بررسی تاثیر پروبیوتیک باسیلوس کوآگولانس بر میزان تولید شیر و شاخص های مهم اقتصادی و بهداشتی شیر خام در گاو هولشتاین

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

2 استاد گروه مدیریت بهداشت دام، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

3 استاد گروه بهداشت مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

4 استاد گروه بهداشت مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز،شیراز،ایران

5 دانشیار گروه مدیریت بهداشت دام دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز،شیراز، ایران

6 استاد گروه علوم درمانگاهی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

باکتری باسیلوس کوآگولانس به عنوان یک پروبیوتیک اسپوردار مقاوم به شرایط محیطی و دستگاه گوارش معرفی شده است.  توانایی تشکیل اسپور این پروبیوتیک را در برابر استرس­های تکنولوژیکی در فرآیند تولید و نگهداری مقاوم می‌سازد.  هدف از مطالعه­ی حاضر بررسی اثر باکتری باسیلوس کواگولانس (باسیلاک®) به صورت افزودنی جیره­ی غذایی گاو بر روی سطح تولید، ماده­ی خشک، درصد چربی، پروتئین خام، کازئین، پروتئین سرم و نیز بار میکروبی و تعداد سلول­های سوماتیک شیر به عنوان شاخص­های اقتصادی و بهداشتی شیر بوده است.  این مطالعه بر روی 33 رأس گاو شیری نژاد هلشتاین در دو گروه شاهد (16 رأس) و آزمایش (17 رأس) صورت گرفت.  پروبیوتیک، روزانه به مدت 63 روز به میزان 2 گرم به ازاء هر گاو به غذا اضافه شد و هر 21 روز، در سه نوبت از شیرگاوها نمونه­گیری به عمل آمد.  افزودن پروبیوتیک باسیلوس کواگولانس بر میزان تولید، ماده­ی خشک، چربی، لاکتوز، پروتئین سرم شیر، تعداد سلول‌های سوماتیک و بار میکروبی شیر تأثیری نداشت، اما سطح پروتئین و کازئین شیر در گروه آزمایش با مصرف این پروبیوتیک روندی افزایشی نشان داد.  در روزهای 42 و 63 مطالعه سطح پروتئین در گروه آزمایش نسبت به گروه شاهد بیش­تر بود.  سطح کازئین نیز در گروه آزمایش در روزهای 42 و 63 بیش­تر بود.  استفاده از پروبیوتیک باسیلوس کوآگوانس می‌تواند به عنوان یک عامل افزایش دهنده­ی فاکتورهای کیفی شیر و بهبود کیفیت فرآورده­های لبنی سودمند باشد.

