TY - JOUR ID - 53892 TI - اثرات تانن اسپرس عمل‌آوری شده با آب یا اوره برجمعیت میکروبی شکمبه، فراسنجه‌های تولید گاز و تخمیربرون‌تنی JO - نشریه دامپزشکی ایران JA - IVJ LA - fa SN - 1735-6873 AU - یاراحمدی, بهروز AU - چاجی, مرتضی AU - بوجارپور, محمد AU - میرزاده, خلیل AU - رضایی, مرتضی AD - دانش‌آموخته دکترای تغذیه دام، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان AD - دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان AD - دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان AD - استادیار پژوهشی تغذیه دام، موسسه علوم دامی کشور، کرج Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 13 IS - 3 SP - 97 EP - 114 KW - اسپرس KW - تولید گاز KW - جمعیت میکروبی KW - تانن KW - عمل آوری ‌ DO - 10.22055/ivj.2017.42664.1625 N2 - این آزمایش با هدف اثر اسپرس آبی و دیم عمل‌آوری شده با آب یا اوره بر جمعیت میکروبی شکمبه، فراسنجه‌های تولیدگاز و خصوصیات تخمیر برون‌تنی انجام شد.تیمارها شامل علوفه اسپرس عمل‌آوری شده (با آب یا اوره) و بدون عمل‌آوری بودند. داده‌های روش گاز در قالب طرح اندازه‌گیری‌های تکرارشونده و سایر داده‌ها در قالب طرح کامل تصادفی آنالیز شد. نتایج نشان داد عمل‌آوری با اوره و آب باعث کاهش درصد ماده خشک شد. بیشترین میزان درصد پروتئین خام مربوط به عمل‌آوری با اوره(25/14درصد) بود. اثر عمل‌آوری با آب و اوره بیشترین درصد کاهش ترکیبات فنولی، تانن‌کل و تانن‌متراکم را در اسپرس آبی داشت (05/0>P). نتایج نشان داد اسپرس آبی عمل‌آوری شده با آب و اوره دارای پتانسیل تولیدگاز و نرخ تولید گاز بالاتری بود. افزایش گاز تولیدی در تیمارهای عمل‌آوری اسپرس‌آبی با آب یا اوره نشان ‌دهنده اثر تانن-زدایی عمل‌آوری با آب یا اوره بر اسپرس بود. بیشترین و کمترین میزان ماده آلی هضم شده واقعی مربوط به تیمارهای اسپرس آبی عمل‌آوری با آب و اسپرس دیم بدون عمل‌آوری (به ترتیب با 296 و 105میلی‌گرم) بود. در مورد فاکتور جداکننده تیماراسپرس آبی عمل‌آوری با آب (01/6 میلی‌لیتر بر میلی گرم) اختلاف معنی‌دار ‌با دیگر تیمارها داشت(05/0>P). کمترین و بیشترین غلظت نیتروژن آمونیاکی به ترتیب مربوط به اسپرس دیم بدون عمل‌آوری و اسپرس آبی و دیم عمل‌آوری شده با اوره بود (05/0>P). اثر تیمارها بر جمعیت کل باکتری‌های شکمبه، باکتری‌های سلولولایتیک و پروتوزوآها معنی‌دار شد (05/0< P). تانن اسپرس موجب کاهش تولید گاز در کل فرآیند تخمیر شکمبه در پایان انکوباسیون شد. در مجموع، عمل‌آوری اسپرس با آب و اوره موجب تغییر جمیت باکتری‌های کل، سلولولیتیک، پروتوزوآها و در نهایت افزایش سنتز توده میکروبی شد. به طور کلی عمل‌آوری اسپرس با آب روش موفق و ارزان‌تری نسبت به روش استفاده از اوره بوده و قابل توصیه می‌باشد. UR - https://www.ivj.ir/article_53892.html L1 - https://www.ivj.ir/article_53892_732377b8cec4816fbf0c0a941e897571.pdf ER -