TY - JOUR ID - 155064 TI - اثرات سطوح متفاوت رنگدانه لیکوپن بر روی شاخص‌های بیوشیمیایی، ایمونولوژیک و آنزیمی همولنف میگوی رودخانه‌ای شرق Macrobrachium nipponense (de Haan, 1849) JO - نشریه دامپزشکی ایران JA - IVJ LA - fa SN - 1735-6873 AU - اتفاق دوست, محمد AU - علاف نویریان, حمید AD - دانشجوی دکتری گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران AD - دانشیار، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 18 IS - 2 SP - 5 EP - 16 KW - کاروتنوئیدها KW - همولنف KW - ایمنی KW - لیکوپن KW - میگوی رودخانه ای شرق DO - 10.22055/ivj.2020.244345.2293 N2 -     رنگدانه­ی لیکوپن با توجه به برخورداری از طولانی‌ترین زنجیره­ی هیدروکربنی در بین کاروتنوئیدها با یازده پیوند دوگانه از مهم­ترین رنگدانه­های کاروتنوئیدی به لحاظ خاصیت آنتی­اکسیدانی و تأثیرگذاری مطلوب بر فرآیند­های مرتبط با ایمنی می­باشد.  بنابراین، مطالعه­ی حاضر با هدف بررسی تأثیرات رنگدانه­ی لیکوپن بر شاخص­های بیوشیمیایی، ایمنی و آنزیم­های همولنف میگوی رودخانه­ای شرق انجام پذیرفت.  در این پژوهش، 225 قطعه میگو با وزن متوسط 07/0±40/1 گرم به وسیله­ی پنج تیمار غذایی و سه تکرار شامل مقادیر مختلف لیکوپن صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 میلی­گرم لیکوپن در کیلوگرم جیره به مدت 56 روز، غذادهی گردیدند.  در پایان دوره­ی پرورشی، پس از جمع­آوری همولنف میگو­های مورد مطالعه، شاخص­های بیوشیمیایی، ایمنی و آنزیم­های همولنف نمونه­ها به وسیله­ی کیت­های آزمایشی، دستگاه خوانشگر الایزا و میکروسکوپ نوری مورد ارزیابی قرار گرفتند.  نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که شاخص­های بیوشیمیایی، ایمنی و آنزیمی همولنف میگوها، تحت تأثیر سطوح مختلف رنگدانه لیکوپن قرار گرفتند.  با افزایش مقادیر لیکوپن جیره­ی غذایی شاخص­های بیوشیمیایی آلبومین و پروتئین کل همولنف میگوها، به طور معنی­داری افزایش پیدا نمود در حالی که میزان کورتیزول کاهش یافت.  شاخص­های ایمنی همچون تعداد هموسیت کل، سلول­های گرانولار، نیمه گرانولار و سلول­های هیالین نیز با افزایش لیکوپن جیره، افزایش معنی­داری پیدا نمود.  آنزیم­های همولنف، همچون لیزوزیم و فنول اکسیداز در تیمارهای حاوی رنگدانه­ی لیکوپن بیش­تر از تیمار شاهد بود در حالی که در آنزیم­های آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز کاهش معنی­داری مشاهده گردید و آلکالین فسفاتاز تحت تأثیر سطوح متفاوت رنگدانه لیکوپن قرار نگرفت.  در نهایت، یافته­های به دست آمده از این پژوهش نشان داد که افزایش سطوح لیکوپن جیره­ی غذایی موجب بهبود شاخص‌های بیوشیمیایی، ایمنی و آنزیمی همولنف میگوی رودخانه‌ای شرق شد و افزودن میزان 200 میلی­گرم در کیلوگرم از این رنگدانه به جیره­ی غذایی با هدف بهبود شاخص­های اشاره شده این میگو پیشنهاد گردید. UR - https://www.ivj.ir/article_155064.html L1 - https://www.ivj.ir/article_155064_fff2dd9b091823935f569f18f2db5656.pdf ER -