@article { author = {Rajabi Islami, Houman and Arab, Narges}, title = {Effect of dietary ascorbic acid on bone collagen and body composition of the Caspian brown trout (Salmo trutta caspius) fingerlings}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {10}, number = {3}, pages = {29-42}, year = {2014}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {}, abstract = {    Ascorbic acid (AA) is known to perform numerous biochemical and physiological functions especially for teleost fish. A feeding trial with a total of six hundred Caspian brown trout fingerlings (9.6±0.6 g) was conducted to determine the effect of AA on bone collagen and body composition of the Caspian brown trout (Salmo trutta caspius) as a valuable native teleost species. Five different diets containing 0, 50, 100, 200 and 400 mg kg-1 L-Ascorbyl-2-Polyphosphate were prepared as experimental treatments. Feeding of the fish was done in triplicates for 9 weeks in each treatment, each containing 40 Caspian brown trout fingerlings. The results showed significant differences in final weight, bone collagen and body composition of Caspian brown Trout fingerlings at the end of the feeding trial (p<0.05). Increase trends in AA amount of diets cause significant rise of weight (p<0.05), reaching to the final weight of 29.74±3.52 g at the 200 mg AA kg-1 treatment. Fish fed by 200 mg AA kg-1 diet had also the maximum amount of bone collagen; which had significant difference with control treatment (p<0.05). Besides, the highest ash content and fat concentrations were found in 50 mg kg-1 AA. Based on the broken line model, the optimum bone collagen and protein amounts were obtained at 247.54 and 250.55 mg AA kg-1 diet, respectively.}, keywords = {Ascorbic acid,Salmo trutta caspius,growth,Bone Collagen,body composition}, title_fa = {تأثیر اسیدآسکوربیک در جیره ی غذایی بر میزان کلاژن استخوان و ترکیب بدن بچه ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius)}, abstract_fa = {    پژوهش حاضر برای ارزیابی سطح مناسب اسید آسکوربیک در جیره‌ی غذایی بر میزان کلاژن استخوان و ترکیبات بدن بچه ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) انجام شد.  پنج جیره‌ی غذایی با مقادیر 0، 50، 100، 200 و 400 میلی‏گرم اسید آسکوربیک در کیلوگرم غذا برای تیمارهای مختلف آزمایشی آماده گردید.  تعداد 600 قطعه بچه ماهی آزاد دریای خزر نیز با وزن 6/0±6/9 گرم تهیه و به صورت تصادفی در پنج تیمار با سه تکرار (40 قطعه ماهی برای هر تیمار) توزیع گردید.  ماهیان به مدت 9 هفته توسط جیره‏های غذایی تغذیه و میزان کلاژن همراه با ترکیب بدن بچه ماهیان آزمایشی بین تیمارهای آزمایشی مقایسه شدند.  نتایج بیانگر اختلاف معنی‏داری در وزن نهایی، میزان کلاژن استخوان و در آنالیز لاشه‌ی بچه ماهیان آزاد دریای خزر بود (05/0p<).  افزایش اسید آسکوربیک در جیره‌ی غذایی باعث افزایش معنی‏دار وزن نهایی ماهیان شده (05/0p<) و به بالاترین میزان (52/3±74/29 گرم) در تیمار 200 میلی‏گرم اسید آسکوربیک رسید.  بیش‌ترین مقدار کلاژن در تیمار حاوی 200 میلی‏گرم اسید آسکوربیک در هر کیلوگرم غذا مشاهده شد، که میزان آن با تیمار شاهد تفاوت معنی‏داری داشت (05/0p<).  بیش‌ترین میزان تجمع چربی و خاکستر نیز در تیمار حاوی 50 میلی‌گرم اسید آسکوربیک به دست آمد.  میزان بهینه‌ی اسید آسکوربیک برای تجمع کلاژن و سنتز پروتئین در عضله‌ی بچه ماهی آزاد دریای خزر بر اساس آزمون پاسخ به سطح به ترتیب برابر با 54/247 و 55/250 میلی‏گرم اسید آسکوربیک در هر کیلوگرم جیره‌ی غذایی به دست آمد.}, keywords_fa = {اسید آسکوربیک,بچه ماهی آزاد دریای خزر,رشد,کلاژن استخوان,آنالیز لاشه}, url = {https://www.ivj.ir/article_6374.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_6374_5f374fe9e2905cfd40d7e8f841ce9e94.pdf} }