@article { author = {Parandeh, Hamid and mohammadabadi, tahereh and Bojarpour, Mohammad and Ch, m}, title = {Effect of processing of date palm leaves with urea and enzyme on nutrient digestibility, feeding behavior and some blood and rumen parameters of Arabian sheep}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {15}, number = {3}, pages = {13-22}, year = {2019}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {10.22055/ivj.2018.115984.2012}, abstract = {The aim of this experiment was to investigate the effect of processing date palm leaves with urea and enzyme on digestibility, rumination and some blood and rumen parameters of Arabian sheep. In this research, 16 Arabian sheep with an average age of 8 months and weight 28 ± 1.5 kg were used. The ratio of concentrate/forage in the treatments was 50:50. Treatments were including 1) diet contains wheat straw (control), 2) diet contains crude date palm leaves, 3) diet contains crude date palm leaves+ 3 g/kg Natuzyme enzyme and 4) diet contains date palm leaves processed with 4 % urea. In this experiment it is considered 21 days for adaptation and 14 days for sampling. At the end of the experiment, nutrient digestibility, feeding behavior and blood and rumen parameters were determined and the obtained data were analyzed in completely randomized design. Results showed feed intake, digestibility of dry matter and organic matter and blood cholesterol level were not influenced by experimental diets (P>0.05). However, digestibility of NDF and ADF, blood glucose and urea and ruminal ammonia concentration significantly increased in sheep fed with date palm leaves processed with urea (P}, keywords = {Urea,Enzyme,date palm leaves,blood and rumen parameters,Arabi sheep}, title_fa = {تاثیر عمل آوری سرشاخه خرما با اوره یا آنزیم بر قابلیت هضم مواد مغذی، رفتار مصرف خوراک و بعضی فراسنجه‌های خونی و شکمبه‌ای گوسفند عربی}, abstract_fa = {    هدف از این آزمایش، بررسی تأثیر فرآوری سرشاخه­ی خرما با اوره یا آنزیم بر قابلیت هضم، رفتار مصرف خوراک و بعضی فراسنجه‌های خونی و شکمبه‌ای گوسفند عربی بود.  در این تحقیق از 16 رأس گوسفند عربی با میانگین سن 8 ماه و وزن 5/1±28 کیلوگرم استفاده شد.  جیره­ی آزمایشی شامل 50 درصد کنسانتره و 50 درصد علوفه بود.  تیمارها شامل 1) جیره­ی حاوی کاه گندم (شاهد)، 2) جیره­ی حاوی سرشاخه­ی خام خرما، 3) جیره­ی حاوی سرشاخه­ی خام خرما + 3 گرم در کیلوگرم آنزیم ناتوزیم و 4) جیره­ی حاوی سرشاخه­ی خرما عمل‎آوری شده با 4 درصد اوره بودند.  در این آزمایش 21 روز جهت عادت‌پذیری و 14 روز جهت نمونه‌برداری در نظر گرفته شد.  در پایان آزمایش قابلیت هضم مواد مغذی، رفتار مصرف خوراک و فراسنجه‌های خونی و شکمبه­ای تعیین شدند و داده­های به دست آمده در قالب طرح کاملاً تصادفی تجزیه و تحلیل شدند.  خوراک مصرفی، قابلیت هضم ماده­ی خشک و ماده­ی آلی و غلظت کلسترول خون تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت.  با این حال قابلیت هضم NDF و ADF و همچنین غلظت گلوکز و نیتروژن اوره‌ای خون و نیتروژن آمونیاکی شکمبه به طور معنی‌داری در گوسفندان دریافت‌کننده­ی جیره حاوی سرشاخه­ی خرما عمل­آوری شده با اوره افزایش پیدا کرد.  جیره­ی حاوی سرشاخه­ی خرما همراه با اوره بیش­ترین فعالیت نشخوار و جویدن را در دام به دنبال داشت و بیش­ترین میزان pH شکمبه با مصرف جیره حاوی سرشاخه­ی خرمای فراوری نشده مشاهده گردید.  نتایج نشان داد که فرآوری سرشاخه­ی خرما با اوره و یا آنزیم بدون تأثیر منفی بر دام، باعث بهبود ارزش تغذیه­ای آن شده و قابلیت هضم را بالا می‏برد.  بنابراین شاید بتوان از آن­ها به جای کاه گندم در جیره­ی گوسفند عربی استفاده کرد.}, keywords_fa = {اوره,آنزیم,سرشاخه خرما,فراسنجه های خونی و شکمبه,گوسفند عربی}, url = {https://www.ivj.ir/article_94017.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_94017_4875bb3785ef76fa15fc5fb2d128c36d.pdf} }