@article { author = {amiri, mosayeb and jelodar, gholamali and Nazifi, Saeed}, title = {The effect of oral administration of onion extract (Allium cepa. L) on lipid profile, some blood parameters and performance in Torki Qashqai suckling lambs}, journal = {Iranian Veterinary Journal}, volume = {15}, number = {4}, pages = {15-23}, year = {2020}, publisher = {Shahid Chamran University of Ahvaz}, issn = {1735-6873}, eissn = {2676-704X}, doi = {10.22055/ivj.2019.133640.2044}, abstract = {    This study was conducted to evaluate the effects of onion extract on lipid profile, some blood factors and performance in Torki Qashqai suckling lambs. In this experiment, 18 Torki Qashqai suckling lambs of 30 days’ age were used in a completely randomized design, over a 60 days’ trial with three groups and 6 replicates. Treatments were included: 1) basal diet without onion extract+ sheep milk, 2) basement diet containing 150 mg/kg onion extract + sheep milk, 3) basement diet containing 250 mg/kg onion extract+ sheep milk. Lambs from each group weighted at 7-days intervals and measured feed intake at every day. Final data were analyzed by ANOVA procedure and SAS software and means compared in the 5% level by Duncan test. The results showed that there was a significant increase in feed intake and daily weight gain in 250 mg/kg group than150 mg/kg group and control group. There were no significant differences between groups for feed conversion ratio. The use of onion extract significantly decreased the amounts of plasma triglyceride, LDL, VLDL and glucose but increased the amounts of HDL. No significant differences were observed between groups of albumin, globulin, cholesterol, urea, uric acid, creatinine and total protein. The results showed that the addition of onion extract improved performance and also led to positive effects on lipid profile in suckling lambs.}, keywords = {suckling lambs,lipid profile,onion extract (Allium cepa),performance}, title_fa = {بررسی اثر تجویز خوراکی عصاره‌ی پیاز (Allium cepa. L) بر پروفایل لیپیدی، برخی فراسنجه‌های خون و عملکرد تولیدی بره‌های شیرخوار ترکی قشقایی}, abstract_fa = {    این پژوهش جهت بررسی اثر عصاره­ی پیاز بر پروفایل لیپیدی سرم، متابولیت­های خون و عملکرد تولیدی بره­های شیرخوار انجام گرفت.  برای انجام این آزمایش از 18 رأس بره شیرخوار ترکی قشقایی در سن 30 روزگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 گروه 6 رأسی به مدت 60 روز استفاده شد.  گروه­های آزمایشی شامل:  1) جیره­ی پایه بدون افزودن عصاره­ی پیاز+ شیر گوسفند، 2) جیره­ی پایه حاوی mg/kg150عصاره­ی پیاز+ شیر گوسفند، 3) جیره­ی پایه حاوی mg/kg250 عصاره­ی پیاز+شیر گوسفند، برای هر رأس بره بودند.  وزن­کشی به صورت هفتگی و خوراک مصرفی به طور روزانه اندازه­گیری شد.  تجزیه و تحلیل داده­ها با نرم­افزار SAS و رویه­ی ANOVA و مقایسه­ی میانگین با دانکن در سطح 5 درصد انجام شد.  نتایج این پژوهش نشان داد که افزایش وزن روزانه، و مقدار خوراک مصرفی به طور معنی­داری در گروه mg/kg250 عصاره­ی پیاز بالاتر از گروه کنترل و mg/kg150 بود.  بین گروه­ها در ضریب تبدیل غذایی اختلاف معنی­داری مشاهده نشد.  مقدار تری­گلسرید، LDL، VLDL و گلوکز در گروه­های دریافت کننده­ی عصاره­ی پیاز کاهش و مقدار HDL افزایش یافت.  از نظر مقدار آلبومین، گلوبولین، کلسترول، اوره، اسید اوریک، کراتینینو پروتئین تام بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی­داری مشاهده نشد.  نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که افزودن عصاره­ی پیاز می­تواند اثرات مثبتی بر عملکرد تولیدی و پروفایل لیپیدی در بره­های شیرخوار داشته باشد.}, keywords_fa = {بره های شیرخوار,پروفایل لیپیدی,عصاره پیاز,عملکرد تولیدی}, url = {https://www.ivj.ir/article_101914.html}, eprint = {https://www.ivj.ir/article_101914_b55ae8978348e75b92359023d121921b.pdf} }