@article { author = {jamali, mohammad reza and ghorbani, mohammad reza and tatar, ahmad and salari, somayyeh and chaji, morteza}, title = {Effects of different levels of Purslane powder on microbial populations, blood biochemical parameters and tibia bone characteristics of laying hens}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {12}, number = {4}, pages = {31-41}, year = {2017}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {10.22055/ivj.2017.43013}, abstract = {the aim of present study was investigat the effect of Purslane powder on cecal microbial population, blood parameters and tibia characteristics of laying hens. One hundred and twenty Leghorn Hy-Line (W36) strain in 44 to 52 weeks of age used in a completely randomized design with 4 treatments and 5 replicates to receive diet supplemented with 0 (control), 1, 2 and 3 % of dried purslane. The results showed that Purslane powdered supplementation was significantly reduced E.coli and coliform bacteria (P<0.05). Lactobacillus bacteria population affected by the experimental treatments were significantly higher than controls (P<0.05). Use purslane powder of different levels to diet had no significant effect on blood cholesterol and triglyceride concentrations (P>0.05) but significantly decreased of glucose (P<0.05). These experiments showed that the addition of purslane powder in the diet of laying hens had no significant effect on the weight of bone, epiphysis diameter, outside diameter, inside diameter and thickness of the tibia (P>0.05). Volume weight, dry weight and tibia ash were significantly affected by the experimental treatments (P<0.05). The results showed that the purslane powder had positive effects on cecal microbial populations have and led to better tibia bone mineralization in caged laying hens.}, keywords = {Purslane powder,Microbial flora,Blood metabolites,Bone minerals,laying hens}, title_fa = {اثرات سطوح مختلف پودر خرفه بر جمعیت میکروبی، فراسنجه‏ های بیوشیمیایی خون و خصوصیات استخوان درشت‏ نی مرغان تخمگذار}, abstract_fa = {    این مطالعه به منظور بررسی اثرات پودر خرفه بر جمعیت میکروبی، فراسنجه‏های خونی و خصوصیات استخوان درشت‏نی مرغان تخم‌گذار با یک صد و بیست قطعه مرغ تخم‌گذار لگهورن سویه‌ی تجاری های‏لاین (W36) از سن 44 تا 52 هفتگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار انجام شد و جیره‌هایی با سطوح صفر (شاهد)، 1، 2 و 3 درصد پودر خرفه دریافت کردند.  نتایج این تحقیق نشان داد که در اثر افزودن پودر خرفه به جیره‌ی مرغان تخم‌گذار جمعیت باکتری‏های اشریشیا‌کلی و کلی‏فرم موجود در سکوم به طور معنی‏داری نسبت به گروه شاهد کاهش و جمعیت باکتری‌های لاکتوباسیل افزایش یافت (05/0P≤).  استفاده از سطوح مختلف پودر خرفه تأثیر قابل ملاحظه‌ای بر غلظت تری‏گلیسرید و کلسترول سرم خون نداشت (05/0P).  این مطالعه نشان داد که افزودن پودر خرفه به جیره می‌تواند اثرات مثبتی بر جمعیت میکروبی سکوم و وضعیت استخوان درشت‏نی مرغان تخم‌گذار داشته باشد.}, keywords_fa = {پودر خرفه,فلور میکروبی,متابولیت‌های خونی,مواد‏معدنی استخوان,مرغان تخمگذار}, url = {https://www.ivj.ir/article_43013.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_43013_9499dc86eeb2662975637636f61d942b.pdf} }