@article { author = {Hakimi Alni, Reza and Mohammadzadeh, Abdolmajid and Mahmoodi, Pezhman and Pajohi Alamoti, Mohamad Reza}, title = {Determination of ecovars, antibiotic susceptibility and tst gene frequency in Staphylococcus aureus isolated from dairy food products}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {14}, number = {3}, pages = {41-49}, year = {2018}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {10.22055/ivj.2017.71018.1852}, abstract = {Abstract S. aureus is a major cause of food borne diseases throughout the world. The aim of the present study was the identification of source contamination and tst gene in Staphylococcus aureus isolated from food of animal origin in Hamedan city. In this study, the contamination sources of 65 S. aureus isolates which had previously been isolated from cream pastry (45 isolates) and traditional Iranian white cheese (20 isolates) were evaluated using biotyping method. Meanwhile, the identification of tst gene by PCR method and susceptibility of the isolates against several antibiotics was examined using standard disk diffusion test. Of the 65 biotyped isolate, 52.3% (34 isolate) and 44.6% (29 isolate) belonged to the host specific (HS) and non-host specific (NHS) biotypes, respectively, and 3.1% isolates (2 isolates) were not placed in in certain types. Besides, human ecovars in cream pastry and bovine ecovars in cheese sample were predominant. The prevalence rate of tst gene in the isolates is 4.6% (3 isolate), and according to the results of antimicrobial susceptibility testing, HS biotypes showed higher resistance than NHS biotypes. Conclusion: Due to the abundance of human and bovine ecovars in cream pastry and cheese, respectively, it maybe the contamination of cream pastry by human and cheese by bovine have occurred. Also, because of high antibiotic resistance and existence of tst gene among HS biotypes and the possibility of their circulation in the community can have a potentially alarming effect on general health of community.}, keywords = {Staphylococcus aureus,Biotyping,tst gene,Antibiotic susceptibility test}, title_fa = {تعیین اکوارها، حساسیت آنتی بیوتیکی و فراوانی ژن tst در استافیلوکوکوس اورئوس های جدا شده از مواد غذایی لبنی}, abstract_fa = {استافیلوکوکوس اورئوس به عنوان یکی از عوامل اصلی بیماری‌های غذا زاد در کل جهان مطرح است. هدف از مطالعه اخیر بررسی منشأ آلودگی و شناسایی ژن tst در استافیلوکوکوس اورئوس‌های جدا شده از مواد غذایی با منشأ دامی در استان همدان می‌باشد. در این مطالعه، منشأ آلودگی 65 جدایه استافیلوکوکوس اورئوس که پیشین از این از شیرینی خامه‌ای (45 جدایه) و پنیر سفید ایرانی سنتی (20 جدایه) ایزوله شده بودند، با استفاده از روش بیوتایپینگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین شناسایی ژن tst در این جدایه‌ها با روش PCR و حساسیت آنتی‌بیوتیکی با روش انتشار دیسک سنجیده شد. از میان 65 جدایه مورد مطالعه، 3/52 درصد (34 جدایه) و 6/44 درصد (29 جدایه) به ترتیب متعلق به بیوتیپ‌های با میزبان خاص (Host specific: HS) و بیوتیپ‌های غیر میزبان خاص (Non-host specific: NHS) بودند و 1/3 درصد (2 جدایه) نیز در تیپ مشخصی جای نگرفتند. در ضمن اکوارهای انسانی در شیرینی خامه‌ای و اکوارهای گاوی در پنیر از فراوانی بالایی برخوردار بودند. میزان فراوانی ژن tst در میان جدایه‌ها 6/4 درصد (3 جدایه) بود همچنین بر اساس نتایج آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی، بیوتیپ‌های با میزبان خاص نسبت به بیوتیپ‌های غیر میزبان خاص مقاومت آنتی‌بیوتیکی بالاتری نشان دادند. با توجه به فراوانی اکوارهای انسانی و گاوی به ترتیب در جدایه-های شیرینی خامه‌ای و پنیر، امکان منشأ آلودگی شیرینی از انسان و پنیر با گاو بیشتر است. از طرف دیگر با توجه به بالا بودن مقاومت آنتی‌بیوتیکی جدایه‌ها، وجود سویه‌های‌ حامل ژن tst در میان بیوتیپ‌های HS و احتمال گردش این سویه‌ها در جامعه، امکان به خطر افتادن سلامت افراد و بهداشت عمومی وجود دارد.}, keywords_fa = {استافیلوکوکوس اورئوس,بیوتایپینگ,ژن tst,آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی}, url = {https://www.ivj.ir/article_74251.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_74251_9256b404843a7c4ad5cc90600c9470f7.pdf} }