@article { author = {Mosallanejad, Bahman and Avizeh, Reza and راضی جلالی, محمد and جهانمردی, آرشام}, title = {Comparative evaluation of Garlic and Atorvastatin effects on lipid profile changes in dog}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {12}, number = {2}, pages = {94-102}, year = {2016}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {10.22055/ivj.2016.16417}, abstract = {    The purpose of the present study was to evaluate the effects of garlic and atorvastatin on lipid profile changes in dogs and the influence of time on treatment process. For this purpose, 15 male dogs, 1- 2 years old were randomly divided into 3 groups with 5 animals in each group. Group A (control) included five dogs were fed with cholesterol powder (4 g/kg for 10 days) to induce hyperlipidemia. Group B was similar to group A, but in addition cholesterol, atorvastatin (5 mg/kg) was administered for 45 days. Group C was similar to group B, with the difference that garlic (100 mg/kg body) was administered instead of atorvastatin. Blood samples were collected four times during zero, 10, 40 and 55 days after start of study. Serum total cholesterol, triglycerides, HDL-C and LDL-C were measured by using commercial kits. Atorvastatin (p<0.001) and garlic (p<0.01) showed an effective hypolipidemic activity in reducing blood triglyceride. In comparison between two drugs and their effects on triglyceride, atorvastatin showed a significant difference with garlic (p<0.01). Concerning the effects of drugs on cholesterol level, a significant lowering was seen in the group receiving atorvastatin than garlic on day 40 (p<0.05). The treated groups (B and C), had good results in reduction of LDL-C, on day 55 (p<0.001). In comparison between two drug and their effects on HDL-C, a significant difference was seen between groups A and B, on day 55 (p<0.01). The present study showed that both atorvastatin and garlic have hypolipidemic activity in dogs, but atorvastatin was more effective than garlic.}, keywords = {Atorvastatin,Garlic,Triglyceride,Cholesterol,Dog}, title_fa = {ارزیابی مقایسه‌ای اثر سیر و آتورواستاتین بر تغییرات پروفایل‌های لیپیدی در سگ}, abstract_fa = {    هدف از انجام تحقیق حاضر، ارزیابی اثر سیر و آتورواستاتین بر تغییرات پروفایل‌های لیپیدی سرم سگ و نیز تأثیر زمان بر روند درمان بود.  بدین منظور، 15 قلاده سگ نر 2-1 ساله، به صورت تصادفی به 3 گروه 5 تایی تقسیم‌بندی شدند.  گروه A (کنترل) شامل 5 قلاده سگ بود که با پودر کلسترول (4 گرم/کیلوگرم و برای مدت 10 روز جهت القای هیپرلیپیدمی) تغذیه شده بود.  گروه B مشابه گروه A بود، اما علاوه بر آن، آتورواستاتین (5 میلی‌گرم/ کیلوگرم) برای مدت 45 روز تجویز گردید.  گروه C مشابه گروه B بود، با این تفاوت که سیر (100 میلی‌گرم/ کیلوگرم) به جای آتورواستاتین تجویز شده بود.  نمونه‌های خون، 4 بار و در زمان‌های صفر، 10، 40 و 55 روز بعد از شروع تحقیق جمع‌آوری شدند.  سپس میزان کلسترول تام، تری‌گلیسرید، HDL-C و LDL-C سرم با کیت‌های تجاری معمول اندازه‌گیری شدند.  آتورواستاتین (001/0p<) و سیر (01/0p<) هر دو، فعالیت هیپولیپیدمی مؤثری را در کاهش تری‌گلیسرید خون نشان دادند.  در مقایسه بین دو دارو و اثر آن‌ها بر تری‌گلیسرید، آتورواستاتین نسبت به سیر تفاوت معنی‌داری را نشان داد (01/0p<).  در رابطه با اثر داروها بر میزان کلسترول خون، در روز 40 کاهش معنی‌داری در گروه دریافت‌کننده‌ی آتورواستاتین نسبت به گروه سیر دیده شد (05/0p<).  گروه‌های درمان شده (B و C)، نتایج خوبی را در کاهش LDL-C، در روز 55 نشان دادند (001/0p<).  در مقایسه‌ی بین دو دارو و اثر آن‌ها بر HDL-C، در روز 55، تنها بین گروه A و B، تفاوت معنی‌دار مشاهده گردید (01/0p<).  مطالعه‌ی حاضر نشان داد که آتورواستاتین و سیر هر دو فعالیت کاهش‌دهنده‌ی چربی خون در سگ‌ها دارند، اما آتورواستاتین مؤثر‌تر از سیر است.}, keywords_fa = {آتورواستاتین,سیر,تری‌گلیسرید,کلسترول,سگ}, url = {https://www.ivj.ir/article_16417.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_16417_edbe6379d2c62151ed20b28f27125d11.pdf} }