کلیدواژه‌ها


Abhari, K.; Shekarforoush, S.S.; Hosseinzadeh, S.; Nazifi, S.; Sajedianfard, J. and Eskandari, M.H. (2016). The effects of orally administered Bacillus coagulans and inulin on prevention and progression of rheumatoid arthritis in rats. Food and Nutrition Research, 60(1): 30876.
Ahmadi Rouzbehani, M.; Nadalian, M. and Badiee, A. (2014). Study of changes in milk fat and protein in relation to rumen pH in dairy cows. Clinical Research of Large Animals (Veterinary) 7(1): 1-9.
Callaway, E.S. and Martin, S.A. (1997). Effects of a Saccharomyces cerevisiae culture on ruminal bacteria that utilize lactate and digest cellulose. Journal of Dairy Science, 80(9): 2035-2044.
Chaucheyras-Durand, F.; Ameilbonne, A.; Walker, N.D.; Mosoni, P. and Forano, E. (2010). Effect of a live yeast, Saccharomyces cerevisiae I-1077 on in situ ruminal degradation of alfalfa hay and fiber-associated microorganisms. Journal of Animal Science, 88, 145.
Christie, W.W. (1981). The Effects of Diet and Other Factors on the Lipid Composition of Ruminant Tissues and Milk. In: Christie, W.W., Ed., Lipid Metabolism of Ruminant Animals, Pergamon Press, Oxford, Pp: 193-226.
Cutting, S. M. (2011). Bacillus probiotics. Food Microbiology, 28(2): 214-220.
Dawson, K. A.; Newman, K. E. and Boling, J. A. (1990). Effects of microbial supplements containing yeast and lactobacilli on roughage-fed ruminal microbial activities. Journal of Animal Science, 68(10): 3392-3398.
Dicks, L.M.T. and Botes, M. (2010). Probiotic lactic acid bacteria in the gastro-intestinal tract: Health benefits, safety and mode of action Beneficial Microbes, 1 (1), 11–29. dx. doi. org/10.3920/BM2009, 12.
Duc, L.H.; Hong, H.A.; Barbosa, T.M.; Henriques, A.O. and Cutting, S.M. (2004). Characterization of Bacillus probiotics available for human use. Applied and Environmental Microbiology, 70(4), 2161-2171.
Eckersall, P.D.; Young, F.J.; McComb, C.; Hogarth, C.J.; Safi, S.; Fitzpatrick, J.L. and McDonald, T. (2001). Acute phase proteins in serum and milk from dairy cows with clinical mastitis. The Veterinary Record, 148(2): 35.
FAO/WHO (2002). Joint FAO/WHO Working Group Report on Drafting Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food, London, Ontario, Canada.
Fuller, R. (Ed.). (2012). Probiotics: the Scientific Basis. Chapman and Hall. London, Pp: 1-8.
Guillot, J.F. (2003). Probiotic feed additives. Journal of Veterinary Pharmacology and Therapeutics, 26: 52-55.
Harding, F. (2007). Milk Quality. 2th ed. Tehran, University of Tehran Press, Pp: 65-76. (In Persian)
Holzapfel, W.H.; Geisen, R. and Schillinger, U. (1995). Biological preservation of foods with reference to protective cultures, bacteriocins and food-grade enzymes. International Journal of Food Microbiology, 24(3): 343-362.
Hong, H.A.; Duc, L.H. and Cutting, S.M. (2005). The use of bacterial spore formers as probiotics. FEMS Microbiology Reviews, 29(4): 813-835.
Hyronimus, B.; Le Marrec, C.; Sassi, A.H. and Deschamps, A. (2000). Acid and bile tolerance of spore-forming lactic acid bacteria. International Journal of Food Microbiology, 61(2-3), 193-197.
Institute of Standards and Industrial Researches of Iran ISIRI. Microbiology of milk and milk products-Specifications. 2nd Rev, Standard No. 2406, Tehran: ISIRI Publisher; 2008. Available from: http://www. isiri. org.
Isolauri, E.; Sütas, Y.; Kankaanpää, P.; Arvilommi, H. and Salminen, S. (2001). Probiotics: effects on immunity. The American Journal of Clinical Nutrition, 73(2):444-450.
Karim, G.; Mohammadi, K.; Khandaghi, J. and Karimi, H. (2012). Analysis of Milk and Products. 2th ed. Tehran, University of Tehran Press, Pp: 18-22. (In Persian)
Kitchen, B.J. (1981). Bovine mastitis: milk compositional changes and related diagnostic tests. Journal of Dairy Research, 48(1): 167-188.
Lundquist, R.L.; Linn, J.G. and Otterby, D.E. (1983). Influence of dietary, energy and protein on yield and composition of milk from cows fed methionine hydroxy analog. Journal of Dairy Science, 66: 475.
Larson, B.L. (1985). Effect of somatotropin and insulin-like growth factor-I on milk lipid and protein synthesis in vitro. Lactation. Ames: Iowa State University Press. Biosynthesis and cellular secretion of milk. p: 260.
Le Roux, Y.; Laurent, F. and Moussaoui, F. (2003). Polymorphonuclear proteolytic activity and milk composition change. Veterinary Research, 34(5): 629-645.
