TY - JOUR ID - 120215 TI - مطالعه اثر افزودن کامپوزیت های زئولیت/کیتوزان و زئولیت/نانوکیتوزان به جیره غذائی ماهی قزل‌آلای-رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) بر کیفیت فیله در شرایط انجماد JO - نشریه دامپزشکی ایران JA - IVJ LA - fa SN - 1735-6873 AU - حسن زاده, پرویز AU - اولادی, افروز AU - شیخ زاده, نجمه AU - محمودی, رزاق AU - خانی اوشانی, علی AU - موسوی, شلاله AD - استادیار گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران AD - دانش آموخته دکترای عمومی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران AD - دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران AD - استاد مرکز تحقیقات میکروبیولوژی پزشکی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران AD - دانش آموخته دکترای شیلات، دانشکده شیلات، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی تهران، تهران، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 16 IS - 3 SP - 66 EP - 76 KW - قزل‌آلای‌رنگین‌کمان KW - فیله KW - کامپوزیت KW - زئولیت KW - نانوکیتوزان DO - 10.22055/ivj.2019.173120.2121 N2 -     در سال­های اخیر استفاده از مواد طبیعی به شکل نانوذرات در جیره­ی غذایی آبزیان با هدف افزایش رشد و تأثیرات ایمنی و افزایش مقاومت در برابر بیماری­ها و بهبود کیفیت فیله متداول گشته­ است. در این مطالعه نیز برای نخستین بار تأثیر کامپوزیت زئولیت/کیتوزان و زئولیت/نانوکیتوزان در جیره­ی ماهی قزل­آلای­رنگین­کمان بر کیفیت فیله مدنظر قرار گرفت.  بدین منظور، شش گروه خوراک حاوی کامپوزیت­های زئولیت/نانوکیتوزان و زئولیت/کیتوزان به صورت زیر تهیه شد:  گروه کنترل (فاقد هر گونه افزودنی)، گروه Z (28/14 گرم در کیلوگرم زئولیت)، گروه Ch0/5% (5/0 گرم در کیلوگرم کیتوزان بارگذاری شده در 28/14 گرم در کیلوگرم زئولیت)، گروه Ch5% (5 گرم در کیلوگرم کیتوزان بارگذاری شده در 28/14 گرم در کیلوگرم زئولیت)، گروه NCh0/5% (5/0 گرم در کیلوگرم نانوکیتوزان بارگذاری شده در 28/14 گرم در کیلوگرم زئولیت) و گروه NCh5% (5 گرم در کیلوگرم کیتوزان بارگذاری شده در 28/14 گرم در کیلوگرم زئولیت).  خوراک­های تهیه شده به مدت 60 روز به ماهی­های با میانگین وزن 50 گرم، خورانده شدند.  در روز 60، ماهی­ها وزن کشی شده و فاکتورهای رشد مورد بررسی قرار گرفتند.  سپس پارامترهای میکروبی و شیمیایی طی دوره­ی سه ماهه و در دمای نگهداری انجماد 18- درجه­ی سانتی­گراد در فیله هر ماهی مورد سنجش قرار گرفت.  نتایج نشان داد که کارایی رشد در تمام گروه­های تیمار بهبود یافت اما رشد باکتریایی تغییری نیافت.  محصول پراکسیداسیون لیپیدی و شاخص پراکسید در فیله­های مربوط به گروه NCh5% نیز به طور معنی­داری کاهش یافت.  این مطالعه نشان داد که افزودن کامپوزیت زئولیت/نانوکیتوزان به میزان 5 گرم در کیلوگرم خوراک قادر به بهبود کیفیت فیله از نظر خصوصیات شیمیایی می­باشد. UR - https://www.ivj.ir/article_120215.html L1 - https://www.ivj.ir/article_120215_7bbf1ba4f1662de7d0039dc283154056.pdf ER -