@article { author = {Alipanah, Abbas and Daneshyar, Mohsen and Farhudmand, Parviz and Najafi, Gholam Reza}, title = {Effect dietary threonine and tryptophan on performance, blood parameters and mortality in broiler chickens with cold-induced ascites}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {13}, number = {4}, pages = {53-66}, year = {2018}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {10.22055/ivj.2017.50017.1710}, abstract = {BACKGROUND: Ascites is a metabolic disease that causes the economic losses in broiler industry. OBJECTIVES: This study was performed to investigate the effect of threonine and tryptophan on performance, meat quality and quantity, mortality, some enzymes, thyroid hormones, some blood indices and heart parameters of broiler chickens. METHODS: Three hundred one-day-old female chicks (Ross 308) were used in a completely randomized design with four treatments of control (without amino acids) and 140% tryptophan, 130% threonine and combination of both amino acids. Each treatment included the five replicates and 15 birds per each replicate. RESULTS: consumption of tryptophan and threonine caused the improvement of performance, carcass weight and breast meat (P<0.05). The consumption of threonine alone or along with tryptophan decreased the ascites mortality during the whole period (P<0.05). Furthermore, the right ventricle weight to total ventricle ratio was lower in the amino acids (alone or together) fed birds as compared to the birds in control birds (P<0.05). No effects of the amino acids was observed on blood enzymes, thyroid hormones, anus temperature and the blood indices at day 42 of age (P>0.05). CONLUSIONS: taken together, tryptophan and threonine decreases the feed consumption and feed conversion ratio and consequently decrease the ascites mortality in broiler chickens.}, keywords = {ascites,chickens,performance,Threonine,tryptophan}, title_fa = {تاثیر اسیدهای آمینه ترئونین وتریپتوفان بر عملکرد، فراسنجه های خونی و مرگ و میر در جوجه های گوشتی تحت آسیت القایی سرمایی}, abstract_fa = {    آسیت یکی از بیماری­های متابولیک است که سبب آسیب­های اقتصادی زیادی در جوجه­های گوشتی می­شود.  این مطالعه به منظور بررسی اثرات اسیدهای آمینه­ی تریپتوفان و ترئونین در جوجه­های گوشتی ماده تحت آسیت القایی با سرما بر عملکرد، پارامترهای کمی گوشت، درصد تلفات، برخی آنزیم­ها، هورمون­های تیروئیدی و فراسنجه­های خونی و قلبی جوجه­های گوشتی انجام شد.  برای این منظور، از 300 قطعه جوجه­ی گوشتی یک روزه سویه­ی راس در قالب 4 تیمار شاهد (تحت تنش سرمایی و بدون افزودن اسید آمینه) و اسیدهای آمینه تریپتوفان (140%راس)، ترئونین (130%راس) و هر دو اسید آمینه استفاده گردید.  هر تیمار حاوی 5 تکرار و هر تکرار دارای 15 جوجه در هر تکرار بود.  مصرف اسیدهای آمینه­ی تریپتوفان و ترئونین باعث بهبود عملکرد، وزن لاشه و سینه گردید (05/0P<).  مصرف اسید آمینه­ی ترئونین به تنهایی یا همراه با تریپتوفان باعث کاهش درصد تلفات ناشی از آسیت در کل دوره گردید (05/0P<).  همچنین نسبت وزن بطن راست به کل بطن در جوجه­های تغذیه شده با اسیدهای آمینه (به تنهایی یا با هم) کم­تر از مقدار مربوط به تیمار شاهد بود (05/0P<).  مصرف اسیدهای آمینه­ی تریپتوفان و ترئونین تأثیری بر فعالیت آنزیم­های خونی، هورمون­های تیروئیدی، دمای مقعدی و فراسنجه­های خونی نداشت (05/0P>).  به طور کلی، مصرف اسیدهای آمینه­ی تریپتوفان و ترئونین از طریق کاهش مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک باعث کاهش تلفات ناشی از آسیت در جوجه­های گوشتی می­گردد.}, keywords_fa = {آسیت,جوجه گوشتی,عملکرد,ترئونین,تریپتوفان}, url = {https://www.ivj.ir/article_57670.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_57670_4f4f3384e842695ca7e5e0235ff4357e.pdf} }