Lee, Y.K.; Puong, K.Y.; Ouwehand, A.C. and Salminen, S. (2003). Displacement of bacterial pathogens from mucus and Caco-2 cell surface by lactobacilli. Journal of Medical Microbiology, 52(10): 925-930.
Lehloenya, K.V.; Stein, D.R.; Allen, D.T.; Selk, G.E.; Jones, D.A.; Aleman, M.M. and Spicer, L.J. (2008). Effects of feeding yeast and propionibacteria to dairy cows on milk yield and components, and reproduction. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 92(2): 190-202.
Moallem, U.; Lehrer, H.; Livshitz, L.; Zachut, M. and Yakoby, S. (2009). The effects of live yeast supplementation to dairy cows during the hot season on production, feed efficiency, and digestibility. Journal of Dairy Science, 92(1): 343-351.
Mostafa, T.H.; Elsayed, F.A.; Ahmed, M.A. and Elkholany, M.A. (2014). Effect of using some feed additives (tw-probiotics) in dairy cow rations on production and reproductive performance. Egyptian Journal Animal Production, 51(1): 1-11.
Nikkhah, A.; Bonadaki, M.D. and Zali, A. (2004). Effects of feeding yeast (Saccharomyces cerevisiae) on productive performance of lactating Holstein dairy cow. Iranian Journal of Agriculture Science, 35(1): 53-60. (In Persian)
Oetzel, G.R.; Emery, K.M.; Kautz, W.P. and Nocek, J.E. (2007). Direct-fed microbial supplementation and health and performance of pre-and postpartum dairy cattle: A field trial. Journal of Dairy Science, 90(4): 2058-2068.
Raeth-Knight, M.L.; Linn, J.G. and Jung, H.G. (2007). Effect of direct-fed microbials on performance, diet digestibility, and rumen characteristics of Holstein dairy cows1. Journal of Dairy Science, 90(4): 1802-1809.
Retta, K.S. (2016). Role of probiotics in rumen fermentation and animal performance: a review. International Journal of Livestock Production, 7(5): 24-32.
Rolfe, R.D. (2000). The role of probiotic cultures in the control of gastrointestinal health. The Journal of Nutrition, 130(2): 396S-402S.
Russell, B.L.; Jelley, S.A.A.; Yousten, A.A. (1989). Selective medium for mosquito    pathogenic strains of Bacillus sphaericus 2362. Journal of Applied and Environmental Microbiology, 55: 294-297.
Seo, J.K.; Kim, S.W.; Kim, M.H.; Upadhaya, S.D.; Kam, D.K. and Ha, J.K. (2010). Direct-fed microbials for ruminant animals. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 23(12): 1657-1667.
Shekarforoush. S.S.; Mohebbi Fani, M.; Nazifi, S.; Nikbakht, M. and Moghimi, N. (2007). Effects of oral administration of monensin on milk yield, milk economic components and iodine value of milk fat in holstein-friesian cows in early lactation.Journal of Veterinary Research, 62(3): 191-195.
Shreedhar, J.N.; Patil, M. and Kumar, P. (2016). Effect of probiotics supplementation on milk yield and its composition in lactating Holstein Fresien and Deoni cross bred cows. Journal of Medical and Bioengineering, 5(1): 19-23.
Spaniol, J.S.; Oltramari, C.E.; Locatelli, M.; Volpato, A.; Campigotto, G.; Stefani, L.M. and Da Silva, A.S. (2015). Influence of probiotic on somatic cell count in milk and immune system of dairy cows. Comparative Clinical Pathology, 24(3): 677-681.
Suzuki, T. and Yamasato, K. (1994). Phylogeny of spore-forming lactic acid bacteria based on 16S rRNA gene sequences. FEMS Microbiology Letters, 115(1): 13-17.
Vandenbergh, P.A. (1993). Lactic acid bacteria, their metabolic products and interference with microbial growth. FEMS Microbiology Reviews, 12(1-3): 221-237.
Vibhute, V.M.; Shelke, R.R.; Chavan, S.D. and Nage, S.P. (2011). Effect of probiotics supplementation on the performance of lactating crossbred cows. Veterinary World, 4(12): 557.
Welch, R.A.S.J.W.; Burns, S.R.; Davis, A. I. Popay and C. G. Prosser (1997). Milk composition, production and Biotechnology. Ed. CAB International New Zealand.
Xu, H.; Huang, W.; Hou, Q.; Kwok, L.Y.; Sun, Z.; Ma, H. and Zhang, H. (2017). The effects of probiotics administration on the milk production, milk components and fecal bacteria microbiota of dairy cows. Science Bulletin, 62(11): 767-774.
Yasuda, K.; Hashikawa, S.; Sakamoto, H.; Tomita, Y.; Shibata, S. and Fukata, T. (2007). A new synbiotic consisting of Lactobacillus casei subsp. casei and dextran improves milk production in Holstein dairy cows. Journal of Veterinary Medical Science, 69(2): 205-208.
Yoon, I.K. and Stern, M.D. (1995). Influence of direct-fed microbials on ruminal microbial fermentation and performance of ruminants: A review. Asian-Australian Journal of Animal Science, 8(6): 533-555.