@article { author = {Masoudi, Abbas and Azarfar, Arash}, title = {Compare blood parameters and liver enzymes of broiler chickens fed with different levels of corn hull}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {14}, number = {3}, pages = {79-88}, year = {2018}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {10.22055/ivj.2017.58439.1781}, abstract = {The current study in order to investigate the effects of feeding different levels corn hull as fiber source on blood’s parameters and liver’s enzymes in broiler type chickens. Two hundred and forty day-old Ross 308 strain broiler type chickens were used randomly in four treatments and keeping 1 to 42 day. Treatments include levels of 0, 2.5, 5 and 7,5 percent of corn hull in diets. During the experiments two types of diet including starter and grower used. According to their needs recommended by the National Research Council (NRC, 1994) and all diets were calculated in iso-nutritive to meet or exceed the nutrient for broilers based on corn and soybeans. After 42 days, two bird from each replicates were randomly selected for serum biochemical and liver enzyme profile analysis. Corn hull significantly decreased weight gain and feed intake (P<0.05), but had no significant effect on feed conversion ratio (P>0.05). None of blood parameters and liver enzymes including glucose, triglyceride, total cholesterol, protein, albumin, uric acid, phosphor, calcium, HDL, LDL, VLDL, AST, ALT and ALP were not affected by different levels of corn hull and there was no significant difference between treatments (P>0.05). Overall, this experiment showed that the fiber that was consumed did not have any affect neither the blood parameters nor liver enzymes in this experiment.}, keywords = {corn hull,insoluble fiber,blood parameters,liver enzymes}, title_fa = {مقایسه فراسنجه‏ های خونی و آنزیم های کبدی جوجه‏ های گوشتی تغذیه شده با سطوح مختلف پوسته ذرت}, abstract_fa = {جهت بررسی اثر تغذیه سطوح مختلف پوسته ذرت به عنوان یک منبع فیبر بر فراسنجه‏های خونی و آنزیم های کبدی جوجه‏های گوشتی از 240 قطعه جوجه گوشتی سویه راس که در قالب طرح کاملاً تصادفی به 4 تیمار تقسیم و از سن 1 تا 42 روزگی پرورش یافتند، استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح 0، 5/2، 0/5 و 5/7 درصد پوسته ذرت در جیره‏های آزمایشی بودند. در طول آزمایش از دو نوع جیره‌ی آغازین و رشد که بر اساس نیازهای جوجه گوشتی (NRC, 1994) و بر پایه ذرت و سویا بصورت هم ازت و هم انرﮊی تنظیم گردیدند، استفاده شد. در سن 42 روزگی از هر تکرار دو قطعه جوجه به صورت تصادفی انتخاب شد و پس از خونگیری از ورید بال، سرم خون جدا گردید و غلظت فراسنجه‏های خونی و آنزیم‏های کبدی تعیین گردیدند. پوسته ذرت خوراک مصرفی و افزایش وزن را بطور معنی داری کاهش داد (05/0>P)، اما ضریب تبدیل خوراک تحت تاثیر تیمارهای‏آزمایشی قرار نگرفت (05/0>P). هیچ یک از فراسنجه‏های خونی و آنزیم‏های کبدی شامل گلوکز، کلسترول، تری‏گلیسرید، پروتئین، آلبومین، اسیداوریک، کلسیم، فسفر، HDL، LDL و VLDL، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز تحت تاثیر سطوح مختلف پوسته ذرت مصرفی قرار نگرفت و اختلاف معنی داری بین تیمارها مشاهده نگردید (05/0P>). این آزمایش نشان داد مصرف پوسته ذرت سبب کاهش عملکرد جوجه‏های گوشتی می‏گردد. ولی هیچ یک از فراسنجه‏های خونی و آنزیم‏های کبدی تحت تاثیر میزان مصرف این منبع فیبر قرار ندارد.}, keywords_fa = {پوسته ذرت,فیبر نامحلول,فراسنجه‏ های خونی,آنزیم‏ های کبدی}, url = {https://www.ivj.ir/article_74787.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_74787_65b23eef29310a32f19c851b5791b8fb.pdf} }