%0 Journal Article %T مقایسه خاصیت ضد میکروبی و آنتی‌اکسیدانی اسانس و نانوامولسیون اسانس گیاه لعل کوهستان Oliveria decumbens به منظور کاربرد در صنایع غذایی %J نشریه دامپزشکی ایران %I دانشگاه شهید چمران اهواز %Z 1735-6873 %A نیکروان, لیلا %A مکتبی, سیاوش %A قادری قهفرخی, مریم %A محمودی سورستانی, محمد %D 2021 %\ 11/22/2021 %V 17 %N 3 %P 78-87 %! مقایسه خاصیت ضد میکروبی و آنتی‌اکسیدانی اسانس و نانوامولسیون اسانس گیاه لعل کوهستان Oliveria decumbens به منظور کاربرد در صنایع غذایی %K ضد میکروبی %K آنتی اکسدان %K اسانس %K لعل کوهستان %R 10.22055/ivj.2021.297017.2384 %X     هدف این مطالعه مقایسه­ی اثرات ضد باکتریایی و آنتی­اکسیدانی اسانس (Od-EO) و نانو امولسیون (Od-NEO) گیاه لعل کوهستان با نام علمی Oliveria decumbens برای استفاده عملی در صنایع غذایی بود.  این گیاه از شمال شرقی استان خوزستان جمع­آوری شده و اسانس توسط دستگاه کلونجر استخراج شد.  ترکیبات Od-EO با استفاده از دستگاه GC-MS تعیین شدند.  نانوامولسیون گیاه به وسیله­ی هم زدن تویین 80، آب مقطر و اسانس و سپس با استفاده از یک دستگاه سونیکاتور با قدرت 200 وات و یک کریستال پیزوالکتریک با قطر پروب 15 میلی­متر انجام شد.  اثرات ضد باکتری Od-EO و Od- NEO بر روی چهار باکتری اشریشیا کولای O157:H7، سودوموناس آئروژینوزا ، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسیتوژنز با استفاده از روش­های انتشار در دیسک آگار و میکرودیلوشن مورد بررسی قرار گرفت.  اثر آنتی­اکسیدانی نیز با استفاده از روش­های مهار  DPPH و ABTS بررسی شد.  داده­ها نشان داد که تیمول (4/53%)، الفا ترپینن (48/20%)، پی=سیمن (02/18%) و میریستیسین (7/2%) غالب­ترین ترکیبات Od-EO بودند.  اندازه­ی ذرات نانوامولسیون 71/47 نانومتر و پتانسیل زتا 3/36- میلی ولت بود.  مقدار IC50 در آزمون DPPH برای BHT،  Od-EO و Od-NEO به ترتیب 57/18، 95/1456 و 29/757 (میکروگرم بر میلی­لیتر) بود.  در روش ABTS ، این مقادیر به ترتیب 32/12، 83/565 و 89/507 (میکروگرم در میلی­لیتر) بود.  مقادیر MIC برای  Od-EO و Od-NEO بین 312/0 تا 20 میلی­گرم در میلی­لیتر بود.  کم­ترین مقدار MIC برای باکتری  S. aureus و بیش­ترین مقدار برای P. aeruginosa به دست آمد.  داده­ها نشان داد که فعالیت آنتی­اکسیدانی Od-NEO بیش­تر از Od-EO است و این اختلاف از نظر آماری معنی­دار بود (P<0.05).  همچنین، Od-NEO اثر مهاری بیش­تری نسبت به Od-EO بر روی باکتری­های مورد مطالعه داشت و باکتری­های گرم مثبت حساسیت بیش­تری نشان دادند.  با توجه به بالاتر بودن خاصیت آنتی­اکسیدانی و ضد میکروبی Od-NEO، توجه بیش­تری به این مسئله لازم است و Od-NEO می­تواند به طور بالقوه در صنایع غذایی مورد استفاده قرار گیرد. %U https://www.ivj.ir/article_141609_971513ff9a16a0af0de189ad9a95b3ad.pdf