TY - JOUR ID - 60885 TI - اثر زمان‌های مختلف تعادل بر انجمادپذیری اسپرم بز با استفاده ار رقیق کننده مکمل شده با لسیتین سویا JO - نشریه دامپزشکی ایران JA - IVJ LA - fa SN - 1735-6873 AU - ژندی, مهدی AU - شاکری, ملک AU - نوعی رازلیقی, رضا AU - توحیدی, آرمین AU - امام وردی, مجتبی AU - سیفی جمادی, افشین AU - معصومی, رضا AD - دانشیار گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد فیزیولوژی دام، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج AD - استاد گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج AD - دانشجوی دکتری فیزیولوژی دام، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج AD - استادیار گروه علوم دامی، دانشکده‌ی کشاورزی، دانشگاه زنجان Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 14 IS - 1 SP - 29 EP - 37 KW - اسپرم بز KW - زمان تعادل KW - انجماد پذیری KW - لسیتین سویا DO - 10.22055/ivj.2017.69145.1841 N2 - هدف از اجرای آزمایش حاضر، مطالعه زمان‌های تعادل مختلف (2، 4 و 6 ساعت) قبل از انجماد بر فراسنجه‌های کیفی اسپرم بز پس از فرآیند انجماد- یخ‌گشایی بود. در این آزمایش، از چهار راس بز نر نژاد مهابادی اسپرم‌گیری شد. پس از ارزیابی‌های اولیه، نمونه‌ها با هم مخلوط و به سه قسمت مساوی تقسیم شده و در رقیق‌کننده‌ی حاوی لسیتین سویا رقیق و بعد از گذراندن زمان-های مختلف تعادل، منجمد شدند. پس از یخ‌گشایی، ویژگی‌های حرکتی اسپرم، یکپارچگی و فعالیت غشای پلاسمایی، ناهنجاری-های اسپرم و میزان پراکسیداسیون لیپیدی ارزیابی شدند. بر اساس نتایج به دست آمده زمان تعادل شش ساعت بالاترین جنبایی پیش‌رونده را (%39/1 ± 6/25) در مقایسه با زمان تعادل دو و چهار ساعت داشت (P ≤ 0.05). سایر فراسنجه‌های کیفی اسپرم تحت تاثیر زمان‌های تعادل مختلف قرار نگرفت. در نتیجه، زمان تعادل قبل از انجماد اسپرم بز به مدت شش ساعت می‌تواند جنبایی پیش‌رونده را بهبود بخشد هرچند توصیه می‌شود سایر ارزیابی‌های تخصصی و باروری نیز مورد سنجش قرار گیرند. UR - https://www.ivj.ir/article_60885.html L1 - https://www.ivj.ir/article_60885_9ae1b8e03f944925c91bd057e11e9555.pdf ER -