@article { author = {Ettefaghdoost, Mohammad and Alaf Noveirian, Hamid}, title = {The effects of different levels of lycopene pigment on biochemical, immunological and enzymatic hemolymph parameters of the oriental river prawn, Macrobrachium nipponense (de Haan, 1849)}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {18}, number = {2}, pages = {5-16}, year = {2022}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {10.22055/ivj.2020.244345.2293}, abstract = {    Lycopene pigment is one of the most important carotenoids in terms of antioxidant functions and desirable effect on immune-related processes due to the longest hydrocarbon chain among carotenoids with eleven double bonds. Therefore, the present study was aimed to evaluate the effects of lycopene pigment on biochemical, immunity and enzymatic hemolymph parameters of the oriental river prawn. In this research, two hundred and twenty-five prawns with mean weight of 1.40±0.07 gram were fed by five dietary treatments and three replications including different levels of lycopene zero (control), 50, 100, 150 and 200 milligrams lycopene per kilogram diet for fifty-six days. At the end of the culture period, after collecting the hemolymph of the studied prawns, biochemical, immunity and hemolymph enzymes parameters of the samples were evaluated by experimental kits, ELISA reader instrument and optical microscope. The results of the study showed that the biochemical, immunity and enzymatic parameters of prawn hemolymph were affected by different levels of lycopene pigment. With increasing dietary lycopene levels, the biochemical indices of albumin and total protein of prawn hemolymph increased significantly while cortisol levels decreased. Immunity parameters such as total hemocyte count, granular cells, semi-granular cells and hyaline cells, also increased significantly with increasing dietary lycopene. Hemolymph enzymes such as lysozyme and phenol oxidase were higher in treatments containing lycopene pigment than control treatment, while alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase and lactate dehydrogenase were significantly reduced and alkaline phosphatase were not affected by different levels of lycopene pigment. Finally, the findings of this study showed that increasing dietary lycopene levels improved the biochemical, immunity and enzymatic hemolymph parameters of the oriental river prawn and adding 200 milligrams per kilogram of this pigment to the diet was suggested to improve the parameters that mentioned of this prawn.}, keywords = {Carotenoids,Hemolymph,Immunity,lycopene,Oriental river prawn}, title_fa = {اثرات سطوح متفاوت رنگدانه لیکوپن بر روی شاخص‌های بیوشیمیایی، ایمونولوژیک و آنزیمی همولنف میگوی رودخانه‌ای شرق Macrobrachium nipponense (de Haan, 1849)}, abstract_fa = {    رنگدانه­ی لیکوپن با توجه به برخورداری از طولانی‌ترین زنجیره­ی هیدروکربنی در بین کاروتنوئیدها با یازده پیوند دوگانه از مهم­ترین رنگدانه­های کاروتنوئیدی به لحاظ خاصیت آنتی­اکسیدانی و تأثیرگذاری مطلوب بر فرآیند­های مرتبط با ایمنی می­باشد.  بنابراین، مطالعه­ی حاضر با هدف بررسی تأثیرات رنگدانه­ی لیکوپن بر شاخص­های بیوشیمیایی، ایمنی و آنزیم­های همولنف میگوی رودخانه­ای شرق انجام پذیرفت.  در این پژوهش، 225 قطعه میگو با وزن متوسط 07/0±40/1 گرم به وسیله­ی پنج تیمار غذایی و سه تکرار شامل مقادیر مختلف لیکوپن صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 میلی­گرم لیکوپن در کیلوگرم جیره به مدت 56 روز، غذادهی گردیدند.  در پایان دوره­ی پرورشی، پس از جمع­آوری همولنف میگو­های مورد مطالعه، شاخص­های بیوشیمیایی، ایمنی و آنزیم­های همولنف نمونه­ها به وسیله­ی کیت­های آزمایشی، دستگاه خوانشگر الایزا و میکروسکوپ نوری مورد ارزیابی قرار گرفتند.  نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که شاخص­های بیوشیمیایی، ایمنی و آنزیمی همولنف میگوها، تحت تأثیر سطوح مختلف رنگدانه لیکوپن قرار گرفتند.  با افزایش مقادیر لیکوپن جیره­ی غذایی شاخص­های بیوشیمیایی آلبومین و پروتئین کل همولنف میگوها، به طور معنی­داری افزایش پیدا نمود در حالی که میزان کورتیزول کاهش یافت.  شاخص­های ایمنی همچون تعداد هموسیت کل، سلول­های گرانولار، نیمه گرانولار و سلول­های هیالین نیز با افزایش لیکوپن جیره، افزایش معنی­داری پیدا نمود.  آنزیم­های همولنف، همچون لیزوزیم و فنول اکسیداز در تیمارهای حاوی رنگدانه­ی لیکوپن بیش­تر از تیمار شاهد بود در حالی که در آنزیم­های آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز کاهش معنی­داری مشاهده گردید و آلکالین فسفاتاز تحت تأثیر سطوح متفاوت رنگدانه لیکوپن قرار نگرفت.  در نهایت، یافته­های به دست آمده از این پژوهش نشان داد که افزایش سطوح لیکوپن جیره­ی غذایی موجب بهبود شاخص‌های بیوشیمیایی، ایمنی و آنزیمی همولنف میگوی رودخانه‌ای شرق شد و افزودن میزان 200 میلی­گرم در کیلوگرم از این رنگدانه به جیره­ی غذایی با هدف بهبود شاخص­های اشاره شده این میگو پیشنهاد گردید.}, keywords_fa = {کاروتنوئیدها,همولنف,ایمنی,لیکوپن,میگوی رودخانه ای شرق}, url = {https://www.ivj.ir/article_155064.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_155064_fff2dd9b091823935f569f18f2db5656.pdf} }