@article { author = {Mousavi Razi, B and Roostaei Ali Mehr, Mohammad and Mohiti Asli, M}, title = {Effect of walnut green husk (Juglans regia) powder on immune responses of broiler chickens}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {13}, number = {2}, pages = {86-95}, year = {2017}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {10.22055/ivj.2017.50827.1712}, abstract = {Experiment was conducted to evaluate the effect of green husk of walnut powder on immune responses, by using 200 broilers. Birds were split into five groups and each group into four sub groups which include 10 birds. The levels of zero, 1, 2, 3 and 4 % powder of green husk of walnut were added to diet of each group. Intramuscular injection of 0.1 mL of the 25% SRBC suspension was performed at 8 and 22 d and the titers of IgG and IgM was determined by haemagglutination test at 21, 28, 35 and 42 d. Blood samples were collected to determine count of red and white blood cells and after that birds were slaughter to evaluate weight of visceral fat and organelles at 42 d. Titer IgM was higher in treated birds with 4 % green husk (2.93) than control (2.12) at 21 d (P<0.05). Titer IgG was higher in treated birds with 4 % green husk (5.5), 3% green husk (5.25) and 2% green husk (4.81) than control (3.68) at 42 d (P<0.05). Ratio of hetrophil to lymphocyte and percentage of heterophil were lower in treated birds with 4 % green husk (0.55 and 33.23 respectively) than control (P<0.05). Percentage of lymphocytes was higher in treated birds with 4 % green husk (59.96) than control (56.87; P<0.05). The highest percentage relative weight of bursa was observed in treated birds with 2 (0.17), 3 (0.17) and 4% green husk (0.16; P<0.05). The percentage relative weight of thymus was higher in treated birds with 3% green husk (0.59) and 4% green husk (0.54) than control (P<0.05). Therefore, supplementation diet with green husk of walnut powder improved function of broiler immune system.}, keywords = {broiler,Green husk of walnut,immune system}, title_fa = {اثر پودر پوست سبز گردو (Juglans regia) بر برخی پاسخ‌های ایمنی در جوجه‌های گوشتی}, abstract_fa = {آزمایش به منظور بررسی اثر پودر پوست سبز گردو بر پاسخ‌های ایمنی، با استفاده از 200 قطعه جوجه گوشتی انجام شد. جوجه‌ها به پنج گروه و هر گروه به 4 زیر گروه 10 قطعه‌ای تقسیم شدند. مقادیر صفر، 1، 2، 3 و 4 درصد پودر پوست سبز گردو به جیره اضافه شد. تزریق داخل عضلانی 1/0 میلی لیتر محلول 25 درصد گلبول قرمز گوسفند در روزهای 8 و 22 انجام شد و عیار پادتن IgG و IgM از طریق آزمایش هماگلوتیناسیون در روز‌های 21، 28، 35 و 42 تعیین شد. در 42 روزگی، نمونه خون جمع‌آوری شد و سلول‌های قرمز و سفید خون شمارش شد و بعد از ذبح پرنده وزن چربی احشایی و اندام های احشایی تعیین شد. در 21 روزگی عیار پادتن IgM تیمارهای 4 درصد پودر پوست سبز گردو (93/2) بیشتر از شاهد (12/2) بود (05/0P<). در 42 روزگی عیار پادتن IgG تیمارهای 4 (5/5)، 3 (25/5) و 2 درصد (81/4) پودر پوست سبز گردو بیشتر از شاهد (68/3) بود (05/0P<). نسبت هتروفیل به لنفوسیت و درصد هتروفیل در تیمار 4 درصد پودر پوست سبز گردو (به‌ترتیب 55/0 و 23/33) کمتر از شاهد بود (05/0 P<). درصد لنفوسیت در تیمار 4 درصد پودر پوست سبز گردو (96/59) بیشتر از شاهد (87/56) بود (05/0 P<). بالاترین درصد وزن نسبی بورس در تیمار 2 (17/0)، 3 (17/0) و 4 (16/0) درصد پودر پوست سبز گردو مشاهده شد (05/0P<). درصد وزن نسبی تیموس در تیمار 3 (59/0) و 4 (54/0) درصد پودر پوست سبز گردو بیشتر از شاهد بود (05/0P<). بنابراین افزودن پودر پوست سبز گردو به جیره سبب بهبود عملکرد ایمنی جوجه‌های گوشتی شد.}, keywords_fa = {پوست سبز گردو,جوجه‌گوشتی,سیستم ایمنی}, url = {https://www.ivj.ir/article_48607.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_48607_d8e26160daf60943b8c1f83d069b7276.pdf} }