hosseinzadeh, H.; Alaw Qotbi, A.A.; Seidavi, A.; Norris, D. and Brown, D. (2014). Effects of Different Levels of Coriander (Coriandrum sativum) Seed Powder and Extract on Serum Biochemical Parameters, Microbiota, and Immunity in Broiler Chicks. The Scientific World Journal, 35: 55-65.

Karimi, E.; Gholami, J.; Rezaei, P. and Mazidi, M. (2015). The effect of oral coriander seed extract on lipids, blood glucose, and oxidative stress indicators in streptozotcin-induced diabetic rats. Qom University of Medical Sciences journal, 8(5):85- 92. (in Persian)

 Lee, S.W. and Chung, S.S. (2010). A review of the effects of vitamins and other dietary supplements on seizure activity. Epilepsy Behavior. 18(3): 139-50

Mirzavand, M.; Rahimian, Sh. and Sahari, M.A. (2014). Evaluation the effects of mint, parsley, dill, coriander, garlic and basil on broiler performance, blood factors, immune system, intestinal morphology and taste of meat. Iranian Journal of Medicinal and AromaticPlants, 13 (3): 446-459. (in Persian)

Niu, Z.Y.; Liu, F.Z.; Yan, Q.L. and Li, W.C. (2009). Effects of different levels of vitamin E on growth performance and immune responses of broilers under heat stress. Poultry Science. 88: 2101-2107.

Ramadan, M.F. and Morsel, J.T. (2004). Oxidative stability of black cumin (Nigella sativa L.) Coriander (Coriandrum sativum L.) and niger (Guizotia abyssinica Cass.) crude seed oils upon stripping. European Journal of Lipid Science and Technology, 106: 35-43.

Rathore S.S.; Saxena, S.N. and Balraj, S. (2013). Potential health benefits of major seed spices. International Journal of Seed Spices, 3(2): 1-12.

Reische, D.W.; Lillard, D.A. and Eitenmiller, R.R. (2002). common natural ingredients Drugs and Cosmetics, 2th ed. Wiley. New York.

Saeid, J.M. and AL-Nasry, A.S. (2010). Effect of Dietary Coriander Seeds Supplementation on Growth Performance Carcass Traits and Some Blood Parameters of Broiler Chickens. International Journal of Poultry Science, 9(9): 867-870.

Spurlock, M.E. and Savage, J.E. (1993). Effects of dietary protein and selected antioxidants on fatty hemorrhagic syndrome induced in Japanese quails. Poultry Science, 72: 2095-2105.

Wangensteen, H.; Samuelsen, A.B. and Malterud, K.E. (2004). Antioxidant activity in extracts from coriander. Food Chemistry, 88: 293-297.