TY - JOUR ID - 111476 TI - تعیین سطح سرمی روی در سگ های شهری و روستایی شهرستان اهواز، جنوب غرب ایران JO - نشریه دامپزشکی ایران JA - IVJ LA - fa SN - 1735-6873 AU - مصلی نژاد, بهمن AU - آویزه, رضا AU - تابنده, محمدرضا AU - حافظی مقدم, بهاره AD - استاد گروه علوم درمانگاهی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران AD - دانشیار گروه علوم پایه دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران AD - دانش آموخته دکترای عمومی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 16 IS - 2 SP - 54 EP - 59 KW - روی KW - سگ KW - سرم KW - اهواز DO - 10.22055/ivj.2019.189893.2152 N2 -     روی، همواره به عنوان یکی از مهم­ترین مواد مغذی در تعیین وضعیت پوششی بدن در سگ­ها به شمار می­رود.  کمبود روی بیش­تر به صورت درماتوز پاسخ­دهنده به روی، رخ می­دهد، اما مسمومیت با روی بندرت رخ می­دهد.  مطالعه­ی حاضر، جهت تعیین سطح سرمی روی، در سگ­های شهری و روستایی منطقه­ی اهواز و به روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی انجام گردید.  نمونه­های سرمی از 250 قلاده سگ شهری و روستایی (سالم از نظر بالینی)، در سنین مختلف و به صورت تصادفی جمع­آوری گردید.  تقسیم­بندی بر اساس سن، جنس، نژاد و منطقه انجام گردید.  سگ­ها بر اساس سن، به 3 گروه (کم­تر از 1 سال، 1 تا 3 سال و بالای 3 سال) تقسیم شدند.  میانگین و انحراف معیار غلظت روی، در جمعیت کل سگ­های مورد بررسی، 04/0±21/1 میلی­گرم/ لیتر به دست آمد.  انتشار فراوانی روی، نشان داد که میانگین و انحراف معیار سرمی روی، در سگ­های شهری و روستایی، به ترتیب 06/0±36/1 و 05/0±05/1 میلی­گرم/ لیتر بودند.  میانگین سطح سرمی روی، در تمام نمونه­ها در محدوده طبیعی قرار داشت (42/1-87/0: CI‏ 95 درصد‎‏، 04/0±21/1).  غلظت روی سرم، به طور معنی­داری در سگ­های شهری بیش­تر از روستایی بود.  غلظت روی، تفاوت معنی­داری را برای سنین مختلف (09/0±16/1 زیر 1 سال، 06/0±15/1 بین 3-1 سال و 07/0±27/1 بالای 3 سال)، جنس (10/0±41/1 در نرها و 08/0±33/1 ماده­ها در سگ­های شهری و 07/0±06/1 در نرها و 08/0±03/1 ماده­ها در سگ­های روستایی) و نژاد (بیش­ترین میزان در نژاد باکسر= 60/0±42/1 و کم­ترین میزان در نژاد بولداگ= 18/0±87/0) نشان نداد.  مطالعه­ی حاضر نشان داد که غلظت روی سرم، به طور معنی­داری در سگ­های شهری بیش­تر از روستایی بود که احتمالاً به جیره­ی غذایی بهتر آن­ها بر می­گردد. UR - https://www.ivj.ir/article_111476.html L1 - https://www.ivj.ir/article_111476_96d527afaeb0f6c7f2d154bd35380877.pdf ER -