@article { author = {Ebrahimzade Musavi, Hossein and Soltani, Mehdi and Ghadam, Masoumeh and Mobedi, Iraj and Abdy, Kazem and Taheri Mirghaed, Ali and Mirzargar, Saied and shohre, poulin and Hoseini, Hosein and Bahonar, Alireza}, title = {A study on prevalence of helminths infections in commercially valuable fish of the Persian Gulf, Iran}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {11}, number = {1}, pages = {5-14}, year = {2015}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {10.22055/ivj.2015.8676}, abstract = {    Due to importance of the Persian Gulf fishes as main protein sources, study of fish helminth infections are the most indispensible measures. This study was conducted to identify helminthes infection on five fish species (n=100) in the Persian Gulf including, Torpedo sinusperisici, Dasyatis bennetti, Alectis indicus, Rastrelliger kanagurtta, Otolithes ruber from Bandar abbas port  in summer 2012. The helminths were fixed in 70% ethanol, stained and identified. The overall prevalence was 16%.  The identified helminths  were as follow: digenetic trematode (Stephanostomum sp., with a frequency of 1%),  cestode (Uncibilocularis sp., 1%; Tetragonocephalum sp., 2%; Grillotia sp., 4%) , and nematode (Raphidascaris sp., 3% and Anisakis sp., 5%) . The highest infection rate was belonging to Anisakis sp. (5%). There were significant differences between prevalence and weight of the infected fish. In the present study, there was low helminths infection in the fish flesh, partcularly in Otolithes ruber.}, keywords = {fish,Helminthes,Persian Gulf,Iran}, title_fa = {مطالعه ی فراوانی انگل های کرمی در ماهیان با ارزش شیلاتی خلیج فارس}, abstract_fa = {    با توجه به اهمیت خلیج‌فارس و جایگاه ماهیان آن در تأمین پروتئین حیوانی، مطالعه عوامل بیماری‌زای این ماهیان از جمله عوامل انگلی حائز اهمیت ویژه‌ای است.  مطالعه‌ی حاضر در تابستان سال 1391 روی 100 قطعه ماهی متعلق به پنج گونه از ماهیان خلیج‌فارس شامل سپر ماهی برقی، سپر ماهی گزنده، گیش مقوا گوژپشت، طلال و شوریده، گرفته شده از اسکله‌های صیادی و بازار ماهی فروشان شهرستان بندرعباس انجام شد.  انگل‌های کرمی جدا شده در اتانول 70 درصد ثابت، رنگ‌آمیزی و شناسایی شدند.  در این مطالعه، فراوانی کلی آلودگی کرمی 16 درصد بود و شش جنس شامل ترماتوداستفانوستوموم (1 درصد)، سستودهای انیسیبیلوکولاریس (1درصد)، تتراگونوسفالوم (2درصد) و گریلوشیا (4 درصد) و نماتودهای رافیداسکاریس (3 درصد)، آنیزاکیس (5 درصد) شناسایی گردیدند.  بیش‌ترین فراوانی آلودگی متعلق به جنس آنیزاکیس (5 درصد) بود.  اختلاف بین میانگین وزن در ماهیان سالم و آلوده معنی‌دار بود.  در مطالعه‌ی حاضر، درصد آلودگی کرمی در عضلات ماهی شوریده پایین بود.}, keywords_fa = {ماهی,انگل های کرمی,خلیج فارس,ایران}, url = {https://www.ivj.ir/article_8676.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_8676_004b67a3f7eabcde9307945c2806b4e9.pdf} }